Yurtdışında Mühendis Olarak Çalışmak

Eğer doğru üniversite tercihi yaptıysanız Türkiye’den aldığınız diplomalar ile yurtdışında mühendis olarak çalışmak sizin için bir imkan haline gelebilir.

Özellikle genç ve nitelikli personel ihtiyacı olan Kanada, Avustralya ve Almanya gibi ülkelerin dönem dönem başlattığı istihdam projeleri ile farklı ülkelerde çalışmak isteyenler için cazip fırsatlar ortaya çıkıyor.

Yurtdışında mühendis olarak çalışmak isteyenler için hazırladığımız bu yazıda hangi ülkelerin iyi birer alternatif olduğunu, mesleğinizi yurtdışında icra etmenin avantajlarını ve neden şansınızı denemeniz gerektiğini görebilirsiniz. Özellikle yukarıda da bahsetmiş olduğumuz ülkelerin sunduğu fırsatlar gerçekten süreci çok cazip hale getiriyor.


Mühendisler İçin Farklı Fırsatlar Sunan Ülkeler 

Nitelikli çalışan ihtiyacı pek çok ülkenin sorunları arasında yer alıyor. Bunun temel sebebi de genç nüfusun az olması. Küreselleşen dünyada artık insanlar doğdukları ülkelerde yaşamaya zorunlu olmadıklarının çok daha net bir şekilde farkındalar ve bu nedenle de hayallerinin peşinden gidebiliyorlar.

Hem genç nüfus hem de nitelikli insan yönünde eksikleri olan ülkeler de belirli programlarla ihtiyaç duydukları personel ihtiyacı karşılamaya çalışıyor. Özellikle mühendisler için sunulan fırsatlar ise teknolojinin gelişmesinde kilit noktaya sahip ülkelerde olmaları sebebiyle dikkat çekiyor. 

Almanya’da Mühendislik Yapmak

Teknoloji, üretim ve inovasyon açısından pek çok mühendisin hayranlık duyduğu ülkeler arasında yer alan Almanya; üniversite mezuniyetinde denkliği olan kişiler için oldukça güzel fırsatlar sunuyor. Almanya’da mühendis olarak çalışmak isteyen kişilerin öncelikle diplomalarının Almanya’da denkliğe sahip olup olmadığını öğrenmeleri gerekiyor.

Bu kontrolün yapılabilmesi için kısa bir araştırma yapmak yeterli oluyor. Denklik sorgusu için hazırlanan sitede mevcut diplomanız ile denklik alabilmek için neler yapılması gerektiğini de öğrenme konusunda yardımcı oluyor.

Eğer diplomanız Almanya’da denklik alabiliyorsa ülkede iş aramaya başlayabilirsiniz. Sizin için doğru işi bulduğunuzu düşündüğünüz zaman işin, pozisyonun ve maaşın diplomanızla yani aldığınız eğitimle örtüşmesi gerektiğini de aklınızdan çıkarmamalısınız. Aksi takdirde işiniz ve denkliğiniz olsa bile Almanya’da çalışamayabilirsiniz. 

Avustralya’da Mühendis Olarak Çalışmak

Yeni mezun mühendis programı olarak bilinen, 30 yaşını aşmamış mühendislik öğrencilerine 18 ay boyunca ülkede çalışma izni sunan program oldukça cazip. Türkiye’de iş bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşayan yeni mezun mühendisler için Avustralya gerçekten hayaller ülkesi olabiliyor.

Mezun olduktan sonraki 2 yıl içerisinde programa başvurarak Avustralya’da mühendis olarak çalışmak için ilk adımı atabilirsiniz.

Ancak ülkenin şartları bunlarla sınırlı değil. Avustralya’da yeni mezun mühendis programı çerçevesinde vize alabilmek için TOEFL ya da IELTS sınavlarından birisine girerek dil yeterliliğini de kanıtlamak gerekiyor. Başvuranların ayrıca sabıka kaydının bulunmaması veya sağlık bir sorunun bulunmaması da şartlar arasında yer alıyor. 

Kanada’da Mühendislik

Kanada son yıllarda göçmen politikaları ile oldukça popüler olan ülkeler arasında yer alıyor. Her eğitim seviyesinde göçmen kabul eden ülkenin elbette mühendislik gibi bölümlerden mezun olanlar için sunduğu imkanlar diğerlerinden biraz daha farklı olması ile dikkat çekiyor.

Yurtdışında mühendis olarak çalışmak isteyenler için sunduğu fırsatlarla dikkat çeken Kanada aynı zamanda diploması ile denklik alamayanların, bir dönem öğrenip görüp denklik alabilmesine de imkan sunuyor. 

Amerika(ABD)’de Mühendislik Yapabilir Miyim?

Özellikle yazılım ve bilgisayar mühendisleri için rüyalar ülkesi Amerika kavramının gerçek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Silikon Vadisi pek çok yeni mezunun hayaliyken mühendisler için ayrı bir öneme sahip. Amerika rüyasını gerçekleştirmek isteyen mühendisler için pek çok iş fırsatı olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca göçmenlik başvurularındaki yaş kısıtlaması Amerika için sanıldığı kadar zorlayıcı olmadığından yeni mezun olmayanlar için de rüyalar ülkesinde fırsatlar mevcut. 

yurtdışında mühendis olarak çalışmak ve avantajları

Yurtdışında Mühendislik Yapmanın Avantajları Neler? 

Yurtdışında mühendis olarak çalışmak pek çok insanın hayali olsa da çok az insan bu kadar büyük bir adım atmaya cesaret edebiliyor. Günün sonunda bahane sayılabilecek pek çok nedenle birlikte kişiler hayallerinden vazgeçebiliyor. Herkesin bir hayali olduğu unutulmamalı ve elbette herkesin hayali yurtdışında çalışmak olmayabilir. Ancak yurtdışında çalışmak isteyenler için onları korkutacak pek çok nedenin karşısında bu kararı gerçekten değerli yapan nedenleri de sıralamak istiyoruz. 


Daha genel anlamda yurtdışında çalışmak hakkında tavsiyelerimizin yer aldığı bir yazı da sitemizde bulunuyor.


Yurtdışı Deneyimi 

Dünya üzerinde para ile satın almanın imkansız olduğu tek şey zaman diyebiliriz. İmkansıza yakın olan bir diğer unsur ise deneyim. Deneyimi para ile satın almak bir noktaya kadar işlevseldir ancak deneyimin kazanılması gerektiği durumlarda para bir cevap sunmaz.

Yurtdışında çalışmak, farklı kültürlerden insanlarla iş yapabilmek her açıdan deneyim kazanmanızı sağlayacak önemli bir değerdir. Bu size mühendislik mesleği anlamında da farklı ülkelerde farklı yaklaşımları deneyimleme imkanı yakalamanızı sağlar.

Spesifik olarak mühendislik konusunda bu deneyimi biraz daha açacak olursak Türkiye’deki fabrikalarda Ar-Ge aşamalarının birçok ülkeye göre düşük olduğu ve mühendislik mezunu olan birçok kişinin aslında tam anlamıyla mesleklerini icra edemeklerini de bir gerçek.

Özellikle makina, endüstri, bilgisayar mühendisliği gibi alanlarda spesifik olarak bazı ülkelerde çok farklı ve ülkemize göre daha gelişmiş tecrübeler edinmeniz mümkün.

Yurtdışı Kariyeri

Özellikle yeni mezunlar için iş deneyimi önemli bir kriter. Maalesef pek çok işveren deneyim konusunda çoğu insanın yerine getiremeyeceği şartlar talep edebiliyorlar.

Yurtdışında mühendis olarak çalışmak bu noktada özellikle yeni mezunlara ciddi bir fırsat sunuyor. CV’sinde kısa süreli bile olsa yurtdışı deneyimine yer veren kişiler ülkelerine döndükleri zaman çok daha rahat iş bulabiliyorlar ve çalıştıkları şirkete de kazandıkları deneyimle önemli katkılar sunabiliyorlar.

Yabancı Dil Gelişimi

Mühendislik gibi teknik terimin çok olduğu bir meslek dalında çalışmak için belirli bir seviyede yabancı dil bilmek gerekiyor. Bunu da dünya genelinde geçerliliği olan sınavlar ile kanıtlamanız isteniyor. Ancak bir dilde sınavlar özelinde yeterli olmak günlük hayatta ve iş hayatında yeterli olmakla eş değer sayılmamalıdır.

Tüm gününüzü yabancı dilde iletişim kurarak geçirmeniz ve iş hayatında da yabancı dil kullanmanız size büyük bir katkı sağlayacaktır. Özellikle 2-3 yıl boyunca farklı bir dilde iletişim kurmanız demek artık o dili hayatınız boyunca bu meslekte rahatça kullanabileceğinizi size de kanıtlar ve kesinlikle özgüveninizi arttırır. Ardından Türkiye’ye dönmek istediğinizde bu yabancı dil bilgisi de sizin için büyük bir avantaja dönüşecek.

Yaşam Standartları

Yaşam standartları ile ilgili tartışmalar yoruma açıktır. Ancak özellikle mühendislik gibi yüksek potansiyelli mesleklerde fırsatları değerlendirmek insanlar için oldukça etkileyici getiriler sağlayabiliyor. İyi bir emeklilik paketi, yüksek sosyal güvence ve tatmin edici bir maaş beklentisi içerisinde olan kişiler genellikle yurt dışında çalışmak istiyorlar.


Yüksek yaşam standartları yurt dışında çalışan herkes için geçerli olmayabilir ve bu konuda net bir genelleme yapmak yanlıştır. Ancak okuduğunuz okullardan sonra hak ettiğiniz maaş üzerinde belirleyici etken çalıştığınız yerlerdir. Global firmalarda yurt dışı deneyimine sahip olan kişilerin her zaman ortalamanın üzerinde gelir elde edeceği de bu noktada dikkate alınmalıdır.