Türkiye’de Öğretmenlik Okuyup Yurtdışında Çalışmak

Yurtdışında çalışmayı düşünen birçok kişi bulunuyor. Hangi mesleği yaptığınız bu durumda çok önemli.

Bazı mesleklerin yurtdışı denkliği varken bazı mesleklerde çalışmak için yüksek lisans okumanız ya da denklik almanız istenebiliyor. Bu yazımızda Türkiye’de öğretmenlik okursanız yurtdışında çalışmak için neler yapabileceğinizi anlattık.

Türkiye’de Öğretmenlik Okuyup Yurtdışında Çalışabilir Mi?

Öğretmenlik okuyup yurtdışında çalışmak için farklı yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Yurtdışında bir ülkeye yerleşmeyi düşünüyorsanız o ülkedeki okullara bireysel olarak başvuruda bulunabilirsiniz.

Bu durumda bakmanız gereken üniversitenizin yurtdışı denkliği olup olmadığı. Ayrıca mezun olduğunuz alan da oldukça önemli.

Bu alanda formasyon alarak öğretmenlik yapma imkanınız da bulunuyor. Farklı ülkelerin farklı belgeler isteyebileceğini de belirtelim. Bu nedenle hangi ülkeye gitmeyi düşünüyorsanız mutlaka gitmeden önce hangi belgeleri istediklerini araştırın.

MEB ile Yurtdışında Öğretmen Olarak Çalışmak

Yurtdışındaki okullara bireysel olarak başvuruda bulunmak istemiyorsanız MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından uygulanan bir program bulunuyor. Yurtdışında çalışmak isteyen öğretmenler MEB tarafından düzenlenen ‘’Yurtdışında Görevlendirilecek Öğretmenleri Seçme Sınavına’’ girebilir ve belirlenen şartları yerine getirerek yurtdışında çalışma imkanı yakalayabilirler. 

Sınav için başvuruyu MEB’in internet sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca yurtdışı öğretmenlik için gereken bütün bilgilere de MEB’in internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Maalesef 2021 yılının başvuru tarihleri geçti ve şu anda 2022 yılına ait bir tarih henüz açıklanmadı. Ancak bu sınava katılmayı düşünüyorsanız tarihleri mutlaka takip edin. Geçtiğimiz yılki sınava dair bilgiler için MEB web sitesindeki bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

MEB Yurtdışı Öğretmenlik Başvuru Şartları Nelerdir?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • En az 5 yıl boyunca öğretmenlik yapmış olmak,
  • En az lisans düzeyinde eğitim görmüş olmak,
  • 657 sayılı kanuna tabi olarak MEB bünyesinde çalışıyor olmak (vekil ve sözleşmeli çalıştırılanlar hariç),
  • Görevini yerine getirmesini engelleyecek herhangi bir sağlık sorunu olmamak,
  • Askerliğini yapmış olmak veya askerlikten muaf tutulmuş olmak,
  • Son 10 yılda kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamak,
  • Son 5 yıl içinde YDS/YÖKDİL sınavından en az 50 puan düzeyinden veya bu puana denk kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan sınavlardan alınmış bir dil belgesine sahip olmak.

Mesleki Yeterlilik Sınavı

MEB tarafından sunulan başvuru şartlarını yerine getiren adaylar Mesleki Yeterlilik Sınavına girebilmektedir.

Bu sınav 100 sorudan oluşur ve süresi 120 dakikadır. Sınava giren adaylar; Türkçe, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Türk Tarihi, Türk Kültür ve Medeniyeti, Türküye Coğrafyası, Vatandaşlık Bilgisi, Öğretim Yöntem ve Teknikleri, Genel Kültür alanında soruları çözerler.

60 puan ve üzeri alan adaylar sınavdan başarılı sayılır. Daha sonra en yüksek puanı alan adaydan başlanarak bir sıralama oluşturulur ve puan üstünlüğüne bakılarak kontenjan sayısındaki kadar aday bir sonraki sınav olan Temsil Yeteneği Sınava alınır.

Temsil Yeteneği Sınavı

Sözlü bir sınav olup, sınavın baraj puanı 70’tir. Bu sınava girecek adaylar komisyonda yer alan kurum temsilcileri tarafından değerlendirilir.

Sınav konuları ise şunlardır; Türkçe, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Türk Tarihi, Türk Kültür ve Medeniyeti, Türkiye Coğrafyası, Vatandaşlık Bilgisi, Genel Kültür. Ayrıca adaylar temsil kabiliyeti, liyakat, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu üzerinden de değerlendirilmektedir.

MEB Yurtdışı Öğretmenlik Sınav Başvuru Ücretleri

Mesleki Yeterlilik Sınavına başvuracak kişiler için sınav ücreti 150 TL’dir.

Bu ücreti T.C Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası veya Türkiye Halk Bankasının İnternet bankacılığı, mobil şube ve ATM üzerinden sınavın tam adı olan ‘’Okutman ve Öğretmenlerin Yurt Dışı Sınavı’’ adıyla yatırabilirler.

MEB Aracılığıyla Hangi Ülkelerde Öğretmenlik Yapılabilir?

MEB’in açmış olduğu program ile Türkiye’de öğretmenlik okuyup yurtdışında çalışmak isteyen kişiler programın ilan ettiği her ülkede öğretmenlik yapabilir. 2022 için henüz bir bilgi açıklanmadı ama 2021 yılında MEB tarafından açıklanan ülkeler ve gidecek öğretmen sayıları şu şekildedir;

  • Almanya – 142 
  • Fransa – 120
  • İsviçre – 10
  • İngiltere – 42
  • İtalya – 42
  • Suudi Arabistan – 68
  • Arnavutluk, Moldova, Romanya ve Batı Trakya – 18
  • Suudi Arabistan – 68
  • Katar, İran, Kuveyt – 23
  • Tacikistan, Lübnan, Tunus – 5
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti – 60
  • Gürcistan ve diğer Türk Cumhuriyetleri – 105

Türkiye’de Okuyup Amerika’da Öğretmen Olarak Çalışılır Mı?

MEB ABD’de çalışmak için özel olarak imkan sunmaz fakat bireysel şekilde ABD’de öğretmen olmak istiyorsanız yine de şansınız var. Türkiye’de okuduktan sonra Amerika’da çalışmak istiyorsanız ilk bakmanız gereken hangi eyalete gideceğiniz olmalıdır. ABD eyalet sistemiyle yönetildiği için her eyaletin devlet okulları için kendine ait sertifika kriterleri bulunur.

Bazı eyaletler özellikle yabancı dil gibi konular için yabancı eğitimciler ile farklı programlar oluşturmuştur. Ancak Amerika’nın herhangi bir eyaletinde öğretmenlik yapmak için ilk olarak K-12 öğretmenlik sertifikası almanız gerekir. Bunun içinde yapmanız gerekenler şunlardır:

  • Lisans mezunu olmak,
  • Akredite öğretmen hazırlık programını tamamlamak,
  • Bazı eyaletler yabancı öğretmenlerin yazma, okuma ve matematik yeterliliği gibi testlerden geçerek eyalet öğretmenliği sertifikasını da almalarını istemektedir.

Amerika’da öğretmenlik yapmak için daha kapsamlı bilgi almak isterseniz gideceğiniz eyaletin öğretmen sertifika gerekliliklerini öğrenebilirsiniz. Bu bilgilere https://certificationmap.com/states/ sitesinden ulaşabilirsiniz.

Öğretmenlik mesleğini yurtdışında yapmanın başka bir yöntemi de yurtdışındaki Türk okullarına başvurmak olabilir.

Bunun için okulların iş ilanlarını takip edebilir ve istenilen belgeleri tamamlayarak başvuruda bulunabilirsiniz. 

Yurtdışında Öğretmenlik Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Yurtdışında çalışmanın en önemli avantajlarından birisi de farklı kültürler tanımak olacaktır. Hangi ülkeye giderseniz gidin kendinizi geliştirebilir ve yeni bir dil öğrenebilirsiniz.

Ayrıca MEB’in sınavını kazandığınız zaman gittiğiniz ülkeye eşiniz ve çocuklarınızı da götürme imkanınız oluyor. Ailenizden ayrılmadan farklı bir ülkede yaşayabiliyorsunuz. 

Maddi açıdan da Türkiye’de öğretmenlik okuyup yurtdışında çalışmak oldukça avantajlı. Çünkü hem yurtdışında maaş alıyorsunuz hem de Türkiye’deki maaşınız ödeniyor.

Bu durumda çift maaş almış oluyorsunuz. Bazı ülkelerde kira gibi masraflar biraz daha pahalı olsa da bazı durumlarda konsolosluklar ilave ücretlerde verebiliyor. 

Belirli bir süre yurtdışında kaldığınızda süreli oturum başvurusunda da bulunma imkanınız bulunuyor. Böylece herhangi bir sebeple gittiğiniz ülkede kalmak isterseniz yaşadığınız ülkede kalabilirsiniz.

Yazımızda daha öncede bahsettik. Bu sınava başvuruda bulunmak isterseniz 2022 başvuruları henüz açıklanmadı. Yazımızdaki bilgiler 2021 sınavına ait ve değişiklik gösterebilir. Eğer sınava başvuruda bulunmak isterseniz MEB’in sitesindeki sınava ait duyuruları takip etmenizi öneririz.

Yurtdışında Çalışmak için Diğer Mesleklere Dair Rehberler