Yurtdışına taşınacak olan ve bir evcil hayvan sahibi olanlar için de en büyük dertlerden biri onlarla nasıl yolculuk edebilecekleri. Bu sorunu tüm aşamalarıyla inceleyerek içinizi yolculuk öncesi biraz rahatlatmak ve yapabileceklerinizi özetlemek istedik.
Öncelikle ilk tavsiyemiz bir süreliğine de olsa can dostunuzu Türkiye’de yaşayan birine bırakmanız. Yurtdışına yerleşmek için yapacağınız ilk yolculukta ağır bavullarınızın bir eşlikçisi de yoğun stresiniz olacak.
Bu şartları düşünerek kedinizle ya da köpeğinizle geçireceğiniz havaalanı ve yolculuk süreci sizin için olması gerekenden çok daha yorucu olacaktır. Gideceğiniz ülkeye tam olarak yerleştikten sonra kedinizi yada köpeğinizi yanınıza almak onun adına da işleri kolaylaştırabilir.
Bu yazının ana odak noktasının kediler ve köpekler olduğunu hatırlatalım. Farklı hayvanlar için öncelikle bir veteriner hekime ardından da yolculuğunuzu yapmayı planladığınız havayolu şirketiyle iletişime geçebilirsiniz.
Bu basit tavsiyeyi geçtikten sonra asıl meseleye gelelim. Her sorununuzu hallettiniz ve artık can dostunuzu yanınıza almaya hazırsınız. Bu yazıyı okuyup detaylı bilgi alarak yurt dışına hayvan götürmek ile ilgili tüm detaylar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yurtdışına Evcil Hayvan Nasıl Götürülür?
Yurt dışına taşınmaya ya da bir süreliğine tatile gitmeye karar verdiyseniz önem verdiğiniz konular arasında evcil hayvanınızı yurt dışına nasıl götüreceğiniz de bulunur. Bu noktada yapmanız gereken bazı işlemler vardır.
Yurt dışında evcil hayvanınızın çıkış işlemlerine başlayabilmeniz için öncelikle söz konusu evcil hayvanınızın tüm aşılarının taam olması gerekmektedir. Aksi takdirde yurt dışına çıkarabilmeniz mümkün değildir.
Bunun yanı sıra evcil hayvanınızın bir pasaporta sahip olması gerekir. Pet pasaport olarak adlandırılan bu pasaport hayvanın hayatı boyunca yaptırdığı aşıları gösterir.
Bir aşı karnesi olan bu pasaport son derece önemlidir. Bunun yanı sıra yurt dışına çıkmadan önce kuduz aşısının da yapılması gerekir. Evcil hayvanlara kuduz aşısı yapıldığı sırada mikroçip takılmaktadır. Peki, pet mikroçip nedir?
Pet Mikroçip
Pet mikroçip kayıp ya da çalınan evcil hayvanların bulunabilmesi için geliştirilmiş olan bir elektronik sistem olarak açıklanabilir. Kedi ve köpeklerin enjeksiyon bölgeleri aynıdır. İki omuz kemiğinin arasında ki deri katmanı pet mikroçip uygulamasının yapıldığı yerdir.
Mikroçip deri altına yerleştirilir. Okuyucu cihaz taradıktan sonra ise iletişim bilgilerinize ulaşım sağlanır. Üzerinde herhangi bir şekilde güç kaynağı bulunmamaktadır. Evcil hayvanların ortalama ömrü ile eş değer dayanma süresi bulunmaktadır.
Evcil hayvanlara mikroçip uygulaması yapılırken anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Çünkü ağrılı bir işlem değildir. Fiyatları da son derece uygundur. Yurtdışına çıkarken mikroçip uygulamasını mutlaka yaptırmalısınız.
Aşılama, Kan Testi ve Aşı Karnesi
Yurt dışına çıkmadan önce evcil hayvanınızın kan örneğinin alınarak Avrupa Birliği ülkeleri tarafından onaylanan bir laboratuvara gönderilmesi gerekir. Bu laboratuvardan kuduz titre testinden geçmesi gerekmektedir.
Kuduz titre testi yaptırılmadan en az 30 gün önce kuduz aşısının tamamlanmış olması gerekmektedir. Kuduz titrasyon test ücreti 2020 yılı Tarım ve Ormancılık bakanlığı tarafından 599 TL olarak düzenlenmiştir. Buradan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Bunun yanı sıra tapeworm tedavisinin de yaptırılması gerekmektedir.
Hayvan Seyahat Belgesi ve Sağlık Sigortası
İl tarım müdürlüklerinin veteriner hekimleri tarafından imzalanan sağlık sertifikası evcil hayvanınızı yurt dışına çıkarken önemli olan belgeler arasında yer almaktadır. Belgenin hem seyahat edeceğiniz ülkenin dilinde hem de İngilizce olması gerekmektedir.
Yolculuktan 48 saat önce aşı karnesi ile fotokopisinin ve kuduz testinin sonucun Tarım İl Müdürlüğü ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü’nden sağlık belgesinin alınması gerekmektedir.
Uçak Bileti
Uçak biletinizi almadan önce seyahat edeceğiniz uçak firmasını arayarak evcil hayvanınız için rezervasyon yaptırmalısınız. Rezervasyon yaptırdıktan sonra kendi uçak biletinizi de alabilirsiniz. Evcil hayvanınızın kafesinde sizin, onun adı ve adres ile telefon numaranızın yazması gerekmektedir. Bu detayları kesinlikle unutmayın.
Bunun yanı sıra sağlık belgesi ve aşı kağıdı gibi belgelerinde yanınızda olması gerekmektedir. Seyahat sırasında evcil hayvanınızın hiçbir şekilde bagaj hakkı yoktur. Bunun yanı sıra ekstra bagaj hakkı talep etmeniz durumunda ekstra ücret ödemeniz gerekmektedir.
Kafesinizin standart boyutların dışında olması ya da köpek & kedinizin 8 kg’dan fazla ağırlığa sahip olması durumunda evcil hayvanınız kafeslerinde olmak kaydı ile uçakların yalnızca kargo bölümünde seyahat edebilmektedir.
Evcil Hayvanınız ile Yurtdışına Çıkma İşlemleri
Evcil hayvanınız ile yurtdışına çıkmak istediğinizde çıkış işlemleriniz en az 3 ay sürmektedir. Ancak süreç bazı resmi tatiller ya da kurumların yoğun çalışma durumları nedeni ile uzayabilmektedir.
Bu nedenle evcil hayvanınız ile yurtdışın çıkmak istediğinizde işlemleri en az 4-5 ay öncesinden başlatmanız gerekmektedir. Evcil hayvanınız ile yurtdışına çıkmak istediğinizde gerçekleştirmeniz gereken işlemleri aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.
- Evcil hayvanınızın tüm aşılarını düzenli yaptırın. Özellikle kuduz aşılarını dikkatli takip edin, süresini geçirmeyin.
- Evcil hayvanınızın mikro çipini taktırın ve çipin barkodunu kaybetmeyin.
- Pet pasaportuna evcil hayvanınızın tüm aşı bilgilerini düzenli olarak işletin. Bunu kesinlikle aksatmayın. Farklı işler için de bu aşılar önem arz etmektedir.
- Kuduz titrasyon testi için gerekli olan ücreti bankadan ya da internet üzerinden ödeyin. 2020 yılı itibariyle ücret 599 TL’dir.
- Ödeme dekontunuz ile birlikte veterinerinize giderek kan verme işlemlerini gerçekleştirin.
- İşlemler için doldurulması gereken formu veterineriniz doldurarak, kan numunesi ve pet pasaportunun fotokopisi ile beraber test kuruluşuna göndermektedir. Bu aşama da herhangi bir şey yapmanıza gerek yok.
- 1 hafta sonra veterinerinizin adresine ulaşacak olan test sonucunu alıp saklayın (evcil hayvanınız her yurt dışına gidip geldiğinde bu belge lazım olacak.).
- Bu aşamada 3 ay beklemek gerekiyor.
- 3 ayın sonunda Tarım İl veya Tarım İlçe Müdürlüğü’ne gidin.
- Müdürlüğe gittiğinizde formu doldurun, ücret ödeyin, hazırlanan raporu alın.
- Yolculuğa çıkmadan 48 saat önce belediyeden Menşe Şahadatnamesi denilen hayvanın Türkiye’de doğduğunu gösteren belgeyi almanız gerekiyor. Bunun için de aşı karnesi yeterli olacak.
- Rapor tarihinden itibaren 10 gün içerisinde evcil hayvanınızı yurt dışına çıkartabilirsiniz.
Not: Yazı boyunca aslında dilimizi yurtdışına taşınma üzerine kurmuş olsak da bazı insanlar turistik yolculuklarında da petlerini yanından ayrıma istemiyor. Bu sevgi dolu düşünce karşılıklı olarak hem siz hem de evcil hayvanınız için iyi bir fikir olmayabilir.
Yukarıda anlattıklarımızdan da gördüğünüz gibi ne olursa olsun çok kolay bir süreçten bahsetmiyoruz ve kısa seyahatlerinize evcil hayvanınızı uçaklarda bu konuda daha iyi şartlar oluşana kadar yanınızda taşımamanızı tavsiye ediyoruz.
Not 2: Yazı boyunca belirttiğimiz bilgiler AB ülkeleri ve onların standartları üzerinden geçerli olanlara dayanıyor. Farklı kıtalara yapacağınız yolculuklar öncesi istenen farklı bilgiler olup olmadığınız kesinlikle kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz.
Yurtdışına evcil hayvan götürme prosedürlerinin temelini bu yazıda açıklamaya çalışmış olsak da bu kurallar ülkeden ülkeye, havayolundan havayoluna, yıldan yıla çeşitlilik göstermeye çok müsait. Yetkililerle çokça görüşme yapmaktan çekinmeyin ve gerekirse bıktırana kadar sorular sorun.
Bir problemle karşılaşmamanız ve kediniz/köpeğinizle birlikte yeni ülkenizde güzel günler geçirmeniz dileğiyle!