Almanya’da Lisans Tamamlama Mümkün Mü? İzlenmesi Gereken Adımlar

Almanya üniversite eğitiminde kaliteli eğitim anlayışıyla öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkelerin başında gelmektedir. Özellikle mühendislik ve teknik alanlarda Alman üniversitelerinin verdiği eğitim dünyanın en iyilerinden. Peki, Almanya’da lisans tamamlama için ne gibi koşullar gerekiyor?

Bu konuyu yazımızda detaylıca inceleyeceğiz.

Almanya’da Lisans Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Almanya’daki üniversitelerinde lisans eğitimi genellikle 3 yıl sürmektedir. Mühendislik fakültelerinde ise eğitim süresi 3.5 yıldır. Almanya’da eğitim gören öğrenciler özellikle son sınıfta yüksek lisans dersleri de alabilir ve lisans ile yüksek lisans eğitimlerini birleştirerek lisans ve yüksek lisans diploması alarak daha erken mezun olabilirler.

Ayrıca birçok Alman üniversitesi öğrencilere iki dalda(çiftdal/double major) programlarına katılma ve iki lisans diploması alma hakkı tanımaktadır.

Almanya’da En Çok Tercih Edilen Üniversiteler Hangileridir?

Alman üniversiteleri teknik donanımları ve kaliteli eğitimlerinden dolayı Amerika ve İngiltere’den sonra en çok tercih edilen üniversitelerdir. Almanya’nın en çok tercih edilen ve en iyi 10 üniversitesini listeledik:

  1. Münih Teknik Üniversitesi (TU München)
  2. Münih Ludwig-Maximilians Üniversitesi – Ludwig-Maximilians-Universität München – LMU)
  3. Heidelberg Ruprecht-Karls Üniversitesi (Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg)
  4. Karlsruhe Teknoloji Üniversitesi (Karlsruher Institut für Technologie – KIT)
  5. Berlin Humboldt Üniversitesi (Humboldt-Universität zu Berlin)
  6. Berlin Özgür Üniversitesi (Freie Universität Berlin)
  7. RWTH Aachen Üniversitesi (RWTH Aachen Universität)
  8. Freiburg Albert-Ludwigs Üniversitesi (Albert-Ludwigs-Universität Freiburg)
  9. Berlin Teknik Üniversitesi (TU Berlin)
  10. Tübingen Eberhard Karls Üniversitesi (Eberhard Karls Universität Tübingen)

Almanya’da En Çok Tercih Edilen Bölümler Hangileridir?

Almanya’da lisans tamamlamak isteyen öğrencilerin en çok tercih ettiği bölümlerin başında mühendislik bölümleri gelmektedir.

Makine mühendisliği, endüstri mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, otomotiv mühendisliği, uçak mühendisliği gibi alanlar en çok tercih edilen bölümlerdir.

Son zamanlarda artan talepler arasında malzeme mühendisliği ve yenilenebilir enerji gibi bölümlerde bulunmaktadır.

Mühendislik bölümü dışında, işletme, hukuk, psikoloji, ekonomi ve iktisat gibi bölümler daha çok tercih edilmektedir.

Almanya’da Üniversite Ücretleri Ne Kadar?

Almanya’da üniversiteye gitmek isterseniz birçok devlet üniversitesi ücretsiz. Bu ücretsiz okuma hakkı yabancı uyruklu öğrencileri de kapsamaktadır.

Bazı eyaletlerde ise öğrencilerden yıllık harç istenebilir. Bu harçlar yıllık 150 ila 500 Euro arasında değişiklik göstermektedir. Bu harç ücretlerini Türkiye’den göndermek isterseniz yurtdışı para transferi yazımızı inceleyebilirsiniz.

Üniversite harici masrafları düşündüğünüzde kafanızda hesaplamakta zorlanıyorsanız Erasmus ne kadar mal olur yazımızda genel olarak bir yıl içinde yurtdışında eğitim için çıkabilecek masrafları da özetlemiştik.

Lisans Başvurusu İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Almanya’da üniversite başvurusu yapmak isteyen öğrencilerin dikkat etmesi gereken en önemli adımlardan birisi erken başvurudur. Almanya’da lisans için öğretim yılı yaz ve kış dönemi olarak ikiye ayrılır.

Kış veya yaz döneminde başvuru yapabilirsiniz. Kış döneminde başvuru yapmak isteyenler belgelerini 15 Temmuz, yaz dönemi için başvuru yapmak isteyen kişiler ise belgelerini 15 Ocak tarihine kadar tamamlaması ve teslim etmesi gerekmektedir. Başvurular için gereken belgeler şunlardır:

  • Mezun olduğunuz liseden alacağınız lise diploması
  • ÖSYM yerleştirme belgesi (üniversiteyi kazandığınıza dair belge)

**  Alman müfredatı ile eğitim veren okullardan ve ABITUR diploması olan kişilerden istenmez.

  • Transkript
  • Pasaport
  • Biyometrik fotoğraf
  • Başvuracağınız üniversiteye yazılmış niyet mektubu
  • Dil yeterlilik belgesi (Almanca ya da İngilizce)

** Almanya’da üniversite başvuruları için genellikle İngilizce’de TOEFL’dan 550 ya da IELTS’den 6.5 alınması yeterlidir. Ancak bazı Alman üniversiteleri Almanca dil yeterliliğinizin olmasını da isteyebilir. Böyle bir durumda yapılması gereken TestDaf (üniversiteye giriş Almanca dil sınavı) ya da DSH yeterlilik belgelerini almanız.

Almanya’da Lisans Tamamlama İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Almanya’da üniversite okumak için Türkiye’de bir üniversite sınavına katılıp 4 yıllık bir üniversiteyi kazanmış olmanız gereklidir. Kazandığınız lisans programına kayıt olma veya başlama zorunluluğu bulunmuyor.

Ayrıca Almanya’da hangi bölümü okumak istiyorsanız o bölüme veya bölümle aynı puan türünde yakın bir bölümü kazanmış olmalısınız. Örneğin; bilgisayar mühendisliği bölümde okumak isteyen birisi ya bilgisayar mühendisliğini kazanmalı ya da başka bir mühendislik bölümünü kazanmalıdır. 

Almanya’da yüksek talep olan bölümlere başvuruda bulunmak için hem o bölümleri kazanmanız hem de başarı sıralamasının yüksek olmasına dikkat etmelisiniz. Başarı sıralamanız ne kadar yüksek olursa iyi seviyede bir üniversiteden kabul alma oranı da o kadar artar.

Almanya’da lisans bölümlerinin çoğu Almanca olarak okutulduğundan Almanca bilmeniz gerekmektedir. Lisans başvurularında üniversiteler dil yeterlilik puanlarını da dikkate alır.

Eğer Türkiye’de bir lisans bölümünde okuyorsanız Almanya’da bir lisans bölümüne başvuru yapabilir ve almış olduğunuz derslerin bir kısmını saydırarak eğitime devam edebilirsiniz. Derslerin ne kadarının kabul edileceği üniversitenin dekanlığına bağlıdır.

Üniversiteye Kayıt Olmak için Gereken Evraklar Nelerdir?

Başvurunuz onaylandıktan sonra kayıt işlemlerinizi sırasında istenen evraklar:

  • Vize veya oturma izni
  • Pasaport
  • Vesikalık fotoğraf
  • Kayıt formu
  • Kabul belgesi
  • Sağlık sigortası
  • Dönem ücretinin ödendiğine dair makbuz

Almanya için Öğrenci Vizesi Almak

Almanya’da bir üniversiteye kabul edildiyseniz yapmanız gereken ilk olarak vize işlemlerini başlatmak. Vize işlemlerini başlatırken işlemlerin bazı durumlarda 2 aylık bir süreyi kapsayabileceğini unutmayın. Başvurunuzu erken yapmanız ve belgelerinizi eksiksiz tamamlamanız da fayda bulunmaktadır.

Ayrıca pasaportunuzun süresinin de öğrencilik süresinden uzun olduğuna dikkat edin. Öğrenci vizesi almak için gereken evrakları ve neler yapılması gerektiği hakkında en detaylı bilgiye Alman başkonsolosluğunun internet sitesinden ulaşabilir.

Lisans Eğitimi İçin Neden Alman Üniversitelerini Tercih Etmelisiniz?

  • Alman üniversitelerinin eğitim standartları ve kaliteleri birçok üniversiteden yüksektir. Birçok alanda eğitim alma imkânı bulunmaktadır.
  • Alman üniversitelerinin YÖK denkliği bulunmaktadır.
  • Alman üniversitelerinden alınan diploma tüm dünyada tanınmaktadır.
  • Almanya’da lisans eğitimi bütün öğrenciler için ücretsizdir.
  • Alman üniversiteleri son derece donanımlıdır. Devlet tarafından eğitime ayrılan yüksek bir bütçe bulunmaktadır.
  • Almanya’da bir üniversitede okurken Erasmus gibi birçok farklı uluslararası eğitim projesine, stajlara ve konferanslara ücretsiz olarak katılabilir ve Almanya dışında birçok ülkede eğitim ve staj imkânına sahip olabilirsiniz.
  • Dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasında 10 tane Alman üniversitesi de bulunmaktadır.
  • Üniversiteden mezun olduktan sonra Almanya’da 18 aya kadar oturma izni elde edersiniz. Böylece hem Almanya’da yaşayıp hem de Almanya’da çalışabilirsiniz.

Almanya’da lisans tamamlama için vize alma sürecinden tercih edebileceğiniz üniversitelere kadar açıklamaya çalıştık. Bu konuyu daha genel hatlarıyla incelediğimiz yurtdışında lisans tamamlama yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.