Gitgide dijitalleşen dünyada artık kitap okumak da dijital bir alışkanlığa dönüşmeye başladı. Bazıları için Kindle gibi dijital kitap okuyucular basılmış kitapların yerini tutmasa da birçok avantajıyla Kindle’ı kitaplar yerine tercih edenlerin sayısı da artıyor.
Biz de bu yazımızda Türkiye’de Amazon tarafından henüz resmi olarak satılmayan Kindle’ın yurtdışından nasıl getirilebileceğinden bahsedip yurtdışından Kindle almak konusunda bir rehber hazırlamak istedik.
Öncelike Kindle’ın size sağlayabileceği avantajlardan kısaca bahsedelim.
Kindle Almak ve Avantajları
Kindle almak denince akla gelen en önemli avantajlardan biri artık tatile ya da evinizden uzakta bir yerlere gittiğinizde yanınızda ağırlık yapan kitaplar taşımanıza gerek yok. Yalnızca hafif bir Kindle taşıyarak istediğiniz yere birçok kitabı yanınızda götürebileceksiniz. Fiyat konusunda da basılı kitaplara göre çok daha ucuza e-kitaplar bulmanız mümkün.
Maalesef e-kitaplar henüz Türkçe olarak İngilizce’de olduğu kadar yaygınlaşmadı. Bu sebeple özellikle yeni çıkan kitapların e-kitap versiyonlarını bulmak kolay olmayabiliyor fakat İngilizce kitap okuyan ya da okumak isteyen biriyseniz avantajlarınız çok daha artıyor. Türkiye’de çok pahalı satılan birçok İngilizce kitabın e-kitap versiyonlarını çok daha ucuza bulabilir, hatta ülkemizde satılmayan birçok İngilizce ya da diğer dillerdeki kitaplara da kolayca ulaşabilirsiniz.
Kindle’ın kitap okumak konusunda tablet ya da telefonlardan ne farkı olduğunu soranlar da oluyor. Dijital kitap okuyucular genellikle kendilerini okuma deneyimiyle anlatıyor fakat gerçekten bir Kindle denemeden bunu tam anlamıyla farketmez çok zor. Telefon ve tabletlerin bir yerden sonra göz yoran yapısı Kindle’da kesinlikle yok ve gerçekten kitap okuma deneyiminin aynısını size sağlıyor.
Bir diğer avantajı da özellikle geceleri kitap okumayı sevenler için kendiliğinden aydınlatmalı yapısı sayesinde(en eski versiyonlarında bu özellik yok) geceleri de odanın ışığını açmaya gerek kalmadan kitabınızı kolaylıkla okuyabiliyorsunuz. Kaldığınız sayfayı hatırlama, kıvırma, özellikle kalın kitaplarda kitabı taşıma gibi dertlerden de kurtulmuş oluyorsunuz.
Türkiye’de Kindle Almak Mümkün Mü?
Bu avantajları saydıktan sonra yazının başında da bahsettiğimiz gibi Kindle bir Amazon ürünü olsa da ve Amazon resmi olarak Türkiye’ye gelmiş olsa da henüz Kindle Türkiye’de satılmıyor. Trendyol, N11, Sahibinden gibi sitelerde yurtdışından Kindle getirip satan satıcılar mevcut olsa da burada da satıcıların ürünlerin üzerine koyduğu yüksek kâr marjlarıyla birlikte aslında orijinali oldukça ucuz bir ürün olan Kindle çok daha pahalı bir hale geliyor.
Bu sebeple birçok kişi Kindle almak için yurtdışından almak veya yurtdışından getirmek yolunu tercih ediyor.
Telefonlarda bildiğiniz gibi yurtdışından alındığından IMEI gibi sorunlar çıksa da Kindle hangi ülkeden alırsanız alın aynı şekilde Türkiye’de de çok basit bir şekilde kullanmaya başlayabileceğiniz bir ürün. Yani Türkiye’den almak veya yurtdışından Kindle almak konusunda hiçbir fark bulunmuyor.
Amerika’da Kindle Fiyatı & Kindle Nasıl Alınır?
Kindle Amerika’da Amazon üzerinden 129 dolarlık fiyatıyla satışta fakat indirim dönemlerinde bu fiyat 85 dolara kadar düşebiliyor.
Burada ekran görüntüsünde belirttiğimiz Kindle modeli Paperwhite olarak anılan model. Yalnızca siyah beyaz okuma imkanı sunuyor fakat çizgi roman okumak gibi farklı deneyimler haricinde siyah beyaz okumak tıpkı normal kitaplardaki gibi sizin için oldukça yeterli olacaktır.
Yani 90 dolar üzerinden düşünürsek dolar kurunu 8.00 olarak kabul etsek bile aslında 680 liraya alınması gereken bir ürün, Türkiye’de satıcılarda fiyatı 2000 liraya kadar çıkabiliyor.
Bu nedenle Türkiye’de dijital kitap okuma deneyimini ileriye taşımak isteyen kişiler de yurtdışından Kindle getirmek için neler yapabileceğini araştırıyor.
Normal zamanlarda basit bir yurtdışı tatilinde alınabilecek olan Kindle, pandemi şartlarının da devreye girmesiyle artık yurtdışından ulaşması çok daha zor bir hale geldi. Bu noktada 2 alternatif bulunuyor.
1.Yurtdışından Türkiye’ye gelecek bir yakınınızdan size Kindle getirmesini isteyebilirsiniz.
Bu imkanı olanlar için tabii ki en kolay yol yurtdışından bir arkadaşınız ya da akrabanız yoluyla Kindle’a sahip olmak olacaktır, fakat tabii ki herkesin bu imkanı yok.
Eğer yurtdışında yerleşik olarak yaşayan bir akrabanız ya da arkadaşınız varsa bu yazımızdan en ucuz yurtdışına para gönderme yöntemlerini okuyabilir ve onların banka hesabına para göndererek isteklerinizi yapabilirsiniz.
Bu noktada da teknolojinin nimetlerinden faydalanmanız gerekiyor.
2.Yurtdışından Glocalzone aracılığıyla size Kindle getirecek birini bulabilirsiniz.
Dediğimiz gibi 2020li yıllara geldiğimiz bu günlerde teknolojik imkanlar gitgide artıyor ve yenilikçi uygulamalar her yanımızı sarıyor. Glocalzone da bunlardan biri.
Bu uygulama aracılığıyla yurtdışından siparişinizi girebiliyorsunuz ve uygulama da sizi yurtdışından Türkiye seyahatinde bunu size getirebilecek biriyle eşleştiriyor. Uygun bir komisyon oranında anlaşıyorsunuz ve Türkiye’de alabileceğinizden çok daha ucuza yurtdışından Kindle almış oluyorsunuz.
Kindle’da Türkçe Kitaplar Okuyabilir Miyim?
Yazının başlarında da bahsettiğimiz gibi e-kitaplar konusunda Türkçe olarak İngilizce kadar geniş bir yelpazede kitap bulma şansınız olmayabilir fakat yine de tabii ki birçok kitabı Kindle üzerinden okumanız mümkün. Diğer e-kitap okuyucularla karşılaştırıldığında Kindle’ın onlardan ufak bir farkı bulunuyor. İnternette e-kitapların dosya formatlarını görecek olursanız bu konuyu da açmış olalım.
Kindle’da okuyabileceğiniz kitapların dosya formatını .mobi olarak göreceksiniz. Bu format diğer e-kitap okuyucularında .epub şeklinde karşımıza çıkıyor. Bu iki formatı birbirine dönüştürmek çok zor olmasa da yine de aradaki farkı bilmek önemli. Neden böyle bir fark var derseniz de aslında bunu Apple ve Android formatları arasındaki fark gibi düşünebilirsiniz.
Kindle ve Amazon kendini diğer e-kitap okuyucularından daha farklı bir yerde konumlandırıyor ve en iyi deneyim için formatı da kendi oluşturduğu şekilde sunuyor.
Tıpkı sadece Apple’ın kendi telefonlarını kendi işletim sistemi olan iOS’la sunmasına ve uygulamaların da bu formata uygun şekilde yayınlanması gerekmesine benzetebiliriz.
Türkiye’de ekitaplar genelde EPUB formatında satılır, çünkü resmi olarak Kindle satılmadığı için daha yaygın kullanılan format da EPUB’dır.
Epub formatını Mobi’ye çevirmek için çok basit bir şekilde herkesin kullanabileceği Calibre uygulamasını tavsiye ederiz. Calibre’yi bilgisayarınıza indirdikten sonra Epub formatındaki kitabı içine taşıyarak formatını basit bir şekilde Mobi’ye dönüştürüp ardından Kindle’ınıza gönderebilirsiniz.
Bunu da ister kablo yoluyla ister Kindle’ınıza email göndererek(Kindle’ınıza özel bir email adresi olacak ve kitaplarınızı bu şekilde rahatlıkla Kindle’a gönderebileceksiniz) kitaplığınız arasına taşıyabileceksiniz.
Yazımızda yurtdışından Kindle almak ve getirmek, Kindle ve e-kitap okuyucuların avantajları ve Kindle için Türkçe kitap bulmak gibi konulara değindik.
Daha önceden yurtdışından Playstation almak ve yurtdışından laptop getirmek gibi diğer teknolojik yurtdışı alışverişlerine de değinmiştik.
Yurtdışından Türkiye’de bulamadığınız ürünleri getirmenize yardımcı olacak Glocalzone sitesini de tekrar hatırlatmak istiyoruz. Bu uygulamayla birlikte yurtdışından Türkiye’ye gelecek kişiler sizin için istediğiniz ürünü satın alıyor ve Türkiye’de size teslim ediyor. Bu uygulamayı denemek için butona tıklayarak web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.