Almanya’da Ev Almak: Şartlar ve Ortalama Fiyatlar

Almanya’da ev almak, uzun ve kısa vadedeki getirileriyle, yapılabilecek en doğru yatırımlardan biri. Türk nüfusunun oldukça yoğun olduğu ülkelerden biri olarak Almanyada yaklaşık 3 milyon Türk vatandaşı yaşıyor.

Yalnızca Türkler değil, farklı ülkelerin vatandaşları arasında da Almanya’da ev sahibi olmaya yönelik yoğun bir ilgi var.  

Almanya’da yaşayan Türkler için kira ödemek yerine orada ev sahibi olmanın çok sayıda avantajı bulunuyor. Bununla birlikte Almanya’da ev satın almak isteyenlerin tamamı orada yaşamıyor. Türkiye’de yaşayan ve yurt dışına yatırım yapmak isteyen kişiler için de Almanya, yatırım için tercih edilen ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. 

Almanya, güçlü ekonomisi ve sosyal düzeni nedeniyle dünyanın her yerinden göç alan ülkeler arasında ilk sıralarda. Yalnızca ev almak değil, eğitim almak ve çalışmak için de ülkeye geçici veya kalıcı süre yerleşmeyi planlayan çok sayıda kişi var.

Peki, Almanya ev sahibi olmak için neden bu kadar çok tercih ediliyor? Bu sorunun cevabını merak edenler ve orada ev almak isteyenler için ülkenin öne çıkan özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Almanya’nın yabancı yatırımcılar için herhangi bir engelleme ya da kısıtlaması yok.
  • Alman şehirleri %7 ile 12 arasında düzenli olarak gelişme gösteriyor.
  • Büyükşehirlerde gayrimenkul sektöründe talep arzdan fazla.
  • Gayrimenkul alacak kişiler için taksitle ödeme imkanı var.
  • Almanya’nın alış fiyatları diğer AB ülkelerine göre daha düşük.
  • İnşaat sektöründe Alman kalitesinin yanı sıra 5 yıl garanti teminatı bulunuyor.

Almanya’dan ev almak ve orada yatırım yapmak istiyorsanız, aşağıda Almanya’da ev almak için gerekli olan şartlar, ev fiyatlarının ortalaması, dikkat edilmesi gereken süreçlere biraz daha detayılı bakacağız. 

Yabancılar için Almanya’da ev almak mümkün mü?

Tüm yabancı uyruklu kişiler, gerekli şartları yerine getirdiği takdirde Almanya’dan ev alabilirler. Almanya’dan ev almak için Alman vatandaşı olmak ya da oturum iznine sahip olmanız gerekmiyor. İki süreç birbirini dolaylı olarak etkilese de doğrudan bağlantılı olduklarını söylemek doğru olmaz.  

Türklerin Almanya’da en çok yaşadığı şehirler arasında Münih, Berlin, Köln, Hamburg ve Frankfurt yer alıyor. Bu nedenle bu şehirler, emlak yatırımı yapmak isteyenlerden yoğun ilgi görüyor. Almanya’nın bu ve diğer bölgelerinde ev sahibi olabilmek için yerine getirilmesi gereken başlıca prosedürler ise şöyle:

  • Alıcı ile satıcı arasında anlaşma sağlanmış olması,
  • Anlaşmanın noter önünde ve onaylı olarak yapılmış olması,
  • Gayrimenkul satış anlaşmasının tapuya sunulması,
  • Tapu devrinin mutlaka Tapu Müdürlüğü’nde gerçekleşmesi,
  • Satıcının yetkili olarak satışa onay vermesi.

Bu koşulları sağladığınız sürece Almanya’da siz de ev alabilirsiniz.

Almanya’da ev alırken dikkat edilmesi gerekenler

Almanya’da ev almak en büyük hayaliniz olsa bile bu süreçte acele etmek yerine, dikkat etmeniz gereken önemli noktalar var. Örneğin, yapılan satış sözleşmesi mutlaka noter önünde gerçekleştirmeniz, tapu devri sırasında imzalanan belgeler dikkatli biçimde okunduktan imza atmanız gerekiyor. 

Belgeleri iyi anlayın

Eğer belgeleri okumakla ilgili sorun yaşarsanız bunun için yeminli bir tercümandan yardım almak doğru bir tercih. Emin olmadığınız tüm detayları anlayana kadar araştırın, gerekirse uzmanlardan destek alın. Yapacağınız yatırımın sonrasında sizi üzmemesi için bu süreçleri özenle gerçekleştirmek çok önemli.

Konut kredisi seçeneklerini değerlendirin

Almanya’da ev satın almak için Mortgage konut kredisi kullanmak isterseniz yerel ve uluslararası farklı banka seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. Deutsche Bank, Commerzbank, Postbank ve Hypovereinsbank gibi bankalar bu seçenekler arasında yer alıyor. Bankaların dönemsel ve sürekli kampanyaları ve sistemleriyle ekonomik olarak size uygun bir satın alma işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

almanyada-ev-almak-icin-kredi

Finanzcheck sitesi üzerinden Almanya’daki kredi tekliflerini karşılaştırabilirsiniz ve size en uygun kredi ve bankayı bulabilirsiniz.

Karşılaşacağınız masrafları öğrenin

Almanya’da ev almak için dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise ev satışı dışında ortaya çıkacak olan masraflar. Bu masraflar şunlardır: 

  • Emlakçı Ücreti: Alıcı ile satıcı ortak ödeme yapar. Ücret %3,5 ile %8 (+%19 KDV) arasında değişkenlik gösterir.
  • Noter Ücreti: Ücret yaklaşık olarak %2’dir.
  • Üstüne Alma Vergisi: Eyalete göre değişkenlik gösteren verginin ücreti %3,5 ile %6,5 arasındadır. 
  • Tapu Masrafları: Yaklaşık olarak %0,26 ile %1 arasındadır. 

Bu durumda örneğin 500.000 Euro ödeyerek almak istediğiniz bir evin masrafı sizin için 580.000 Euro seviyesine yükselebilir ve genellikle mortgage kredisiyle almak istediğiniz durumlarda krediler bu masrafları karşılamak istemez.

Almanya’da yatırım süreçleri nasıl işler?

Almanya’da yapılacak yatırım için gerçekleşecek süreçleri adım adım şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Gayrimenkul yatırımının nasıl finanse edileceği kararlaştırılır: kredi ya da nakit.
  • Uygun olan gayrimenkul seçilir.
  • Satıcıya teklif yapılır.
  • Satış anlaşması hazırlanır.
  • Bankadan alınacak Mortgage kredisi ödenir.
  • Satın alma işlemleri noterde imzalanır.
  • Noterde satış kaydı alınır.
  • 1 ay sonra gayrimenkul alım vergisi ödenir.

Almanya’da ev fiyatları ne kadar?

Almanya’dan ev almak için tüm prosedürleri yerine getirdiyseniz sırada evlerin ücretlerini öğrenmek var. Almanya’da şehir merkezinde bir apartman dairesinin ortalama metrekare fiyatı 5.236 € iken şehir merkezinin dışında bu fiyatlar ortalama 3.646 €.

Almanya’da m2 başına düşen ev fiyatlarına baktığımızda Münih’in en pahalı şehirlerinden birisi olduğunu söylemek mümkün. Geçtiğimiz yılın verilerine baktığımızda Münih’te m2 başına düşen fiyat 8.442 Euro. 

Münih’in ardından m2 başına düşen 6.264 Euro ile Frankfurt ikinci sırada yer alıyor. M2 başına düşen ev fiyatlarını Hamburg 5.241 Euro, Berlin 4.836 Euro, Stuttgart 4.773 Euro, Düsseldorf 4.263 Euro ve Cologne 4.185 Euro olarak sıralayabiliriz.

Almanya’da da ev fiyatları bulunduğu şehre göre değişkenlik gösteriyor. 100 m2 bir eve Münih’te 626.400 Euro verirken, Stuttgart’ta ise 477.300 Euro ödeyebilirsiniz. 

Almanya’da ev almak istiyor ama nasıl ev bulacağınızı bilmiyorsanız emlak sitelerini kullanabilirsiniz. Almanya’nın en popüler emlak sitelerine göz atarak evlerin fiyatlarını, konumlarını ve içeriğini detaylı biçimde öğrenebilirsiniz. İşte o emlak siteleri: 

  • Aylık 40 milyon ziyaretçi sayısına sahip ImmobilienScout24
  • 15 milyon ziyaretçi sayısına sahip Immowelt
  • Aylık 10 milyon ziyaretçi sayısına sahip Immonet

Eğer Almanya’da emlak yatırımı yapmak istediğiniz finansmanı Türkiye’den Almanya’ya gönderecekseniz yurtdışından yüklü para gönderme yazımızı okuyabilirsiniz.

Ev almak oturum izni ve vatandaşlık hakkı sağlar mı?

Almanya’da ev almak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri ev alarak ülkede oturma izni ya da vatandaşlık alıp alamayacakları. Almanya’da alacağınız ev, tek başına oturum izni ya da Almanya pasaportu almanızı sağlamayacak. Bunlar için farklı bir süreç işliyor. Diğer yandan bazı ülkelerde gayrimenkul alarak vatandaşlık hakkı kazanabilirsiniz.

Almanya’dan oturma izni alabilmek için hem şehre adapte olduğunuzu kanıtlamanız hem de maddi gücünüzün yeterli olduğunu göstermeniz gerekebilir. Başvuru süreci genellikle 6 ile 12 ay arasında sürüyor. 18 yaşından küçük kişiler için ise gerekli şartlar yerine getirildiğinde oturma izni rahatlıkla alınabilir.

Almanya’da ev alan yabancıların oturum izni süreci de bu şekilde başlamış oluyor. Süreli oturum izninden sonraki aşama süresiz oturma izni alabilmektir. Almanya’da süresiz oturma izni alabilmek için şu şartların yerine getirilmesi gerekiyor: 

  • 3 sene boyunca adli sicil kaydının olmaması,
  • 3 sene boyunca satın alınan evin başkasına satılmaması ve kiralanmaması, 
  • En az 6 ayda bir kere ülkeye giriş çıkış yapılması,
  • Muhasebe kayıtlarının eksiksiz olarak tutulması,
  • Belirtilmiş olan vergilerin ödenmiş olması.

Vatandaşlık içinse süreç biraz daha uzun ve farklı koşullara göre değişen prosedürler var. Almanya’da vatandaşlık alabilmek için kişinin süresiz oturma izninin olması ve Almancayı en az orta seviyede bilme zorunluluğu bulunuyor. Bu süreçlerden geçemeyen kişilerin Alman vatandaşı olma şansı bulunmuyor.

Diğer taraftan yurtdışından Türkiye’de ev alma konusuyla ilgili merak ettiklerinizi öğrenmek için ilgili yazıya göz atabilirsiniz.