Yurtdışında yaşayanlar ve yurtdışına turistik amaçlı giden yolcular için yurtdışından getirilebilecek ürünler Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Öncelikle bu kapsamdaki ürünlerin ticari değil yolcunun kişisel kullanımı için alınmış olması gerekmektedir. Yazımızda ürün tipleri ve getirebilecek adetler hakkında daha detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
Yurtdışından Gelirken Yanımızda Neler Getirebiliriz?
Yurtdışından temel olarak yolcuların yanlarında getirebileceği eşyalar aşağıda listelenen kategorilerdedir. Her kategori için belirli limitler belirlenmiştir:
- Tütün ve Tütün Ürünleri
- Alkollü İçecekler
- Kozmetik Ürünler
- Gıda Ürünleri
- Tekstil Ürünleri (Giyim)
- Spor ve Oyun Aletleri
- Sağlık Malzemeleri
Yurtdışından Kaç Paket Sigara Getirebilirim?
Tütün ürünleri yurtdışından getirilebilecek ürünler arasında en popülerlerden biridir. Bu ürünleri Türkiye’ye vergisiz olarak getirmek için belli limitler bulunur. Aşağıda belirtilen limitlere uyulduğu takdirde yolcu bu ürünleri yanında getirebilir:
- Toplam 600 adet sigara içermek üzere 30 paket sigara getirilebilir.
- 100 adet sigarillo getirilebilir.
- 250 gr sigara tütünü veya pipo tütünü getirilebilir.
Yurtdışından Ne Kadar Alkollü İçecek Getirilebilir?
Genellikle daha ucuz olduğu için Türkiye’ye gelen yolcular yanlarında içki de getirebilirler. Bu konuda da 2 farklı kategoride sınır bulunur.
- Alkol derecesi %22 üzeri olan alkollü içkiler: 1 lt
- Alkol derecesi %22 altı alkollü içkiler: 2 lt
Bu sınırlar yolcu başına olan sınırlardır. Yani 2 kişi olarak geliyorsanız 2 yolcu olarak bunun 2 katı olacak şekilde yurtdışından alkollü içki getirmek mümkündür.
Yurtdışından Kozmetik Ürünleri Getirmek
Yurtdışında Türkiye’de bulunamayan birçok kozmetik ürünü satın almak mümkün. Hem hediyelik hem de kişisel kullanım sebebiyle yurtdışından kozmetik ürünleri getirmek de yaygın olan bir durumdur.
Yolcu başına 600 ml’yi geçmemek koşuluyla kolonya, parfüm, esans, losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesini Türkiye’ye getirmek mümkündür.
Yurtdışından Türkiye’ye Gıda Ürünleri Getirilebilir Mi?
Tüm ülkelerin yurtdışından getirilen gıda ürünleri konusunda katı kuralları bulunur. Özellikle et ve süt ürünleri gibi gıda ürünlerini yurtdışına çıkarmak ya da Türkiye’ye getirmek yasaktır. Yurtdışından getirebileceğiniz gıda ürünleri ve bu konudaki sınırlar ise şunlardır:
- Çay: 1 kg
- Çözülebilir Hazır Kahve: 1kg
- Kahve: 1 kg
- Çikolata: 1 kg
- Şeker içerikli yiyecek: 1kg
Yurtdışından Giyim / Tekstil Ürünleri Getirmek
Özellikle temelli Türkiye’ye taşınan yolcuların yanlarında büyük bavullar ve birçok tekstil ürünü bulunabilir. Bu durum konusunda kesin ve katı kurallar bulunmamaktadır. Yurtdışından yolcunun giyim ve seyahati için eşya getirmesine dair bir sınır bulunmamaktadır. Tabii ki “yolcunun” ifadesi burada önemlidir.
Yani sınırdan ya da havaalanından geçerken yanınızda aynı üründen birçok adet görülmesi ya da paketli ürünler görülmesi halinde bu durum şüpheli bulunabilir. Yani ticari amacı bulunmadığı sürece giyim ve tekstil ürünlerini Türkiye’ye getirebilirsiniz.
Yurtdışından Getirilebilecek Elektronik Eşyalar
Fiyat avantajı sebebiyle telefon gibi elektronik eşyaları da yurtdışından Türkiye’ye getirmek isteyen birçok yolcu bulunuyor. Telefon konusundaki özel durumu hemen sonraki başlıkta açıklıyoruz. Vergisiz* olarak izin verilen elektronik eşyaların listesi aşağıdadır:
- 55 ekrandan büyük olmamak şartıyla 1 adet televizyon
- Birer adet fotoğraf makinası ve kamera
- Bir adet GPS yön bulma aracı
- Bir adet dizüstü bilgisayar
- Bir adet radyo
- Bir adet oyun konsolu
- Bir adet Cep Telefonu[Pasaporta kaydedilmeli ve 2732TL harç bedeli ödenmeli]
- Birer adet 3 farklı taşınabilir müzik aleti
*Vergisiz olduğunu belirtmiş olsak da getirilen elektronik ürünler için TRT bandrol payı alınabilmektedir.
Bandrol ücreti yurt dışından getirilen bilgisayarlar için 10euro olacak. Televizyonlar için minimum bandrol ücreti 8 Euro iken, 51 ekrana kadar olan televizyonlar için 10 euro, 52-67 ekran aralığındaki televizyonlar için 16 euro, 68-85 ekranlar için 22 euro, 86-116 ekranlar için 34 euro, 117-148 ekranlar için 40 euro bandrol ücreti ödenecek. 148 ekran ve üzerindeki modeller için 80 euro ödeme yapılacak.
Yukarıda 55 ekrandan büyük olmamak şartıyla bahsetmiştik fakat daha büyük televizyon getirmek de tabii ki mümkün. Bu durumda ise ek vergi ödemek durumunda kalırsınız. Bu konuyu da yazımızın sonunda açıklıyoruz.
Yurtdışından bilgisayar almak konusundaki yazımızdan bilgisayar konusundaki ek bilgilere ulaşabilirsiniz.
Yurtdışından Telefon Getirme
Telefonu yurtdışından hediye olarak getirmenizi tavsiye etmiyoruz. Yurtdışından getirilen telefon mutlaka kullanacak kişinin pasaportuna işlenmek ve o yıl için geçerli olan harç bedeli ödenerek kullanılabilir. Aksi durumda telefon 6 ay içinde görüşmelere kapanır ve sim kart gerektiren arama, mesajlaşma gibi fonksiyonları çalışmaz. Yurtdışından telefon getirme yazımızı bu konuda inceleyebilirsiniz.
Yurtdışından Hangi Spor Aletleri Getirilebilir?
Farklı spor dallarına ait Türkiye’ye getirilebilecek eşyalar konusunda da kısıtlamalar bulunmaktadır. Özellikle dalgıçlık, golf, sörf gibi sporlara yönelik yurtdışından malzeme getirmek isteyenlerin bu konudaki kurallara dikkat etmesi gerekir. Aşağıda yazdığımız ürünlerden Türkiye’ye birer adet getirmek mümkündür.
- Kamp çadırı
- Dalgıç takımı
- Yelken tertibatlı sörf
- Bir Çift Yüzme paleti
- Golf malzemesi
- Bisiklet
Yurtdışından İlaç ve Sağlık Malzemeleri Getirmek
Yurtdışında tedavisi devam eden hastaların Türkiye’ye gelmesi durumunda özel medikal koşulların sağlanması için gerekli ilaçlar ve sağlık malzemeleri bulunabilir. Birçok ülke yurtdışından ilaç getirme konusunda katı kurallar koymuştur.
Bu kurallar Türkiye’de de geçerlidir. Bu sebeple Türkiye’ye ilaç getirmek istiyorsanız mutlaka reçetesiniz yanınızda bulundurmaya özen gösterin. Yurtdışından getirilebilecek sağlık malzemeleri ise şunlardır:
- Hasta yolcu yatağı
- Hasta için motorlu koltuk
- Kişisel tedavide kullanılan ilaçlar
- Kişisel kullanıma mahsus tıbbi cihazlar
- Gaz maskesi ve koruyucu elbise
Yurtdışından Hediyelik Olarak Eşya Getirebilir Miyim?
Yurtdışından yolcunun getirebileceği kişisel eşyalar dışında Türkiye’deki yakınları için hediyelik eşyalar getirmesi de mümkündür. Bu konudaki kısıtlamalar ise ürünün değeri üzerinden belirlenir.
Hediyelik eşyalar için muafiyet her bir yolcu için toplam değeri 430 Euro’yu geçmeyen ürünler için uygulanır 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 150 Avro olarak uygulanır.
Yurtdışından Getirilen Ürünler için Ne Kadar Vergi Ödenir?
Yukarıda anlattığımız sınırlar dışında kalan ürünler için vergi ödemesi yapmanız gerekir. Bunun için de sınır 1500 Euro’dur. 1500 Euro’yu geçen ürünler tamamen ticari sınıfta değerlendirildiğinden uygulanacak ithalat vergileri daha yüksek olabilir. Değeri 1500 Euro’yu geçmeyen ve vergisi ödenecek ürünlerde ise ödenecek vergi şu şekildedir:
– AB ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18
– Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20
Ödenecek Vergi için Ürün Değeri Nasıl Belirlenir?
Vergi ödenmesi gereken durumlarda fatura ya da fişinizi yanınızda bulundurmanız işinizi kolaylaştırabilir. Bu durumda vergi gösterdiğiniz değerin gerçekçi olması durumunda bu değer üzerinden hesaplanır.
Eğer yanınızda buna dair bir döküman bulunmuyorsa ürünün değeri gümrük idaresi tarafından hesaplanır. Genellikle bu hesaplama internet satış sitelerinde ürünün satış fiyatına bakılarak yapılır.
Yurtdışından Evcil Hayvan Getirilebilir Mi?
Yurtdışından getirilebilecek ürünler dışında yolcuların yanlarında getirmek istedikleri evcil hayvanları da olabilir. Türkiye’ye evcil hayvan getirmek belli kurallar dahilinde mümkündür. Getirilebilecek evcil hayvan sayısı 2 ile sınırlandırılmıştır.
Veteriner sağlık raporu, orjin, aşı belgesi gibi belgeleri yanınızda hazır bulundurmanız gerekir. Bu konuda yurtdışına evcil hayvan götürmek yazımızda da ülkelerin genel prosedürlerinden bahsetmiştik. Ülkenizden ayrılmadan yapılması gereken aşılar konusunda veterinerinize danışabilirsiniz. Eğer uçakla seyahat ediyorsanız hangi koşullarda evcil hayvanınızın uçağa alınabileceğini de mutlaka öğrenmelisiniz.
Yurtdışından Getirilebilecek Ürünler Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yukarıda anlattıklarımız dışında bilinmesi gereken diğer konuları da bu başlık altında topladık.
- Türkiye’ye hediyelik olarak telefon getirseniz de alıcının bu telefon için harç bedeli ödemesi ve telefonu kendi pasaportuna kaydettirmesi gerekir. Eğer kişi yurtdışına yakın zamanda çıkmadıysa bu mümkün olmayacaktır.
- Yurtdışından geleceğiniz süreden 1 ay öncesinden 3 ay sonrasına kadar olan süreçte Türkiye’ye kargo, posta yoluyla gelecek eşyalarınız yolcu yanında gelen eşyalar olarak değerlendirilir ve yukarıda anlattığımız kurallara dahildir.
- Ayda en fazla 10 kez yolcu yanında eşya getirme sınırlarından faydalanılabilir.
- Et ve süt ürünlerini ülkeye sokmak her şekilde yasaktır.
- Yolcu yanında ne kadar para getirebileceği de merak edilen konular arasındadır. Yurtdışından para getirme yazımızda da bu konuyu detaylı şekilde açıklamıştık.
- Yurtdışında eğer turist olarak bulunduysanız alacağınız ürünleri mutlaka tax-free olarak almaya çalışın. Bu sayede ülkeden çıkmadan vergi iadesi alabilirsiniz ve daha ucuza alışveriş yapabilirsiniz.
Yurtdışından getirilebilecek ürünler hakkında genel kurallar yazımızda bahsettiğimiz gibidir. Özel durumlar dışında 2022 için bu kuralları dikkate alarak Türkiye’ye seyahatlerinizi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.