Yurt Dışından Türkiye’ye Altın Getirme: Sınırlar ve Vergiler

Temel ihtiyaçlar karşılandıktan sonra elinde kalan parayı herkes farklı şekilde değerlendirmektedir. Kimileri bu parayı harcamayı tercih ederken kimileri de yatırım yapmayı uygun bulmaktadır. Eğer siz de yurtdışında yaşayıp elinizde kalan parayı Türkiye’de yatırıma dönüştürmek isteyenlerdenseniz bu yazımız tam size göre.

Hazırladığımız içerikte, yurt dışından altın getirirken bilmeniz gerekenleri sizler için derledik. Özellikle hangi kısıtlamalara tabi olunduğu ve vergi yükümlülükleri konusunda aklınızdaki soru işaretlerini giderecek bir yazı hazırladık. 

Tek Seferde Yurt Dışından Ne Kadar Altın Getirebilirim?

Bilindiği üzere Ticaret Bakanlığı yönetmeliklerinde sık sık değişikliğe gitmektedir. Güncel kanunlar ve uluslararası anlaşmalar doğrultusunda yönetmelikler çıkaran bakanlık yurt dışından getirilen altınlar konusunda da kurallarını güncel tutmaktadır. Ticaret Bakanlık’ı tarafından hazırlanan “Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlanarak duyurulmuştur. Bu yönetmelikte yer alan kararlar doğrultusunda;

  • Ülkemize yurt dışından getirilebilecek işlenmemiş altın miktarı 5 kilogramdır.
  • Yurt dışından getirilen işlenmemiş altının tahlili gümrük laboratuvarlarında yapılabileceği gibi, isteğe bağlı olarak akredite laboratuvarlardan yapılan sonuçlar da kabul edilmektedir. Bu ve benzeri laboratuvarlardan alınan rapor ve beyannemeler 1 yıl boyunca resmi geçerliliğe sahip olmaktadır. Böylelikle tahlil rapor ve beyannameleri temini için geçen süreden tasarruf sağlanmaktadır. Aynı zamanda tercih edilen akredite laboratuvarlara bağlı olarak tahlil maliyetleri de düşüş göstermektedir.

Yapılan bu değişiklik vatandaşı sevindirdi derken bunun ardından daha müjdeli bir karar açıklandı. “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” içeriği kapsamında yurt dışından ülkemize getirilen altın miktarında yer alan sınır kaldırıldı.

Kanunun altın miktarına yönelik maddesi için Mehmet Muş açıklamasında döviz, altın, para vb. Sermaye piyasası araçlarında bir sınır olmadığını bunların transfer işlemlerini herhangi bir vergi, harç gibi yükümlülüklere tabii olmadan kayıt altına alabileceklerini belirtti.

Yapılan açıklama “Sınır Yok” başlığı ile vatandaşa müjdeli haber olarak duyurulmuştur. Varlık barışı konusunu araştırarak da bu konunun detaylarını öğrenebilirsiniz.

Yurt Dışından Altın Getirmenin Vergi Maliyeti Ne Kadar?

Elbette ülkenin vatandaşı olarak herkes kanunlar çerçevesinde belirlenmiş bazı vergileri ödemek ile yükümlüdür. Ödemek ile yükümlü olunan vergiler içinde şahsi yatırımlardan alınan vergiler de mevcuttur. Şimdi aklınıza şu sorular gelmiş olabilir: Yurt dışından altın getirdiğimde bunun vergi maliyeti ne kadardır? Yatırım yapmak isterken zarar eder miyim? Yüksek miktarda vergi ödemem gerekecek mi?

Bunlar gibi pek çok soru endişelenmenize yol açmış olabilir ancak endişe etmenize hiç gerek yok. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”  doğrultusunda yurt dışından ülkeye getirilen altınlardan vergi ücreti kesilmeyecek. Yeni bir açıklama yapılana kadar bu karar 30 Haziran 2022 tarihine kadar geçerliliğe sahiptir.

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi sayesinde yurt dışından ülkemize getirilen altın, döviz, para ve menkul kıymetler gibi sermaye piyasası araçlarından vergi alınmayacaktır. 

Daha önce de belirttiğimiz gibi ilgili Kanun Teklifi’nin detaylarını gazeteciler ile paylaşan isim Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş olmuştur. Açıklamasında “sıfır vergi” ifadesini kullanan Muş, teklifin detaylarını şu şekilde ifade etmiştir: 

“Burada herhangi bir vergi talep etmeyeceğiz. Sıfır vergi. Yurt içinde de döviz, altın, menkul kıymeti bulunanların, bunları resmi defterlere kaydetmesi durumunda yine herhangi bir vergi alınmayacaktır. Bunun süresini de 30 Haziran 2022’ye kadar belirlemiş durumdayız.”

Hangi Koşullarda Yurt Dışından Altın Getirirken “Sınır Yok! Sıfır Vergi!” Durumu Geçerli?

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi açıklamasında Mehmet Muş’un konuşmalarında geçen “Sınır yok!” ve “Sıfır vergi!” ifadeleri oldukça dikkat çekmiştir.

Vurgulanan bu ifadelerden de anlaşılacağı gibi yurt dışından ülkemize altın başta olmak üzere diğer yatırım varlıklarının transferinde miktar/tutar kısıtlanaması bulunmamaktadır. Bunun ile beraber, getirilen sermaye piyasası araçları için vatandaş gümrük vergisine tabii tutulmayacaktır. Burada unutulmaması gereken detay, yeni bir açıklama yapılana kadar bu durumun geçerliliği 30 Haziran 2022 tarihine kadar sürecektir.

Teklif maddelerinden yararlanmak isteyenler 30 Haziran 2022 tarihine kadar, yurt dışında bulunan döviz, para, altın gibi varlıkların Türkiye’de bulunan aracı kurum veya bankalara bildirmelidir. Bildiriyi gerçek veya tüzel kişi olarak gerçekleştirmek mümkündür. Kişiler bu bildiriyi yaptığı takdirde yurt dışında bulunan varlıklarından serbest bir şekilde tasarruf edebilecektir.

Bahsi geçen varlıkların açıklanan koşullarda kullanılabilmesi için, yurt dışında bulunan banka veya diğer finansal kuruluşlarca kullanılan ve yürürlülük tarihi süresince resmi kayıtlarda yer alan kredilerin en geç 31 Aralık 2021 tarihine kadar kapatılması gerekmektedir. Ancak bu koşul ile varlık transferi sınırsız ve vergiden muaf bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Vergi Usul Kanunu kapsamında kayıt tutan mükellef kişiler, bu madde kapsamında yurt dışından Türkiye’ye getirdikleri altın, döviz, para gibi varlıklarını dönem kazançlarından bağımsız tutularak işletmlerine katabilirler. Aynı zamanda bu varlıkları vergiye tabii tutulan kazanç ve kurumlar için dağıtılabilir kazanç göz önünde bulundurulmadan işletmelerinden çekebilirler.

Yurt dışından Türkiye’ye getirilen altın için hiçbir gerekçe ile vergi incelemesi veya vergi tarhiyatı yapılmamaktadır. Bu karardan yararlanılabilmesi için yurtdışından getirilecek altın miktarının bildirilmesi ve bildirilen altınların, bildirim yapıldığı andan itibaren 3 ay içinde ülkeye getirilmesi, bu süre içinde getirilemiyorsa Türkiye’de bulunan banka veya aracı kurumlarda şahsa ait bir hesaba transfer edilmesi zorunludur.

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi içinde yer alan maddeler için Cumhurbaşkanı Rece Tayyip Erdoğan, bu teklifte yer alan süreleri bitim tarihlerinden itibaren her kararda 6 ayı geçmeyen periyotlar eşliğinde 1 yıla kadar uzatma hususunda yetkilidir. Cumhurbaşkanı ilk 6 aylık süre için Varlık Barışı kanunun süresini uzattı ve Haziran’daki süre yıl sonuna kadar uzamış oldu. Ardından süre tekrar Haziran 2022’ye kadar uzatıldı. Bu konudaki uygulama usul ve esaslarını belirleme yetkisi ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda bulunmaktadır.

Daha önce yurtdışından para getirme sınırı hakkında da bir rehber hazırlamıştık. Altın haricinde nakit para getirmek isteyenler de bu yazımızı inceleyebilir.