Günümüzde birçok kişi kendi işini kolayca kurabiliyor. Özellikle teknolojinin artışıyla birlikte dijital ortamdan para kazanan birçok kişi bulunuyor. Bağımsız işletmeler artışa geçerken işlerini global düzeye çıkarmanın yolunu arayan bir sürü şirket var. Bu kişiler için de yurtdışında şirket banka hesabı açmak büyük bir kolaylık haline gelebiliyor.
Bu şirketlerin en çok zorlandığı konulardan birisi de bankacılık. Yazımızda yurtdışında şirket banka hesabı açmanın en kolay yöntemini anlatacağız.
Yurtdışında Şirket Banka Hesabı Açılabilir Mi?
Yurtdışında şirket banka hesabı açmak çoğu zaman zor bir durum halini alabiliyor. Ülkelerin bazıları şirketlerin kendi ülkelerinde kurulması gerektiği şartı koşarken (örneğin; Amerika) bazı ülkelerde banka hesabı açacak kişilerin ülkede yaşaması gerektiği şartı koşabiliyor. Bu şartlar genellikle ülkeden ülkeye değişiklik gösterebiliyor.
Ancak yurtdışında şirket banka hesabı açmak isteyen kişiler için yurtdışındaki bankaların ve ülkelerin prosedürleriyle uğraşmadan şirket hesabı açmanın daha kolay bir yöntemi bulunuyor.
Wise Business ile yaşadığınız ülkeden başka bir ülkede şirketinizin için bir banka hesabı oluşturabilirsiniz. Öncelikle Wise Business’ın ne olduğunu açıklayalım.
Yurtdışında Şirket Hesabı Açmak: Wise Business
Wise Business, işletmeler için uluslararası para transferlerini kolayca gerçekleştirebileceği, parasını muhazafa edebileceği çevrimiçi bir şirket hesabıdır. Wise’ı bireysel olarak kullanabildiğiniz gibi şirketiniz için de Wise Business aracılığıyla kullanabilirsiniz. Bunun için kayıtlı bir şirketiniz olması gerekiyor.
Bireysel olarak Wise kullanımı hakkında ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz Transferwise güvenilir mi yazımızı okuyabilirsiniz.
Wise Business ile Hangi İşlemler Yapılabilir?
Gerçek döviz kuru ile transfer yapmanıza, ödeme almanıza ve dünya çapında para harcamanıza olanak tanır. Wise Business’ı fatura ödemeleri, envanter satın alımı ve 70 üzeri ülkede aylık bordro idare etmek için kullanabilirsiniz.
70 üzeri ülkede deme sebebimiz Business hesabınızı açtıktan sonra birçok farklı para biriminde IBAN adresleri oluşturabiliyor ve bunların hepsini tek bir hesap üzerinden yönetebiliyorsunuz. Farklı para birimlerinde bulunan paralarınızı da kolaylıkla hesaplarınız arasında transfer edebiliyorsunuz.
Özellikle yurtdışında düzenli ödeme aldığınız ülkelerde açacağınız bir hesap ile birçok para transferi masrafından kurtulabilirsiniz, aynı şekilde şirket için yurtdışına ödeme yapma konusunda da size büyük kolaylık sağlayacaktır.
Oturduğunuz yerden bilgisayar başında yurtdışında şirket hesabı açmanızı sağlayan Wise Business hesabınızı nasıl açabileceğinize biraz daha yakından bakalım.
Wise ile Yurtdışında Şirket Banka Hesabı Nasıl Açılır?
Wise hesabını çok çabuk ve kolaylıkla açabilirsiniz. Hesap açma aşamasında yapmanız gerekenleri adım adım sıraladık.
İlk olarak Wise’ın sitesine girerek kayıt ol kısmına tıklıyorsunuz. Daha sonra e-posta adresi ve şifrenizi girerek hesap türünü kurumsal seçiyorsunuz ve şirketinizin kayıtlı olduğu ülkeyi seçiyorsunuz.
Ülkeyi seçtikten sonra şirket türünüzü seçerek kayıtlı şirket adınızı yazıyorsunuz. Şirket vergi numaranızı da giriyorsunuz.
Daha sonra şirketinizin bulunduğu şehri, posta kodunu, hangi sektörde iş yaptığınız ve alt faaliyet sektörlerini seçiyorsunuz.
Şirket bilgilerini girdikten sonra kendi adınızı ve soyadınızı, doğum tarihinizi, telefon numaranızı ve yaşadığınız ülkeyi yazıyorsunuz. Bu bilgileri yazdıktan sonra onayla butonuna basıyorsunuz. Böylece Wise Business hesabınız oluşuyor.
Ufak bir hatırlatma Wise hesabınız yoksa ve kurumsal bir hesap oluşturmak isterseniz Wise size bir de bireysel hesap oluşturacaktır.
Wise tarafından kurumsal hesabınızın onaylanması için istenirse vergi levhanızı ve imza sirkülerinizi de yüklemeniz gerekebilir. Wise Business üzerinden şirket hesabınızı oluşturdan sonra işin yurtdışı kısmı sizin hangi ülkeye ihtiyacınız olduğuna göre değişiyor.
Örneğin hedefiniz Avrupa’ysa Euro para biriminde Belçika üzerinde hemen yerel bir IBAN adresine erişebilirsiniz. İngiltere’yse Pound para biriminde yurtdışı banka hesabınızı dakikalar içinde aktif edebilirsiniz. Aslında aralarında bir seçim yapmanıza da gerek yok. Yurtdışında farklı para birimlerinde açabileceğiniz banka hesaplarının sayısı konusunda bir kısıtlama yok.
Sadece açacağınız her para birimi için size verilen ve devamında size ait olacak IBAN adresine açılış için yaklaşık 20 Euro(bu miktar değişkenlik gösterebilir) göndermeniz gerekiyor. Bu göndereceğiniz parayı bir açılış masrafı gibi düşünmeyin. Çünkü bu para kullanılabilir şekilde hesabınızda duracak, hemen tekrar kendi hesabınıza da çekebilirsiniz.
Ayrıca hesap bilgilerine erişmek için sizden kimliğinizi kanıtlamanızı da isteyebilir. Bu durumda da kimlik kanıtı için kimlik kartı veya kendi üstünüze kayıtlı bir fatura göndererek hesabınızın onaylanmasını sağlayabilirsiniz.
Çoklu Döviz Hesabında Hangi Para Birimleri Vardır?
Transfer Business hesabınızı oluşturduğunuzda; İngiliz Sterlini(GBP), Euro(EUR), Avustralya Doları (AUD), Yeni Zelanda Doları(NZD) ve Macar Forinti (HUF) gibi popüler döviz birimlerinde banka hesabına sahip olabilirsiniz. Ayrıca 50’den döviz biriminde Wise hesabınızla işlem yapabilirsiniz.
Yurtdışında Wise ile Şirket Hesabını Kimler Açabilir?
Wise Business hesabını freelance çalışanlar, girişimciler, küçük işletmeler ve büyük işletmeler olmak üzere iş kuran herkes açabilir.
Wise’ın desteklediği işletme türleri:
- Bağımsız tüccar ve serbest çalışanlar,
- Limited ve kamu şirketleri,
- Ortaklıklar,
- Avrupa Ekonomik Alanı (AEA), Kanada, ABD, BK, İsviçre, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki hayır kurumu ve tröstler.
Yurtdışında Kurumsal Banka Hesabı Açmak için Neler Gerekir?
Yukarıda hesap açma adımları sırasında bahsetmiş olsak da sadece nelerin gerekli olduğunu bir arada görmek isteyenler için de tekrar sıraladık.
Kurumsal banka hesabı açmak Wise ile çok kolay. Kurumsal hesap açmak için gerekli olanlar sadece şirket bilgiler (şirket adı, şirket türü, şirketinizin olduğu ülke, şehir, posta kodu ve vergi numarası) ve şirket sahibinin bilgileri(adı, soyadı, doğum tarihi, telefon numarası, yaşadığı ülke, şehir, posta kodu).
Tabii ki bu yazıda geçerli olanlar aslında yabancı şirketlerin Türkiye’de hesap açması için de geçerli.
Wise Business Hesabı Açmak Ücretli Mi?
Wise Business hesabı açmak tamamen ücretsizdir. Wise’da transfer ücreti dışında başka hiçbir ücret ödenmez.
Sadece kurumsal hesabınız için çoklu döviz hesabı özelliğini etkinleştirmek isterseniz bir seferlik bir ücret ödemeniz gerekiyor. Bu ücret de yukarıda bahsettiğimiz gibi hesabınızda muhafaza ediliyor. Yani aslında kendi hesabınıza para göndermiş oluyorsunuz.
Wise ile Kurumsal Olarak Nasıl Para Gönderilir?
Şirketiniz adına para transferi yapmak istiyorsanız Wise’dan bir hesabınız olması yeterli. İşletmenizin adına para gönderirken paranın kurumsal banka hesabınızdan gelmesi ve Wise’a kayıtlı işletme adıyla aynı olması gerekir.
Wise ile kurumsal olarak para gönderirken karşınızdaki kişinin Wise hesabı olmasına gerek yoktur.
Yurtdışı Kurumsal Banka Transferlerinde Herhangi Bir Sınırlama Bulunur Mu?
Para transferi işlemlerinizde her ülkede Wise’In bireysel transferler yapma ruhsatı vardır. Bu konuda yurtdışında online banka hesabı açmak yazımızı da hazırlamıştık.
Ancak bazı durumlarda kurumsal transferler biraz daha sınırlıdır. Ülke düzenlemeleri nedeniyle, göndericisi veya alıcısı kurumsal olduğunda Wise’ın destekleyemediği bazı para birimleri bulunuyor.
Kurumsal Sınırlamaları Olan Para Birimleri: RUB, BRL, PKR, UAH, NPR, INR, CAD, AUD, NZD, BDT, JPY, CNY, VND, MYR
Kurumsal Sınırlamaları Olmayan Para Birimleri: GBP, EUR, CHF, PLN, DKK, NOK, SEK, BGN, CZK, GEL, HUF, RON, IDR, KRW, LKR, PHP, SGD, THB, AED, COP, MAD, MXN, ZAR, TRY, HKD
Yurtdışında Şirket Hesabı Açmak için Wise Kurumsal Hesabının Avantajları Nelerdir?
Wise kurumsal hesabı şirketinizin için bir banka görevi görürken birçok döviz biriminde kolaylıkla işlem yapmanızı sağlar.
Uluslararası ödemelerinizi ve para transferlerinizi bankalara oranla çok daha ucuza ve düşük komisyon oranlarıyla yapmanıza olanak sağlar.
Şirketinizin uluslararası para transferleri bir gün gibi kısa bir sürede gerçekleşir. Gönderim süresi bankalara göre oldukça kısadır.
Sonradan ortaya çıkan gizli ücretler ve ekstra ödemeler almaz. Ne ödediğinizi açık bir şekilde görebilirsiniz ve bu komisyonlar banka komisyonlarına göre çok daha düşüktür. Banka veya kredi kartı ile ödeme seçenekleri vardır.
İşlerini yurtdışına taşımanın bir adımı olarak yurtdışında şirket banka hesabı sahibi olmak isteyenler için en kolay yolu detaylı bir şekilde açıkladık. Şimdi sırada işlerinizi global pazarlara taşımak ve masraflarınızı azaltmak var.