Günümüz ekonomik koşullarında çeşitli maliyetlerimizi finanse edebilmek için ilk başvurduğumuz adreslerin başında bankaların kredi ürünleri geliyor. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız da yurtdışından Türkiye’de kredi başvurusu yapmayı yaşadıkları ülkeye göre daha avantajlı görebiliyor.
Gerek kredi oranları gerek yaşadığınız ülkeye göre kur farkı Türkiye’den kredi çekip yurtdışında kazanırken ödemeyi çok daha cazip hale getirebiliyor. Kredi başvuru şartları, kredi kullanırken gereken evraklar bankalara göre küçük farklılıklar göstermekle birlikte genel olarak benzer belgeler ve süreçlerden oluşuyor.
Özellikle internet bankacılığının yaygınlaşması ve çok gelişmesi; devlet kurumlarının hizmetlerini dijital ortamlara taşımasının da etkisiyle birçok kredi ihtiyacı bankaların internet adresleri ve dijital platformları üzerinden karşılanabiliyor. Kredi notunuza veya müşteri profilinize göre, belge gerektirmeyen durumlarda krediyi dakikalar içerisinde hesabınıza aktarabiliyorsunuz.
Yurtdışında Yaşayan Vatandaşların İnternet Üzerinden Kredi Başvurusu
Türkiye’de ikamet eden Türk vatandaşları, Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu bireyler ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için internet bankacılığı üzerinden bankacılık hizmetlerinde herhangi bir farklılık bulunmamaktadır.
Türkiye’de bir banka ile çalışan ve hesabı olan fakat yurt dışında yaşayan herkes online kredi hizmetlerinden Türkiye’de ya da yabancı bir ülkede bulunup bulunmadığına bakılmaksızın faydalanabilirler.
Ancak burada önemli olan kriter kişinin uyruğu, nerede yaşadığından çok krediye uygunluk şartlarını sağlıyor olmasıdır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından internet bankacılığına tanımlanan özel limitler dahilindeki kredi tutarlarında kişinin krediye uygunluğu durumunda Türkiye’de bulunması, bankaya gitmesi gibi bir zorunluluk yoktur.
Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarının Kredi Başvurusunda Nelere Dikkat Edilir?
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’de yapacakları kredi başvurularında aranan şartlar Türkiye’de ikamet eden vatandaşlardan farklı değildir.
Burada da yine BDDK’nın uyguladığı puanlama sistemi esastır. Kredi Kayıt Bürosu tarafından kişiye özel tutulan kredi notuna göre değerlendirilir. Bankaya göre bazı prosedürler farklılık gösterse de aşağıdaki birkaç kriteri sıralamakta fayda görüyoruz:
Yurt dışından kredi başvurusunda temel kriterler:
– TC Kimlik No: Yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkiye’de kredi kullanırken kapıları açacak olan eşik T.C kimlik no’suna sahip olmalarıdır. Kimlik numarasına sahip olduktan sonra bankalar nezdinde Türkiye’de ikamet eden vatandaşlarla aranızda büyük bir farklılık olmamaktadır.
TC kimlik numarasına sahip olmayan bireylerin Türkiye’deki kredi başvuruları yabancılara verilen krediler kapsamında değerlendirilir. Bu durumda Türkiye’de oturma ve çalışma izni gibi belgeler talep edilecektir. Türkiye dışındayken ve TC kimlik numaranız yokken Türkiye’den kredi başvurusu yapmak neredeyse imkansızdır.
– İkamet adresi belirtme: Yurt dışında yaşayan vatandaşların kredi başvurularından avantaj sağlayabilmek için gereken ikinci en büyük koşul ise Türkiye’de resmi bir ikamet adresine sahip olmasıdır. Türkiye’de kendisine ait ya da kiracı olarak bir adres verebilen yurt dışında yaşayan her Türk vatandaşı krediye bir adım daha yaklaşmış demektir.
İkamet ettiğinizi belgelemenin en kolay yolu da belirttiğiniz adrese ait adınıza kayıtlı fatura ibraz edebilmenizdir. Bir adet güncel elektrik, su veya doğalgaz faturasıyla Türkiye’deki ikamet adresi ibrazı şartını sağlamış olabilirsiniz. Tabii ki yurtdışında yaşayan birçok vatandaşımızın bu şartı karşılaması mümkün değil. Bu sebeple bankalar bu madde konusunda esnek davranabiliyor.
– Türkiye’de yaşayan kefil: Bazı bankalar (özellike devlet bankaları) kredilerin tutarına göre kefil zorunluluğunu tüm müşterilerinden talep etmektedir. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından da kredi başvurularında Türkiye’de ikamet eden, sigortalı bir işte çalışan ve düzenli gelir belgesi ibraz edebilen bir kefil talep edilmesi çok sık karşılaşılan bir durumdur.
Türkiye’deki gelirlerin belgelenmesi: Kredi başvurularında gelir belgesi şartı olmasına karşın çoğu zaman ipotekle gelir belgesi aranma zorunluluğu ortadan kalkmaktadır. Ancak yurt dışında yalayan Türk vatandaşları, varsa Türkiye’deki kira gelirleri, ticari işletme gelirlerini belgelemeleri kredinin onay sürecini hızlandırmaktadır.
İpotek edilecek taşınmaz: Yukarıda sıraladığımız tüm bu süreçleri sağladıktan sonra bankaların ürünlerine göre değişmekle birlikte genellikle ipotek süreci uygulanmaktadır. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’de ipotek edilebilecek taşınmaz (konut, işyeri, araç, tarla, arsa vb.) mülklerinin olması süreci çok daha kolay bir hale getirebilir.
İpotek hususunda en önemli detay, bazı bankaların kefil ile ipotek sürecini bir arada yürüttüğüdür. Yani bankadan kredi başvurusu yaparken hem Türkiye’de sigortalı çalışan kefil göstermek hem de bir mülkünüzü ipotek altına aldırmak durumunda kalabilirsiniz.
Yukarıda sıraladığımız yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının kredi başvuru şartlarında dönem dönem bankaların kredi politikalarına göre farklılık ve esneklik gözlemlenebilmektedir. Zaten bu durum sadece yurt dışından kredi kullanacaklar için değil bankaların tüm müşterileri için geçerlidir.
Türkiye’den Çektiğim Krediyi Nasıl Yurtdışına Getiririm?
Türkiye’den yurt dışı para transferi için bir öneri: Wise
Şimdi gelelim, Türkiye’de başarıyla tamamlanan kredi başvurusu ve onay sürecinden sonra hesabınıza yatan parayı yurt dışına nasıl göndereceğinize… Türkiye bankalarındaki paranızı bankalar aracılığıyla yurt dışına transfer etmek oldukça masraflı ve uzun zaman alan bir süreç olabilmektedir.
Bu hususta uluslararası para transferlerinde Transferwise uygulaması Türk vatandaşları arasında yaygın olarak tercih edilmektedir. Platforma ücretsiz olarak kaydolduktan sonra göndereceğiniz miktarı belirleyerek oldukça cazip komisyon tutarını, uygulanacak olan o anki kuru ve karşı tarafın hesabına geçecek tutarı size önceden göstermektedir.
Alıcının yurt dışındaki banka bilgilerini de girdikten sonra parayı Türkiye’deki banka hesabından Wise platformuna havale/EFT veya kredi kartı ile göndermeniz yeterlidir. Wise platformuna üye olmak ise ücretsiz ve çok basit.
Türkiye’den başvurduğunuz kredilerden bir sonuç alamıyor ve Almanya’da yaşıyorsanız Almanya’da kredi çekmek yazımız da sizin için faydalı olabilir.
Yurtdışından Türkiye’ye Kredi Ödemeleri Nasıl Yapılır?
Bu süreci aynı şekilde tersten işleyecek biçimde de düşünebilirsiniz. Yurtdışından Türkiye’de kredi çektikten sonra kredi ödemeleriniz için düzenli bir şekilde Türkiye’ye para göndermeniz gerekebilir.
Bu noktada yurtdışından Türkiye’ye en ucuz para gönderme yolu yazımızda da bahsettiğimiz gibi Transferwise yine imdadınıza yetişecektir.
Yurtdışından Türkiye’de kredi çekmenin bir diğer alternatifi de aslında size güvenen bir yakınınız ya da arkadaşınız üzerinden bu krediye başvurmak. Süreçler çok daha hızlı ve kolay bir şekilde sonuçlanacaktır. Yine de yukarıdaki maddelerde sıraladığımız noktaları sağladığınız takdirde krediye ulaşmak için ülkemiz sınırlarında yaşamanız zorunlu değildir.