Yurtdışında Ehliyet Almak & Değiştirmek

Yurtdışında yaşayan ve orada araba sahibi olan Türkler için en önemli konulardan bir tanesi de yurtdışında ehliyet almak.

Yurtdışına giden pek çok Türk için oldukça gerekli bir belge olan ehliyet ya da sürücü belgesinin nasıl alınacağı ile ilgili sorularınıza en doğru cevapları vereceğiz. İşte yurtdışında ehliyet almak ile ilgili en çok merak edilen konular!

Türk Ehliyeti Yurtdışında Geçerli mi?

Türkiye’de ehliyeti olan kimselerin genellikle dünyanın her yerinde araba kullanabilecekleri düşüncesi vardır. Ancak bu durum kısmi olarak yanlıştır. Çünkü Türkiye’den alınan ehliyetlerin belirli bir süre boyunca kullanılabileceğini ifade etmek gerekiyor. Yani turistik bir vizeyle yurtdışına gidip örneğin yurtdışında araba kiralamak isterseniz ehliyetiniz sebebiyle bir problem yaşamazsınız.

Gittiğiniz ülkenin kuralları ve uygulamalarına göre farklılık göstermekle birlikte yurtdışında Türk ehliyetini kullanmak için ortalama 1 yılınız olduğunu söyleyebiliriz.

Peki, 1 yıl tamamlandıktan sonra ne oluyor? Türk ehliyetiniz varsa ve 1 yıl sonra da yurtdışında araba kullanmaya devam etmek istiyorsanız bu durumda yeniden ehliyete başvurmanız gerekecektir.

İster yılların şoförü olun ister henüz yeni bir araç kullanıcısı 1 yılınız dolduysa kurallardan kaçamazsınız. Bu noktada mutlaka gittiğiniz ülkeye özel şartları incelemenizde de fayda var kimi ülkelerde bu 1 yıl olarak bahsettiğimiz süre 6 aya kadar düşebiliyor.

Ehliyet için yaşadığınız ülkenin ilgili birimine başvuru yapmanız gerekecektir. Peki, yurtdışında ehliyet alma süreci nasıl işliyor? Sürecin püf noktaları nelerdir? Gelin hep birlikte bu konulara değinelim!

türk-ehliyeti-yurtdışında-ne-kadar-geçerli

Yurtdışı Ehliyet Alma Süreci

Yurtdışında ehliyet almak için başvurunuzu yaptıktan sonra süreç başlamış oluyor. Yaşadığınız ülkeye ve bulunduğunuz bölgedeki yoğunluğa göre ehliyet almanız 4-6 ay kadar sürebiliyor. Tabii, burada sizin sınavlardan başarılı olup olmamanız da çok ciddi bir rol oynuyor.

Bu süreçte tıpkı Türkiye’de olduğu gibi yazılı ve pratik olmak üzere 2 çeşit sınav var. Adaylar öncelikle bir yazılı sınavı geçmesi gerekiyor. Sonrasında ise pratik sınavında şoförlük bilgisi test ediliyor. Yurtdışında ehliyet almak istediğinizde birçok ülkede tıpkı Türkiye’deki gibi yazılı sınavı geçmeden pratik sınavına katılamıyorsunuz.

Yurtdışında Ehliyet Alma Adımları

Ehliyet alma sürecinde kabaca karşı karşıya kalacağınız adımlar aşağıdaki şekilde olacaktır. Ancak unutmadan vurgulamak gerekir ki bazı ülkelerin prosedürleri farklılaşabilmektedir.

  • Sürücü Kursu Kaydı
  • İlk Yardım Eğitimi
  • Gerekli Evrak Teslimi ve Başvuru (Bu aşamada Türk ehliyetinizi teslim etmeniz istenir)
  • Başvuru Onayı
  • Türk Ehliyetinin İadesi
  • Teorik Sınav
  • Deneme Sürüşü
  • Pratik Sınav
  • Ehliyet Alma

Tüm bu aşamaları vakit kaybetmeden gerçekleştirmeniz durumunda artık yurtdışında bir ehliyet almış olacaksınız. Bulunduğunuz ülkede size önemli imkanlar sağlayacak olan ehliyeti alırken hem yazılı hem de pratik sınavın Türkiye’dekinden bir nebze farklı olduğunu görebileceksiniz.

Özellikle park yaparken Türkiye’deki gibi dubalar arasında değil gerçek arabalar arasında park yapmanız istenebilir. Bazı ülkelerde yurtdışında ehliyet alma süreçleri Türkiye’dekinden çok daha uzun olabilir. Almanya’da ehliyet alma konusundaki rehberimizi de Almanya’da yaşayan gurbetçilerimiz inceleyebilir.

Yurtdışında Ehliyet Almak: Ücretler Nasıl?

Türkiye’den yurtdışına gittiğinizde almanız gereken ehliyetinizin sizin için ekstra bir maliyet olduğunu bilmelisiniz. Gidilen ülkenin kural ve uygulamalarına göre değişkenlik gösteren ücretleri belirleyen kalemler genel anlamda şu şekildedir.

  • Sürücü Kursu Ücreti
  • Online Eğitim Ücreti
  • İlk Yardım Kursu Ücreti
  • Göz Testi
  • Türk Ehliyetinin Tercümesi
  • Fotoğraf
  • Ehliyet Başvuru Ücreti
  • Teorik Sınav Randevu
  • Teorik Sınav Ücreti
  • Deneme Sürüşü Ücreti
  • Pratik Sınav Randevusu
  • Pratik Sınav Ücreti

Tüm bu ücretler bir araya geldiğinde Almanya gibi bir Batı Avrupa ülkesinde 1000 EUR gibi bir bedel ödemeniz söz konusu olabilir. Ancak ülkeden ülkeye değişiklik gösteren bu tutarların daha da düşük – yüksek olacağını söyleyebiliriz.

Yurtdışında Ehliyet Almak için Sürücü Kursu’na Yazılmak Şart mı?

Yurtdışında sürücü belgesi almak istiyorsanız bir sürücü kursuna yazılmanız şarttır. Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi size çeşitli dersler ve eğitimler veren bu kursların sizi sınava hazırladığı kabul edilir.

Özellikle sürüş eğitimlerinde sürücü kurslarının önemli olduğu bilinirken daha önceden farklı bir ülkede ehliyet almış olmanızın bu kurslara kayıt zorunluluğunu ortadan kaldırmadığını ifade etmek gerekir.

Kayıt yaptırdıktan sonra süreç sanki yeni bir ehliyet alıyormuşsunuz gibi devam eder. Burada en büyük fark pratik sürüşlerde 1-2 seansın sizin için yeterli olmasıdır. Zira önceden defalarca kez araç kullanmış biri olarak deneme sürüşlerinizi çok da uzatmanın bir anlamı olmayacaktır.

Yurtdışında Ehliyet Almak için Dil Bilmek Şart mı?

Yurtdışında ehliyet almak için dil bilmek hem gerekli hem de değildir. Yaşadığınız ülkenin dilini henüz tam anlamı ile bilmiyorsanız Türkçe hizmet veren sürücü kurslarından birini tercih edebilirsiniz.

Tabii bu durum yalnızca Almanya’da ehliyet almak istediğinizde ya da benzer şekilde Türklerin yoğun yaşadığı ülkelerde ehliyet almak istediğinizde geçerli olur.Bu sayede süreci Türkçe ile tamamlayabilecek ve ehliyetinize kavuşabileceksiniz.

Ancak Türkçe eğitim veren sürücü kurslarında genel anlamda yoğunluk olduğu ve sürecin yavaş işlediği biliniyor. Bu nedenle dil bilginiz yeterli ise ana dilde eğitim veren sürücü kurslarından yararlanmanız çok daha avantajlı olacaktır.

Yaşadığınız ülkenin ana dilini bilmiyorsanız ve Türkçe kurs da yoksa neredeyse her ülkede İngilizce sürücü kursları olduğunu ve İngilizce bir sürücü kursundan ehliyet alabileceğinizi de hatırlatmak isteriz.

Yurtdışında Ehliyet Değiştirmek

Yurtdışında geçerli bir ehliyetiniz varsa ve çeşitli nedenlerle ehliyeti değiştirmek istiyorsanız ya da ehliyetinizi kaybettiyseniz sınava girmeye ve yeniden bir ehliyet süreci yaşamanıza gerek yoktur.

Bu aşamada yapmanız gereken temel şey ilgili birime başvurarak değişiklik için başvurunuzu iletmenizdir. Eğer ehliyetinize sahipseniz eski ehliyetinizi teslim ettikten ve gerekli ücretleri ödedikten sonra yeni ehliyetiniz hazırlanarak sizlere teslim edilir.

Yurtdışında ehliyet değiştirme süreci genellikle 7-14 gün arasında tamamlanır. Ancak yine belirtmek gerekir ki bulunduğunuz ülkenin prosedürleri ve yaşadığınız bölgedeki yoğunluğa göre süreç değişkenlik gösterebilir.

Ehliyetinizi değiştirmek için eski ehliyetinizi teslim ettiğinizde size geçici bir belge verilir. Bu belge ile araç kullanmaya devam edebilir ve polisin ehliyet talebine cevap verebilirsiniz. Ancak yeni ehliyetiniz geldiğinde bu belgeyi kullanmamanız gerektiğini bilmelisiniz.

Türkiye’de henüz ehliyet sahibi olmayan ve yurtdışına taşınıp orada ehliyet başvurusu yapan kişiler için de süreç oldukça benzer bir şekilde işlemektedir.


Yurtdışında ehliyet almak aslında göz korkutucu olmasa da tabii ki zaman alan ve özellikle hali hazırda araba kullanmayı bilen ve ehliyet sahibi kişiler için yurtdışına taşınmak denince en olumsuz çağrışımları olan konulardan biri.