Uluslararası Para Transferi Nasıl Yapılır?

Uluslararası para transferi yurtiçinde yaptığınız para gönderme işleminden farklı olsa da sandığınızdan çok daha basit olabilir.

Özellikle bu yazıda önereceğimiz yenilikçi yöntemlerle hem oldukça düşük komisyonla hem de çok basit bir şekilde uluslararası para transferini gerçekleştirebilirsiniz.

Uluslararası Para Gönderme Yöntemleri

Uluslararası para transferi için birçok yöntem bulunmasına karşı biz bu yazımızda özellikle Wise’ı öne çıkarıp size sağlayacağı avantajlardan bahsederek diğer yöntemlerle kıyaslayacağız.

Diğer yöntemlerden de kısaca bahsedecek olursak SWIFT ve Western Union da öne çıkan diğer para transfer yöntemleri. PeP ve Transfergo gibi yenilikçi yöntemler de yeni metotlar denemek isteyenler için güzel birer alternatif olabilir.

En Avantajlı Uluslararası Para Transfer Yöntemi

Şimdi yukarıda da bahsettiğimiz gibi Wise’ın artılarından bahsedelim. Öncelikle diğer tüm yöntemlere göre çok daha şeffaf bir şekilde ne kadar ödeyeceğinizi görmenizi sağlıyor ve kur çevrimi esnasında gizli saklı ekstra bir masraf kesinlikle çıkarmıyor.

Yani Google’da ve ilgili finans sitelerinde gördüğünüz döviz kurunun aynısını Wise’da da görebiliyorsunuz.

İşleminiz SWIFT ve benzeri yöntemlere göre hem daha ucuz hem de çok daha hızlı gerçekleşiyor. Bahsettiğimiz hız konusunu biraz daha açacak olursak Wise ile gönderdiğiniz uluslarası transfer genellikle ertesi gün hesaba geçiyor. Tabii uluslararası transferi gerçekleştirdiğiniz günün iş günü olması kaydıyla. 

Transferlerinin aynı gün içerisinde gerçekleştiğini söyleyen okuyucularımızın da olması bizi bu önerimiz konusunda daha da memnun ediyor. 

Adım Adım Uluslararası Para Transferi Nasıl Yapılır?

Adım adım uluslararası para transferi nasıl yapılır sorusunu cevaplayarak işinizi olabildiğince kolaylaştırmaya çalışacağız. Öncelikle Wise yöntemini açıkladıktan sonra alternatif yöntemler için izlemeniz gereken yollardan da bahsedeceğiz.

transferwise ile uluslararası para transferi
Ekran görüntüsü 20 Temmuz 2020 tarihinde alınmıştır. Döviz kuru bilgisi o güne aittir.

Wise ile Uluslararası Para Transferi

Transferwise nedir yazımızda siteyle ilgili daha detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz.

  1. Siteye ücretsiz olarak üye oluyorsunuz. Websitesine girdikten sonra kişisel bilgilerinizle üyelik işlemini oldukça basit bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
  2. Uluslararası para transferini gerçekleştirmek için karşınıza çıkacak ekranda ne kadarlık bir transfer yapacağınızı belirterek paranın gitmesini istediğiniz ve varmasını istediğiniz ülkeyi seçiyorsunuz. Ne kadar komisyon alınacağını ve alıcının hesabına ne kadar para geçeceğini görebilirsiniz. Komisyon miktarı oldukça düşük.
  3. Sonrasında para göndereceğiniz kişinin adı, soyadı ve IBAN bilgilerini girmeniz gerekiyor. Bu adımda paranın gideceği ülkeye göre istenen bilgiler farklılık gösterebilir. Örneğin Amerika’da IBAN diye bir şey yok.
  4. Ardından yapmanız gereken ödemeyi nasıl yapacağınızı seçmek. Yani ister hesabınızdan gösterilen hesap numarasına size belirtilen referans kodunu girerek işleminizi tamamlayabilir, ister kredi kartı ya da banka kartı bilgilerinizle işleminize devam edebilirsiniz. Farklı ülkelerde ödemeyi yapmak için ekstra seçenekler de karşınıza çıkabilir.

Bu anlattığımız adımları izleyerek IBAN ile uluslarası para transferi işleminiz tamamlanır.Şimdilik Türkiye’den uluslararası para transferi yapmak ya da Türkiye’ye göndermek için en iyi yöntem tartışmasız olarak bu gibi gözüküyor. Neden diyecek olursanız:

Avantajları:

  • Kur çevriminde para kaybetmemek
  • Düşük komisyonla işlem yapmak
  • Paranın alıcıya çok hızlı ulaşması

Sitede gördüğünüzden ekstra bir masrafla karşılaşmamak için mutlaka lokal para birimleriyle işlem yapmaya özen gösterin. Yani Türkiye’deki Euro hesabına para gönderdiğinizde alıcı banka yine de SWIFT masrafı kesebiliyor.

Peki bu sistemle uluslararası para transferi nasıl bu kadar avantajlı oluyor derseniz kısaca sistemin nasıl işlediğinden de bahsedelim.

Normal şartlarda paranın ülke değiştirmesi gerekirken bu yöntemde para aynı ülkede kalıyor. Yani siz eğer Almanya’dan Türkiye’ye para transferi yapıyorsanız siz Almanya hesabına para gönderiyorsunuz. 

Size de Birleşik Ödeme Hizmetleri yani Wise’ın Türkiye’deki çözüm ortağından doğrudan Türkiye IBAN adresinden para geliyor.

Bu sayede hem masraflar azalıyor hem de iş hızlanıyor. İşte tam da bu sebeple eğer Türkiye’de bir Euro hesabına para çekmek isterseniz Türkiye’de gerçekleşen Euro transferi de SWIFT işlemi kategorisine girdiği için bankanız ek masraf kesebilir.

En güvenlisi her ülkenin lokal para birimini kullanmak. Güvenli demişken sistemin milyonlarca kullanıcı tarafından kullanıldığını ve kullanıcıların puanladığı TrustPilot sitesinde de oldukça yüksek bir puana sahip olduğunu hatırlatalım. Wise da tıpkı bir banka gibi denetleniyor.

SWIFT veya Western Union ile Uluslararası Para Gönderme

Western Union’ın alternatifsiz olduğu tek konu alıcının banka hesabı olmaması durumu. Para göndereceğiniz kişi herhangi bir banka hesabına sahip değilse işleminizi Western Union acentesi aracılığıyla tamamlayabilirsiniz. 

uluslararası para transferi western union transferwise kıyaslama
Western Union(sol) ve Wise(sağ) üzerinden aynı gün alınan 2 ekran görüntüsüyle kur çevrimi kıyaslanabilir.

Size verilen kodu alıcıya iletmeniz halinde yarım saat içerisinde o da bir Western Union acentesinden parasını çekebilir. Burada aklınızda olması gereken özellikle bu yöntem için Western Union’ın aldığı komisyon tüm alternatif yöntemlerden daha yüksek. 

Western Union uluslararası para transferi hakkında daha fazla bilgiyi linkte bulabilirsiniz.

Avantajları:

  • Kullanıcının banka hesabı yoksa tek çareniz.
  • Para anında karşı tarafa iletilebilir.

Dezavantaj:

  • Yüksek komisyonlar

SWIFT ise geleneksel olarak tercih edilen bir metot. SWIFT ile yurtdışı para transferi yazımızda da ayrıntısıyla değinmiştik. Kısaca bahsetmek gerekirse her bankanın uluslararası para transferlerinde kolayca bulunmalarını sağlayan bir SWIFT kodu bulunur. 

Siz de mobil ya da internet bankacılığınızdan SWIFT seçeneğini seçerek alıcı banka bilgileri, SWIFT kodu ve alıcı IBAN’ını girerek para gönderebilirsiniz.

Avantaj:

  • Bankanızdan farklı bir uygulama kullanmanız gerekmez.

Dezavantaj: 

  • İşlemler ortalama 3 iş günü sürer.
  • Komisyonlar genellikle Western Union kadar olmasa da yüksek.
  • Komisyonlar şeffaf değil. İşin içine giren farklı bankalar olduğu için şeffaf bir şekilde alıcının hesabına tam olarak ne kadar geçeceğini bilemeyebilirsiniz.
  • Bankaların SWIFT kodlarını araştırmanız gerekiyor.

Uluslararası para transferi nasıl olur diyenlerin aklındaki soruları yanıtlayabildiğimizi düşünüyoruz. Hem farklı uluslararası para transfer yöntemlerinden bahsettikten hem de en avantajlı gördüğümüz yöntemi adım adım anlattık. Diğer metotların avantajlarını dezavantajlarını da belirtmeyi ihmal etmedik. 


Artık uluslararası para transferi yaparken içiniz rahat olabilir. Tıpkı ülkedeki herhangi bir hesaba para gönderiyormuş gibi rahatlıkla işleminizi tamamlayabilirsiniz.