Yurtdışı Gönüllülük Projeleri: Nasıl Katılınır?

Bu yazımızda yurtdışı gönüllülük esasına dayalı projelere nasıl dahil olunacağına dair konuları değerlendirerek yurtdışındaki gönüllük projeleri araştırmalarınıza katkıda bulunmak istiyoruz.

Yurtdışı gönüllülük projelerine katılmak istiyor, fakat farklı bir coğrafyada yaşama konusunda endişeler duyuyor olabilirsiniz. Günümüz şartları baz alındığında bu çok olağan bir durum olmakla beraber aslında farklı stratejiler ile bu kaygıyı minimuma indirebilirsiniz. Bu yazımızda kolaylıkla katılabileceğiniz Avrupa Gönüllü Hizmet Projeleri hakkında bilmeniz gerekenlere yer verdik.

Avrupa Gönüllü Hizmet Projeleri Nedir?

Avrupa Birliği üye, aday ve aday adayı ülkeleri kapsayan Avrupa Gönüllü Hizmeti, daha çok uluslararası adı olan European Voluntary Service olarak bilinmektedir. EVS, Herhangi bir Avrupa ülkesinin sosyal projelerinde, gönüllü olarak katılım kabul eden bir sivil toplum faaliyetidir. Bu projeye katılım için öncelikle sizlere ev sahipliği yapan Sivil Toplum Kuruluşlarının sosyal çalışmalarına başvurmanız gerekmektedir.

Bu projeler dahilinde, gençlik merkezlerinde, üniversiteler ya da ihtiyaç bulunan okullarda, yardım kuruluşlarında, vakıflarda, yetiştirme yurtlarında, huzur evlerinde ve rehabilitasyon merkezlerinde gönüllü olarak çalışabilirsiniz.

European Youth Portal websitesinden bu konuda daha detaylı bilgi alıp aktif projeleri de inceleyebilirsiniz.

Avrupa Gönüllü Hizmet Başvurusu Yapmak

Başlangıç olarak bir EVS projesi için ilk olarak yapmanız gereken, kendiniz için güzel ve detaylı bir CV hazırlamak olmalıdır. Özgeçmişinizde dikkat etmeniz gereken bazı hususlar mevcuttur. Bunlardan en önemlileri eğitim ve iş detaylarınızın belirli bir kronolojik sıraya göre yazılmış olması ve başvuracağınız projeye özel olarak odaklanılarak detaylandırmış olmanızdır.

Bu noktada yurtdışı gönüllülük projelerine başvurmak isteyen birçok kişi kariyerinin henüz başında olmaktadır. Yani eğer CV’nize ekleyebileceğiniz bir iş detayı yoksa eğitim süreçlerinde rol aldığınız etkinlikler, kulüpler ve öne çıkarabileceğiniz diğer noktaları vurgulamak size avantaj sağlayabilir. Yabancı dil konusundaki mevcut durumunuzu da CV’nizde mutlaka belirtmelisiniz. Bu noktada yurtdışında yüksek lisans yapmak da CV’nizi farklı bir şekilde zenginleştirebilir.

Avrupa Gönüllü Hizmet projelerine başvurabileceğiniz 3 ayrı dönem mevcuttur. Bunlar 1 Şubat, 1 Mayıs ve 1 Ekimdir. Bu dönemlerde ise gönüllülük esasına dayalı olarak katılmayı düşündüğünüz projeler için gönderici bir kuruluş bulmanız gerekmektedir.

Türkiye’den, Sivil Toplum Kuruluşları vasıtası ile iletişim kurabileceğiniz bu kuruluşların mevcut projeleri olabilir ya da henüz proje başlama noktasında olabilir. Bu süreç içerisinde iletişim kuracağınız kuruluşun da yönlendirmesi ile hayallerinizi gerçekleştirmek noktasında bir adım daha atmış olabilirsiniz. Ülkemizden başvuru yapmak için en doğru adres Ulusal Ajans websitesini düzenli olarak takip etmektir.

Yurtdışı Gönüllülük Projeleri Kapsamında Karşılanacak İhtiyaçlarınız

Katılmaya hak kazandığınız takdirde, proje süreci doğrultusunda ve proje kapsamında ekstra hiçbir meblağ ödemeyeceksiniz. Tüm ihtiyaçlarınız ulusal ajanslar tarafından karşılanacaktır. Tam olarak hangi masrafların karşılandığı konusunu açtığımızda ise yol, konaklama, yemek masrafları, dil eğitimi ve cep harçlığının da dahil olduğu konularda hiçbir ekstra ödeme yapmadan EVS projelerine gönül rahatlığı ile katılabilirsiniz.

Farklı bir coğrafyada hayat deneyimi tadacağınız, kariyer ve eğitim noktasında ise sayısız fırsatlar ile karşılaşacağınız gönüllü hizmetlerden kesinlikle kaçmamanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bu projeler kariyerinizin ilerleyen aşamalarında da size her zaman pozitif katkı sağlayabilir ve size bambaşka bir vizyon katabilir.

Ne Kadar Süre Gönüllü Hizmet Projelerine Dahil Olabilirsiniz?

Bu projelere katılan kişiler için en önemli hususlardan biri kesinlikle zaman ve mevcut proje sürecidir. Çoğu zaman en az 2, en fazla da 12 ay olmak üzere gönüllülük esasına dayalı projelere katılımcı olarak dahil olabilirsiniz. Bu aşamada kesinlikle unutmamanız ve değerlendirmeniz gereken bir nokta da 2 ay süren bir projeden sonra, 10 ay daha farklı bir devlette gönüllü bir şekilde görev alabileceğinizdir.

Ancak 10 ay süren bir projenin ardından 2 aylık farklı bir projeye katılma imkanınız ne yazık ki bulunmamaktadır. Bu açıdan gitmek istediğiniz coğrafya ve projeleri detaylı bir şekilde araştırmanızı ve ona göre karar vermenizi siz değerli okuyucularımıza öneririz.

agh-evs-projelerine-kimler-katılabilir

Yurtdışı Gönüllü Hizmet Projelerine Kimler Katılabilir?

Farklı ülkeleri merak ediyor ve kendinize eğitim veya çalışmak için yeni bir ülke arıyorsanız, daha önce hiç yurtdışına çıkmadıysanız, hem yabancı bir coğrafyada yaşamak hem yurtdışında çalışmak ve eğitim almak gibi koşullar hakkında bilgiler edinmek istiyorsanız Avrupa Gönüllülük Hizmeti projeleri yani yurtdışı gönüllülük projeleri tam da size göre. Bu etapta katılım için gereken şartlar ve nitelikler aşağıdaki maddelerde olduğu gibidir.

  • Daha önce hiçbir AGH projesinde yer almamış olmak
  • En az 2 ay, en fazla 12 ay arasında gönüllülük esasında dayalı bir projede yer almamış olmak
  • Özel programa dahil olabilmek için Avrupa Birliği ya da aday ülkelerin vatandaşı olabilmek
  • EVS projelerinde yabancı dil şartı aranmasa bile, sizin yetkililer ile rahat bir iletişim kurabilmeniz açısından, ev sahibi ya da aracı kurum ile ve rehbetiniz ile anlaşabilecek düzeyde yabancı dil biliyor olmanız proje katılımınız için çok önemli bir husustur.

Avrupa ülkelerindeki vatandaşların çoğunun İngilizce bildiğini ve konuştuğunu da baz alacak olursak, bu seçeneğin ne derece önemli olduğunu anlayabilirsiniz.

Yurtdışı Gönüllülük Projeleri: EVS Projesi Dahilinde Gidilebilecek Ülkeler Nerelerdir?

Avrupa Gönüllü Hizmeti projesi ile AB (Avrupa Birliği) üyesi olan 28 ülkede, üye olmayan 7 program ülkesinde, Avrupa Birliğine proje ortaklığı yapan ülkelerde ve program kılavuzunda mevcut olan diğer ülkelerden herhangi birinde yurtdışı gönüllülük projeleri katılımınızı sağlayabilirsiniz.

Gitmek istediğiniz ülkeyi seçme şansınızın olduğu gibi, sınırlı sayıda katılımcıların dahil edildiği, EVS için uygun olabileceğini düşündüğünüz ve ilgi alanlarınıza uyumlu ülkelere yönelme şansınız mevcuttur.


İngilizce ya da başka bir dil biliyorsanız İspanya, Hollanda, Almanya, İngiltere, İtalya gibi en çok tercih edilen EVS projelerinde yer alabilirsiniz. Yabancı dil biliyor olduğunuz için, projelere seçilme şansınız daha yüksek olacak ve olası bir rekabet durumundan olabildiğince uzak olursunuz.