Polonya öğrenci vizesi almanın birkaç farklı seçeneği bulunmakla birlikte istenilen belgeler genel olarak aynıdır. Polonya’da başvurduğunuz okuldan kabul mektubunuzu elde ettiğiniz takdirde, Polonya Konsolosluğu veya Büyükelçiliği’ne giderek vize başvurunuzu yapabilirsiniz.
Eğer bulunduğunuz şehirde Polonya Konsolosluğu ve Büyükelçiliği yoksa -ki sadece Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Mersin’de bulunur- VFS Global gibi özel şirketler aracılığı ile başvurunuzu sağlayabilirsiniz.
Polonya Öğrenci Vizesi için Vize Tipleri
Vize başvurunuz Polonya’da eğitiminizin devam edeceği süre ile bağlantılıdır. Bu kapsamda iki tip vizeye başvurabilirsiniz:
C Tipi Vize: Schengen ülkelerinde (Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, İspanya, İsveç ve İsviçre) 180 gün içinde 90 gün geçerli olacak şekilde alınabilir. Kısa süreli dil okulu gibi seçeneklerde kullanılabilir.
D Tipi Vize: Erasmus, lisans yüksek lisans gibi eğitimler için başvurabileceğiniz uzun süreli vize tipidir.
Alacağınız öğrenci vizesi Schengen ülkelerini kapsayacağından ötürü Polonya dışındaki ülkeleri de seyahat etme fırsatını elde edeceğinizi hatırlatmakta fayda var. Dikkat etmeniz gereken bir husus ise; seyahat ettiğiniz ülkelerde 180 gün içerisinde 90 günden fazla kalmamanız gerektiğidir.
Yurtdışı vize fiyatları yazımızdan farklı ülkelere göre değişen vize fiyatlarını öğrenebilirsiniz.
Polonya Öğrenci Vizesi Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Birçok öğrencinin gözden kaçırdığı fakat oldukça önemli olan diğer bir şeyse eğer Erasmus+ programı kapsamında eğitim alıyorsanız, Polonya’da eğitim gördüğünüz okulunuz resmi olarak kapanmadığı sürece Türkiye’ye giriş yapmanız dahilinde Erasmus+ programını bitirmemiş olarak gözükeceğinizden dolayı aldığınız hibe parasının geri istenme ihtimalinin yüksek olduğudur.
Vize başvurunuz sırasında hazırlamanız gereken en önemli evrak Polonya’da başvurduğunuz okuldan gelen kabul mektubudur.
Islak imzalı halde teslim etmeniz gereken bir evrak olsa da, pandemi süresince fotokopi şeklinde kabul edildiği de olmuştur fakat bu belgenin ıslak imzalı olmaması dahilinde ret alma ihtimaliniz ne yazık ki oldukça yüksektir.
Kabul mektubunuz elinize ulaştıktan sonra size en yakın konsolosluktan randevu almalısınız. Randevular çabuk dolabildiği için işlerinizin aksamasına sebebiyet verebilir, bu nedenle randevu almayı asla geciktirmemelisiniz.
Eğer ikamet ettiğiniz bölgede konsolosluk veya büyükelçilik yoksa, daha önce bahsettiğimiz gibi özel şirketler aracılığı ile de başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Yalnız bu şirketler de randevu sistemiyle çalışmaktalar ve belirli bir miktarda hizmet bedeli talep etmekteler.
Ödeyeceğiniz ücret başvurduğunuz şirkete göre değişiklik göstermekle birlikte, bu bağlamda en bilinen şirket olan VFS Global şirketinin başvuru ücreti 2021 itibari ile KDV dahil 13,50 Euro’dur ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kuru baz alınarak TL olarak ödenir.
Hizmet bedeli dışında -konsolosluk veya büyükelçilikten direkt randevu alındığında hizmet bedeli ödeme yükümlülüğü kalkar- vize ücretleri her sene değişmektedir. 2021 itibari ile Polonya öğrenci vize başvuru harcı 80 Euro olarak belirlenmiştir ve nakit olarak ödeme kabul edilir.
Polonya Öğrenci Vizesi için Gerekli Evraklar
Randevu gününe kadar hazırlamanız gereken evraklar ise şu şekildedir:
- Islak İmzalı Vize Başvuru Formu ve Taahhütname
- Pasaportun kendisi, fotokopisi ve eğer varsa eski vizelerin fotokopileri (Pasaportunuz Polonya’dan Türkiye’ye dönüş yapacağınız tarih sonrasında 3 ay daha geçerli olmalıdır ve minimum 2 sayfası boş olmalıdır.)
- Nüfus Cüzdanı kendisi ve fotokopisi
- Yakın zamanda çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
- Avrupa’da geçerli Seyahat Sağlık Sigortası
- Uçak ve otel rezervasyonu (Eğer yurtta veya dairede kalacaksanız kalacağınız yerin adresi de kabul edilmektedir.)
- Islak İmzalı Kabul Mektubu
- Finansal sıkıntı çekmeyeceğinize dair kanıtlı belge
- Okulunuzdan ıslak imzalı ve mühürlü olarak temin edebileceğiniz Öğrenci Belgesi
- Eğitiminizin ücretli olması halinde ödemenizi yaptığınıza dair belge
- En son mezun olunan okulun diploması (Örnek: üniversite eğitimi için gidiyorsanız lise diploması)
- Eğitiminizi engellemeyecek seviyede dil bildiğinize dair -Lehçe veya okuyacağınız bölümün İngilizce eğitim vermesi dahilinde İngilizce- yabancı dil yeterlilik belgesi
- Adli Sicil Kaydı (E-devlet üzerinden alınabilir)
- Erkekler için Askerlik Durum Belgesi
- Türk vatandaşlığına sahip olmayanlar için; Türkiye’den Polonya’ya gidiş tarihine kadar geçerli İkamet Tezkeresi
- Vize ücretini ödediğinize dair makbuz.
Bütün belgelerin orjinali ve fotokopisine sahip olmalısınız ve konsolosluğun ek belge talep edebileceğini aklınızda bulundurmalısınız.
Ayrıca vize başvurunuzun reddedilmesi halinde ödediğiniz başvuru ücreti geri iade edilmez.
Öğrenci Vizesi için Seyahat Sağlık Sigortası
Başvuru yaparken öğrencilerin en çok kafasını karıştıran belgeler arasında Seyahat Sağlık Sigortası bulunmaktadır. Bu sigorta en az €30.000 kapsamalıdır ve size devlet tarafından verilmez. Kalacağınız süreye göre daha yüksek teminatlı sigorta da talep edilebilir.
Özel şirketlerden temin edilebilmekle birlikte, kalacağınız süreye göre vereceğiniz miktar hesaplanır fakat her şirket farklı ücret talep edebilir. Fiyatlar genellikle 10 Euro ve 25 Euro arasında değişiklik gösterir.
Başvuru yaparken konsolosluğun kabul edeceği, güvenilir bir şirket olmasına özen göstermelisiniz. Finansal sıkıntı çekmeyeceğinize dair belge ise aslında herkesin duyduğu “hesapta para gösterme” olayıdır.
Bunun amacı sizin oraya gidiş-dönüş ve ikamet masraflarını karşılayabileceğinizin teminatıdır. Göstereceğiniz hesabın bankadan mühürlü şekilde alınmış en az 3 aylık işlem geçmişi dosyası ve mevcut hesap bakiyesi dosyası temin edilmelidir.
Eğer Erasmus+ programı ile eğitim görmeye gidiyorsanız ve hibe alacaksanız bunun onaylı belgesini gösterebilirsiniz ve hesabınızda en az 2500 PLN bulunması yeterlidir, daha fazlası sizin insiyatifinize kalmıştır.
Sponsorluklu Vize için Gerekli Evraklar
Kendi imkanlarınızla eğitim almaya gidiyorsanız ise sizin veya sponsorunuzun hesabında minimum 25.000 TL bulunması önerilir. Size sponsor olacak kişinin hazırlaması gereken evraklar ise aşağıdaki gibidir:
- – Emekli ise; SGK tescil ve hizmet dökümü, son 6 aya ait banka tarafından temin edilmiş ıslak imzalı ve kaşeli hesap dökümü, sponsor olduğuna dair açıklama yapılan dilekçe, ruhsat ve tapu fotokopisi.
- – İşçi veya Kamu Çalışanı ise; çalıştığı firmadan alınan ıslak imzalı ve kaşeli görev yazısı, son 6 ayı içeren maaş bordrosu, işe giriş bildirgesi, SGK tescil ve hizmet dökümü, çalışılan firmanın 1 senelik vergi levhası, sicil gazetesi, imza sirküleri, son 6 aya ait hesap dökümü, ruhsat ve tapu fotokopisi, sponsor olduğunu açıklayan dilekçe (bütün belgeler görev yazısı gibi ıslak imzalı ve kaşeli olmalıdır).
- – İşveren ise; geçen yıla ait vergi levhası, sicil gazetesi, imza sirküleri, som 6 ayda alınmış faaliyet belgesi, son 6 aya ait banka hesap dökümü, ruhsat ve tapu fotokopisi, sponsorluk dilekçesi (bütün belgeler ıslak imzalı ve kaşeli olmalıdır).
- – Çiftçi ise; Çiftçilik belgesi orjinali ve fotokopisi, son 6 aya ait imzalı ve kaşeli banka hesap dökümü, ruhsat ve tapu fotokopisi, sponsorluk dilekçesi.
Polonya Öğrenci Vizesi için Dil Yeterliliği
Dil yeterlilik belgesi ise birçok şekilde temin edilebilir fakat geçerliliği olan bir kurumdan temin edilmesine dikkat edilmelidir. Erasmus+ eğitimi için gidenlere genellikle okulları tarafından yeterlilik sınavı yapılıp bu belge verilir.
Her belge gibi bu belgenin de ıslak imzalı olması sizi başvurunuzun reddedilme ihtimalinden uzaklaştırmaya yardımcı olur.
Hatta Erasmus+ programı ile eğitim görmeye gidenlere isterlerse Lehçe, isterlerse İngilizce olarak OLS sistemi üzerinden Erasmus süresince dil eğitimi verilir. Genellikle hibeniz bu sistem üzerindeki seviye sınavına girdikten sonra yatar ve Erasmus programınızın sonunda da tekrar bu sınava girip seviyenizi güncelleyebilir, CV’nize bu belgeyi ekleyebilirsiniz.
Vize Başvurusunun Sonucu
Vize başvuru sonucunuzu genellikle 15 içinde öğrenebilirsiniz fakat istisnai durumlarda bu süre uzayabilir.
Başvurunuzun sonuç sürecinin uzamaması için Polonya ve Türkiye’nin resmi tatil günlerini hesaba katarak başvuru yapmanız yararınıza olacaktır.
Başvuru sırasında parmak izi vermeniz gerekeceğinden parmaklarınızda kesik, yara vb. şeylerin olmamasına dikkat etmeniz tavsiye edilir.
Pasaportunuza vize sayfasının işlenmesi amacı ile başvurunuz sırasında pasaportunuzu teslim etmeniz gerekir. Başvurunuz sonuçlandıktan sonra ise pasaportunuzu elden veya kargo hizmet bedeli ödeyerek kargo ile teslim alabilirsiniz.
Polonya öğrenci vizesi başvurunuzun reddedilmesi halinde karara itiraz etmeniz ve tekrar başvuru yapmanız mümkündür. Reddedilmenize sebep olan nedenleri ortadan kaldırarak Polonya Ankara Büyükelçiliğine yeniden değerlendirilme başvurusunda bulunabilirsiniz.
Polonya’da kaldığınız süre boyunca Polonya’dan Türkiye’ye para göndermek isterseniz bu yazımızdan bilgi alabilirsiniz.