Yurtdışı Eğitim Kredisi Almak: Bankalar ve Diğer Yöntemler

Yurtdışında eğitim görmek birçok kişinin hayali olsa da Dolar ve Euro kurunun seviyesi her geçen gün yurtdışında eğitim almayı da zorlaştırıyor. 

Yurtdışı eğitim kredisi ve burslar da bu anlamda kişilerin kısa vadede işlerini kolaylaştırmak için oldukça faydalı olabilir.

Örneğin Almanya’da eğitim almak isteyen kişiler için bloke hesap açma zorunluluğu bulunuyor. Bu da 1 yıl Almanya’da eğitim alacak birisi için minimum 10.000 Euro bulundurması gerektiği anlamına geliyor.

Diğer ülkelerde bu gibi zorunluluklar olmasa da yine de Avrupa ve ABD’de eğitim almak okul masrafları olmasa bile yaşam masrafları açısından oldukça pahalı hale geldi.

Biz de bu yazımızda yurtdışı eğitim kredisi konusunu inceleyip kimlerin yurtdışı eğitim kredisi alabileceğini, şartları ve kurumları değerlendireceğiz. Öncelikle bankalardan başlayalım.

Hangi Bankalar Yurtdışı Eğitim Kredisi Veriyor?

Lisans düzeyinde yurtdışına gitmek isteyenler için bankaların verdiği eğitim kredileri yurtdışında eğitim almak isteyen kişiler tarafından da kullanılabilir.

Bu konuda başvurabileceğiniz başlıca 5 bankayı listeledik. Diğer bankalarda da bu konuda krediler bulmak mümkündür.

  • Garanti BBVA
  • Ziraat Bankası
  • Akbank
  • Yapı Kredi
  • Finansbank

Listede Finansbank’ı ayrı bir yerde tutabiliriz. Yazımızın sonraki bölümünde Finansbank’ın yüksek lisans konusundaki yurtdışına özel kredisine de değindik.

Bankalardan Eğitim Kredisi Almanın Şartları Neler?

Bankalardan alınacak birçok kredi için gelir belgesi bulundurmak zorunlu olsa da eğitim kredilerinde kişi henüz çalışmıyor olduğu için bu konu genellikle kefil üzerinden ilerliyor. Yani yurtdışında eğitim görmek ve bu kredilerden yararlanmak için başta 1. derece akrabalarınız olmak üzere kendinize kefil bulmanız gerekiyor. 

Gerekli diğer evraklar ise genellikle şunlar olacaktır:

  • Başvuru Formu
  • Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport
  • Kişinin çalışma durumuna göre gelir belgesi*
  • Eğitime ilişkin belgeler ve fatura

*Gelir belgesi konusu eğitim alan kişi çalışmıyor olacağından kefil gösterilerek çözülebilir.

Bankalar Ne Kadar Yurtdışı Eğitim Kredisi Verir?

Genellikle bankaların verdiği eğitim kredileri için yurtiçi ya da yurtdışı ayrımı yapılmamaktadır. Bu da aslında yurtdışında eğitim alacak kişiler için bir dezavantaj oluşturur. Çünkü döviz kuruna oranla bakıldığında alınan kredi miktarı oldukça azalmış olur. 

Bankaların eğitim kredisi miktarları genellikle 50.000-100.000TL arasındadır. Vade süreleri ise ortalama 12 ay ile 36 ay arasında değişir. 

Daha uzun süreli geri ödemeler için KYK ve yabancı kaynaklı kredileri inceleyebilirsiniz.

Lisans eğitimini yurtdışında almak isteyenler için bu kredi miktarı birçok ülke için tüm masrafları karşılamayacaktır.

Yine de yurtdışı yüksek lisans seviyesinde bu krediyi kullanmak isterseniz eğitim süresi daha kısa olacağından ve okurken çalışma olanakları da birçok ülkede geçerli olduğundan bu krediler çok daha işlevsel olabilir.

Şimdi de yüksek lisansa özel olarak Finansbank tarafından oluşturulan Erasmus + kredisinden bahsedelim.

Yüksek Lisansa Özel Yurtdışı Eğitim Kredisi: Finansbank

Finansbank Erasmus+ Master programlarından kabul alan öğrenciler için bu kredi çeşidini özel olarak oluşturdu. 2020 yılında oluşturulan bu kredi modeliyle 1 yıllık yüksek lisans programları için 116.000TL, 2 yıllık yüksek lisans programları için 175.000TL’ye kadar kredi çekilebiliyor.

Kredinin avantajlarından biri de geri ödemesinin eğitim bittikten 1 sene sonra başlaması ve ödemelerin minimum 5 seneye bölünmesi.

Aynı zamanda bu kredi için herhangi bir teminat göstermek ya da kredi tahsis ücreti ödemek gerekmiyor.

Finansbank kredinin faiz oranları kişiden kişiye de değişebildiğinden bu konuda doğrudan bankayla iletişime geçmek en doğrusu olacaktır.

Erasmus+ Master Kredisinden Kimler Yararlanabilir?

Bu krediden yararlanabilmek için lisans eğitimini Türkiye’de tamamlamış olmanız ve T.C vatandaşı olmanız gerekiyor.

erasmus-master-yurtdisi-kredisi-finansbank

Kişilerin krediyi almadan önce öğrenim göreceği ülkede 3 aydan fazla süredir ikamet etmiyor olması gerekiyor. Yani krediyi çekmeden önce gideceğiniz ülkeye yerleşmemenizi tavsiye ediyoruz.

Kredi başvurusu için okuldan kabul belgesi sunulması gerekiyor.

Temel olarak bu gereklilikleri sağlayan herkesin bu krediye başvurması mümkündür. Daha detaylı bilgi için Finansbank’ın sitesini ziyaret edebilirsiniz ya da Finansbank’ın 0850 222 11 18 numaralı Erasmus Kredisi Bilgilendirme Hattını arayabilirsiniz.

Bankalar Haricinde Eğitim Kredisi Veren Kurumlar Var mı?

Yurtdışında eğitim kredisi konusunda tek çareniz bankalar değil. KYK’nın ve bazı yabancı finans kuruluşlarından da bu konuda destek almanız mümkün. Öncelikle KYK’dan bahsetelim

KYK Yurtdışı Eğitim Kredisi & Bursu

2010 yılından beri KYK burs ve kredileri sadece yurtiçindeki öğrencileri değil aynı zamanda yurtdışındaki öğrencileri de hedefliyor.

KYK’dan yurtdışı eğitim kredisi alabilmek için E-devlet üzerinden öğrencinin taahhütnameyi imzalaması ve aynı zamanda Türkiye’de ikamet eden bir yakının kefil olup noter onaylı kefaletname yapılması gerekir.

Detaylı bilgi için KYK sitesinden bilgi alabilirsiniz.

Kaynak : https://kygm.gsb.gov.tr/Sayfalar/2442/2390/YurtDisiOgrenciGenelBilgiler

KYK Yurtdışı Eğitim Kredi Ödemesi Ne Kadar?

KYK yurtdışı kredilerini bulunulan ülkeye ve eğitimin çeşidine göre dağıtıyor. Yani örneğin Almanya’da yüksek lisans yapmak isteyen birine verilen yüksek lisans kredisi aylık 3308 TL iken Bosna Hersek’teki lisans eğitimi için 771 TL veriliyor.

En yüksek eğitim kredisi ise doktora öğrencilerine veriliyor ve bu konuda da en yüksek kredi verilen ülke İsviçre. İsviçre’de doktora yapmak isteyen öğrenciler için aylık 6942 TL ödeniyor.

KYK Yurtdışı Eğitim Kredisi Miktarları

Tüm ülkelerin listesine ve kredi miktarlarına aşağıda kaynak olarak eklediğimiz KYK linkinden ulaşabilirsiniz. Biz de burada Türkiye’den yurtdışında üniversite okumak konusunda popüler olan ülkeleri doğrudan listeledik.

ÜlkeLisansYüksek LisansDoktora
ABD2004 TL4008 TL6012 TL
Almanya1654 TL3308 TL4962 TL
Belçika1694 TL3388 TL5082 TL
Çekya1087 TL2174 TL3261 TL
Hollanda1761 TL3522 TL5283 TL
İngiltere1740 TL3480 TL5220 TL
İspanya1406 TL2812 TL4218 TL
İsviçre2314 TL4628 TL6942 TL
Macaristan972 TL1944 TL2916 TL
Polonya913 TL1826 TL2739 TL

Tüm ülkelerin listesini görmek için aşağıdaki kaynak linke tıklayabilirsiniz:

https://kygm.gsb.gov.tr/Public/Edit/images/KYGM/012014/EHizmetler/2021Yurtdisi_Ucretleri.pdf

Yurtdışı Kaynaklı Eğitim Kredisi: Prodigy Finance

Türkiye’deki bankalar ve KYK haricinde eğitiminiz için doğrudan yurtdışı kaynaklı krediler kullanmanız da mümkün.

prodigy-finance-kredisi

Bu krediler arasında popüler şirketlerden biri de yüksek lisans için eğitim kredisi sağlayan Prodigy Finance. 2007 yılından beri uluslararası yüksek lisans öğrencilerine krediler sağlayan kurum toplamda 1 Milyar Dolar’ın üzerinde kredi verdi. Türkiye de kredi alınabilir ülkeler listesinde bulunuyor.

18 farklı ülkeden 800’den fazla okul kredi almaya hak kazanabilmeniz için destekledikleri okullar arasında.

Yüksek lisans için Prodigy Finance üzerinden kredi alabilmek için sağlamanız gereken bazı şartlar ve sunmanız gereken dökümanlar bulunuyor.

Hali hazırda çalışan ya da yüksek lisans sonrası için çalışmaya başlayacağınız yerle şimdiden kontrat yapmış olmalısınız. 

Yani gelir belgesi göstermek bu finansal kaynağı kullanmak için zorunlu gibi görünüyor.

Birçok özel durum için şirket iletişime geçilmesini tavsiye ettiği için siz de gelir belgesi haricinde nasıl bir çözüm olabileceğine dair iletişime geçebilirsiniz. Kısaca istenen belgeleri sıralayacak olursak:

  • Kimlik Belgesi
  • İkametgah
  • Kredi Raporu(Türkiye’den bu konuda Findeks raporunu kabul ettiklerini sitelerinde belirtiyorlar.)
  • Gelirinizi Kanıtlayan Belge(Maaş bordrosu/sözleşme/gelir belgeleri)
  • Kabul Belgesi (Kabul belgesinin listedeki 800 okul arasında olması gerekir)

-Birikim Hesapları(Varsa birikiminizi göstermek krediyi alma şansınızı arttıracaktır. Hisse senedi cinsinden yatırımlar bu konuda kabul edilmiyor.)

Dikkat: Yıllık faiz oranları %6,7’den başlıyor ve durumuna özel olarak hesaplanıyor. Yurtdışı kaynaklı eğitim kredisi almak konusunda en büyük problem ödemeleriniz de yabancı para cinsinden olacaktır. 

Özellikle eğitiminizin ardından Türkiye’ye dönüp Türkiye’de çalışmayı planlıyorsanız Dolar/Euro cinsinden borçlanmış olmak uzun vadede sizi zorlayabilir.

Yurtdışı Eğitim Kredisi Çekmek Avantajlı Mı?

Yurtdışı eğitim kredileri özellikle 1 senelik yüksek lisans programları süresince sizi desteklemek için faydalı olabilir fakat lisans eğitimleri süresince krediden faydalanmak ardından yapılacak ödemeleri de zorlaştırabilir. 

Özellikle yurtdışı kaynaklı bir kredi kullandığınızda ödemelerin de yabancı para cinsinden olacak olması gelecekte sizi zorlayabilir.

Yurtdışı eğitimi konusunda yeterli maddi gücünüz yoksa ilk bakmanız gereken yurtdışı eğitim bursları olmalıdır. Türkiye’den doğrudan alabileceğiniz burslar dışında birçok farklı ülke için özel olarak devletlerin ve özel şirketlerin sunduğu burslar da bulunur.