Son zamanlarda dijitalleşmenin ve Covid-19’un da etkisiyle, çoğu iş kolu freelance çalışma trendine katılmaya başladı ve yurtdışına freelance çalışma olanakları arttı. “Serbest çalışmak” anlamına gelen freelance’in oldukça popüler hale gelmesi ise, sunduğu avantajların çalışanlara oldukça cazip gelmesi.
Masa başı çalışmaya ya da esnek olmayan çalışma saatlerine uyum sağlamaktan hoşlanmayanlar, freelance çalışarak kendi çalışma saatlerini özgürce belirleyebilir ve sadece bilgisayarları ile işlerini istedikleri yere beraberlerinde götürebilirler.
Bunların yanı sıra freelance çalışmanın sunduğu en büyük fırsat ise yurt içinde olduğu gibi yurtdışına freelance çalışmak konusunda çok sayıda fırsat sunması.
Özellikle euro veya dolar ile ödeme almanın maddi avantajları ve farklı projelere dahil olma imkanıyla yurtdışına freelance çalışma koşulları pek çok kişinin ilgisini çekiyor.
Doğrudan yurtdışında çalışmak istiyorsanız bu konuda bilgi alabileceğiniz bir yazımız da mevcut.
Yurtdışına Freelance Yapılabilecek Meslekler Neler?
Yeni bir kariyere başlamak ve yurtdışına iş yapmak istiyorsanız, öncelikle hangi işi yapabileceğinizi belirlemeniz gerekiyor. Yurtdışına freelance çalışmak için pek çok alternatif olsa da bazı meslekler daha fazla ön plana çıkıyor. Ancak en baştan söylemek gerekir ki, yurtdışına freelance yapılabilecek meslekler saydıklarımızla sınırlı değil.
Öneri: Yurtdışına çalışmak istediğiniz alanı belirlerken yetkinliğiniz ve bilgi birikiminize uygun olmayan bir vaatte bulunmamanızı öneririz. Çünkü freelance çalışırken oluşturacağınız müşteri ağında iyi bir bilinirliğiniz olması çok önemli.
Yetenekleriniz, bilgi birikiminiz ve ilgi alanınıza göre seçebileceğiniz en çok tercih edilen freelance meslekler:
1. Metin Yazarlığı
Günümüzde pazarlama dünyası internet üzerinden ilerliyor. Bunun bir sonucu olarak, sektörleri ve büyüklükleri ne olursa olsun, şirketler içerik üretmeye ihtiyaç duyuyor. Bunun için blog yazıları, sabit web sitesi içeriği, e-posta pazarlama içeriği, bülten, e-book gibi farklı formatlarda içerik üreten yazarların yurtdışına freelance çalışma şansları var.
Daha çok kitleye ulaşabilmek, sahip oldukları bilinirlik ve kalitelerini koruyabilmek için web siteleri, yetenekli yazarlarla çalışıyor. Metin yazarı olarak freelance çalışmak istiyorsanız, farklı kaynaklardan yararlanarak kendinizi geliştirebilir, mesleğin gerektirdiği teknik becerileri öğrenebilirsiniz. Özellikle SEO odaklı içerikler için sürekli değişen algoritmalara uygun içerik üretmek için bilgilerinizi düzenli olarak güncellemenizi öneririz.
Yurtdışına freelance yazarlık yapmak istiyorsanız, yalnızca Türkçe için yurtdışına çalışma imkanınız az olduğu için bir yabancı dili ileri seviyede kullanabilmeniz gerekiyor. Ayrıca, potansiyel müşterilerinizle paylaşmak için kişisel bir blog ya da örnek yazılara sahip olmanız bu iş alanında çalışabilmeniz için sizi avantajlı hale getirecek.
Yurtdışına freelance yazarlık iş fırsatları için kullanabileceğiniz siteler:
Güvenilir şirketlerin freelance ilanlarına yer vermesi, iyi ücret ve kaliteli iş fırsatlarını sunması ile yazarlık ve editörlük için en başarılı freelance işleri Contena ile bulabilirsiniz.
Haftada iki kez yeni iş ilanlarının güncellediği bu site ile en güncel ilanlara kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Yeni iş ilanlarını bulmakta zorlananlara, bu site yardımcı olabilir. Her gün en güncel ve size en uygun freelance ilanları ücretsiz bir şekilde e-postanıza gönderiyorlar.
2. Grafik Tasarım
Yurtdışına freelance çalışma imkanının oldukça yaygınlaştığı bir diğer alan ise grafik tasarımcılık. Grafik tasarım eğitimi almış olanların yanı sıra, Illustrator Photoshop, InDesign gibi en yaygın kullanılan programlarda uzmanlaşanlar kolaylıkla dünyanın her tarafında freelance iş imkanı bulabilir.
Tasarım becerisine sahip ve yeniliklere açıksanız yurtdışındaki çoğu firma için logo tasarımını, reklamlarını, afişlerini yani görsel tasarımla ilgili tüm alanları için freelance çalışabilirsiniz.
Deneyim kadar yeteneğinizin de kıymetli olduğu bu alanda CV’niz ve çalışmalarınızdan oluşturduğunuz bir portfolyo hazırlamanız gerekir. Çünkü potansiyel müşterileriniz, sizinle çalışıp çalışmayacaklarına karar vermek için daha önce yaptığınız tasarımları görmek isteyecek.
Tasarım ve yaratıcılığınızla yurtdışına freelance bir pozisyonda çalışmak için şu web sitelerini aktif kullanmanızı öneririz:
99 Designs, grafik tasarımcılarının müşteriler tarafından daha kolay bulunabilmesi için tasarım yarışmaları yayınlıyor. Freelance grafik tasarımcı arayan firmalar kazanan yarışmacılar ile anlaşıyor. Pazarı tanımak ve portfolyo oluşturmak için kesinlikle ilgililerin denemesine değer.
Tasarım alanında arama motorunda en çok tıklanan sitelerden biri olan Behance, firmaların sizi keşfetmesini kolaylaştıracak. Behance’e çalışmalarınızı ekleyip online portfolyonuzu oluşturabilirsiniz.
3. Çevirmenlik
Yurtdışına freelance çalışan sayısının bir hayli çok olduğu başka bir iş alanı ise çevirmenlik. Çoğu firma markasını global alana taşımak için freelance çevirmenlerle çalışıyor.
Bu alanda çalışabilmek için iki dilde yetkin olmanız yeterli olsa da ne kadar dil biliyorsanız iş imkanınızda o kadar genişleyecektir.
Diğer taraftan, çevirmenlik yalnızca bir dili kullanabilmenin ötesinde beceriler gerektirir. Öncelikle çeviriye konu olan iki dili de çok iyi bilmeniz, dilbilgisi ve yazım kurallarına hakim olmanız çok önemli. Diğer yandan teknik olarak, teslim ettiğiniz metnin istenen formata uygun olması gerekir.
Öneri: Doğrudan çevirmenlik tecrübeniz olmasa bile bilgi sahibi olduğunuz bir alanda web sitelerini gezerken Türkçe seçeneğini mutlaka kontrol edin.
Sitede birçok dil seçeneği olup Türkçe yoksa siteyle bu konuda iletişime geçebilirsiniz ya da Türkçe çevirisi Google Translate gibi duruyorsa ve çok hata barındırıyorsa yine aynı şekilde iletişime geçebilirsiniz.
4. Web Geliştirme & Tasarım
Dijitalleşmenin hızlı artışı ile her marka artık kendi web sitesini yaratarak dijital dünyada yerini alıyor. Web sitesi sahibi şirketler ya da farklı şirketlere hizmet veren ajanslar, alanında uzman yazılımcılar ve tasarımcılarla çalışıyor. Rekabetin yoğun olduğu bir sektör olarak web tasarım alanında çalışan freelancer’ların kendilerini geliştirmesi çok önemli.
Web geliştirme ve tasarım alanlarına ilgi duyuyorsanız, bu ikisinin farklı alanlar olduğunun farkında olmanız gerekiyor. Eğer görsel anlamda tasarım konusunda yetkin değilseniz ancak kodlama ve web sitelerinin gerektirdiği diğer teknik bilgilere sahipseniz, kariyerinizi bu alanda ilerletebilirsiniz. İki alanda da yetkinseniz, portfolyonuzu müşteri adaylarınızın size güvenmesini sağlayacak şekilde hazırlayın.
Eğer programlama ve yazılım alanlarında bilgiliyseniz ve tasarım becerisine sahipseniz dünyanın her yanına freelance web tasarımcısı olarak çalışabilirsiniz. Yazılım ve tasarım bilginize (başlangıç, orta ve iyi seviyede) göre size en uyan yurtdışına freelance işleri şu sitelerde bulabilirsiniz:
Web tasarımcısı olarak iyi bir donanıma sahipseniz ve Zappos, Tesla, ve Cisco gibi alanlarında başarılı olan şirketlerle çalışmak istiyorsanız bu site tam size göre. Donanımlı web tasarımcılar ile başarılı şirketleri buluşturan bu site, freelance iş arayanlar kadar freelance çalışan arayan müşteriler tarafından da kullanılıyor.
Kısa süreli web sitesi oluşturma ve tasarlama için yurtdışına freelance çalışmak istiyorsanız Lorem’e bakabilirsiniz. CNBC, The Wall Street Journal ve TechCrunch gibi büyük yayınları içinde bulunduran Lorem’in bir diğer avantajı ise kullanıcılarına freelance ilanları ücretsiz olarak listeliyor olması.
5. Online Eğitmenlik
Freelance çalışabilmek için pazarlama, tasarım ve yazılım alanlarında bilgi sahibi olmak zorunda değilsiniz. Covid-19’un hayatımıza girmesiyle birlikte, artık çoğu insan online dersler almayı tercih ediyor. Farklı bir alanda uzmanlığınız varsa online eğitmenlik yaparak yurtdışına ders verebilirsiniz.
Online ders almaya talebin arttığı bu dönemde, yurtdışına freelance çalışmak istiyorsanız ve tek bir alanda bile uzmanlığınız varsa, bu alanda freelance çalışmanız için yeterli olabilir.
Dans, yabancı dil, sanat, müzik, spor, el işi gibi birçok çeşitli alanda Zoom, Discord, Skype gibi uygulamalar üzerinden freelance online eğitmenlik yapabilirsiniz. Diyetisyenlik ya da psikolog gibi mesleklerde çalışanlar için de yurtdışında yaşayan Türkler önemli bir hedef kitle olabilir.
Eğer doğrudan birebir dersler yerine tecrübenizi paylaşacağınız kurslar oluşturmak isterseniz Teachable sitesi bu alanda size kolayca online ders oluşturma imkanı verecektir.
6. Sosyal Medya Yönetimi
Dijital pazarlamaya ilgiliyseniz sosyal medya yönetimi sizin için uygun freelance çalışma alanı olabilir. Bu alanda çalışmak için Instagram, Twitter, TikTok, Linkedln ve Facebook gibi sosyal ağların yönetimini yapmanız, trendleri yakından takip etmeniz ve güncel şekilde gönderiler paylaşmanız gerekiyor.
Belli sektörlere özel olarak sosyal medya yönetimi yapabilir ya da hedef kitlenizi daha geniş tutabilirsiniz.
Rekabetin yüksek olduğu bir başka alan olan sosyal medya yönetiminde uzmanlaşmak için Hubspot ve Google gibi tanınan şirketlerin akademilerinden ücretsiz online eğitim alabilirsiniz. Çünkü freelance sosyal medya yöneticisi olarak çalışmak için yalnızca sosyal medyayı aktif kullanmanız yetmiyor.
Sosyal hesapların takibini yapmanız, etkileşimlerin takibini yapıp cevaplandırmanız ve müşterinize sık sık etkileşimlerin raporunu sunmanız gerekiyor. Bu yüzden deneyiminizin olması ve iletişim becerinizin güçlü olması bu alanda freelance olarak çalışabilmeniz için oldukça önemli.
NOT: Farklı alanlarda iş imkanlarını, Fiverr, Upwork, remoteok.io, FlexJobs, SolidGigs gibi genel freelance iş ilanlarına erişim sağlayan sitelerden yararlanarak bulabilirsiniz.
Yurtdışına Freelance Çalışma Vergi Konusu
Yurtdışına freelance çalışmanız her koşulda vergiden muaf olduğunuz anlamına gelmese de bazı durumlarda vergi ödeme zorunluluğunuz ortadan kalkıyor. Vergi ödeme durumunuz hakkında bilgi sahibi olmak için freelance çalıştığınız firma ile yaptığınız sözleşmeyi dikkatlice okuyun.
Vergi ödemeden muaf olduğunuz durumlar şunlar:
- Çalıştığınız firmanın Türkiye’de faaliyeti yoksa, Türkiye’den gelir sağlamıyorsa ve maaşınızı döviz olarak alıyorsanız,
- Firmanız verginizi bulunduğu ülkeye veriyorsa,
- Kazancınız yurtdışındaki bir hesapta bulunuyorsa,
- Varlık barışından yararlanıyorsanız, yani kazancınızı ülkeye toplu ve döviz olarak getiriyorsanız.
Vergi ödemekten muaf olunmasa da yurtdışına tasarım ya da yazılım işi yaptığınızda da ödeyeceğiniz vergi oranının azalacağını hatırlatalım.
Ayrıca muhasebecinizle iletişime geçerek koşullarınıza özel durumlar hakkında bilgi almanızı öneririz. Freelance çalışma şartlarında genellikle yurtdışında çalıştığınız firmayla kontratlı çalışmayacağınız için sizin adınıza o ülkede bir vergi ödemesi yapılmayacaktır. Bu sebeple Türkiye’de kazandığınız geliri vergilendirmeniz gerekir.
Freelance Çalışma Faturası Nasıl Kesilir?
Yurtdışına fatura düzenlerken yurt içine kıyasla bazı detaylarda değişiklikle karşılaşacaksınız. Öncelikle, düzenlediğiniz fatura 30.000 TL üzeri ise mutlaka e-arşiv portalı üzerinden düzenlemeniz gerekiyor.
Fatura üzerine İngilizce olarak kısace verdiğiniz hizmet ve hizmeti verdiğiniz dönemi yazabilirsiniz. Faturanızı e-arşiv portalı üzerinden kestiğinizde size iletilen döviz bedelini ve o günkü döviz kurunu girmeniz gerekir.
Gelir Vergisi Kanunu’na göre freelance işlerden elde edeceğiniz gelir serbest meslek kazancı olarak görülüyor. Bu yüzden freelance çalışmalarınızdan kazandığınız gelir için, serbest meslek kazancı için uygulanan vergi oranı kadar vergi ödemelisiniz.
Vergiden muaf olduğunuz durumlar için yukarıdaki başlığa tekrar göz atabilirsiniz.
Freelance çalışanlar için üç fatura kesme metodu:
- Şahıs Şirketi Faturası
- Serbest Meslek Makbuzu
- Gider Pusulası
Ancak yurtdışına freelance çalışıyorsanız, fatura kesme işlemlerinizi ve yasal işlerinizi daha kolay yürütebilmek için, şahıs şirketinizi kurmak iş yükünüzü azaltabilir.
Şahis şirketi sahibi olduğunuzda, online muhasebe programlarından e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu ve e-Defter hizmetlerine erişebilirsiniz. Kağıt faturalarda kaşe ve imza zorunluluğu olduğu için, e-fatura sistemine geçmek tüm süreçlerde kolaylık sağlayabilir.
Buna ek olarak, ilk kez şahıs şirketi kuracaksanız ve 18-29 yaş arasındaysanız, genç girişimci olursunuz ve 1 yıl boyunca ödemeniz gereken Bağkur primleri devlet hazinesi tarafından karşılanır. Böylece henüz yolun başındayken masraflarınız büyük oranda düşer. Aynı zamanda 75.000 liraya kadar olan gelirleriniz de vergiden muaf olur.
Yurtdışına Freelance Çalışırken İşinize Yarayacak Uygulama ve Web Siteleri
Yurtdışına freelance olarak çalışarak kazanç elde etmek, bu kazancı maksimize etmek ve vergi konusu gibi operasyonel süreçlerinizi kolaylaştırmak adına tavsiyelerimize de burada yer vereceğiz.
Wise
Yurtdışında anlaştığınız şirketlerle freelance çalışırken hem ödeme almanızı kolaylaştırmak hem de para size gelirken daha az kesintiye uğraması adına yurtdışında banka hesabı açmak mümkün. Wise ile yurtdışında oturduğunuz yerden Euro ya da Dolar cinsinden Avrupa’da ya da Amerika’da hesap açmak mümkün.
Mükellef
Yurtdışına freelance çalışmak için en kolay yöntemin şahıs şirketi kurmak olduğundan bahsettik. Peki bu süreçi nasıl kolayca tamamlayabilirsiniz? Online olarak şahıs şirketi kurma konusunda size büyük kolaylık sağlayabilecek olan Mükellef şirketiyle iletişime geçip neler yapmanız gerektiğini öğrenip onlardan bu konuda hizmet alabilirsiniz.
Upwork
Yazımızın içinde iş bulmak için de bahsettiğimiz bu siteyi tüm freelancerlara hangi alanda çalışırlarsa çalışsınlar öneriyoruz. Yeteneklerinizi doğru şekilde gösterdiğiniz bir profil oluşturup birçok iş ilanı arasından size uygun olanlarına bu site üzerinden başvurabilirsiniz.
Upwork aynı zamanda potansiyelinizi görmeniz adına da size avantaj sağlar. Örneğin yurtdışına freelance olarak çalışmaya karar verdiğinizde henüz bu konuda para kazanmadıysanız şirket açmanıza gerek yok.
Bu sitede aldığınız ilk işlerde kazandığınız parayı tutabilirsiniz, para çekme emrini verene kadar para Upwork’te kalacaktır. Siz de bir ayda ne kadar iş alabildiğinizi ve bu alanda nasıl kazanç elde edebildiğinizi analiz edip buna göre yolunuzu çizebilirsiniz. Upwork ödeme alma yazımızda da bu detaylardan bahsetmiştik.
Günümüzde freelance çalışanlar global iş gücünün büyük bir bölümünü oluşturuyor ve gelecek yıllarda bu sayının giderek artması bekleniyor. Siz de yurtdışına freelance çalışmak için becerilerinizi değerlendirin, müşteri adaylarınızın kullandıkları platformlarda kendinizi tanıtmaya başlayın.