Yurtdışından Ev Almak & Gayrimenkul Yatırımı

Yurtdışında ev sahibi olmak son yıllarda sıklıkla söz edilen yatırım konularından biri olarak karşımıza çıkıyor. Yurtdışında gayrimenkul yatırımı, ekonomik getirilerinin yanı sıra bazı ülkelerde oturum izni gibi ayrıcalıkları sağlıyor. Yurtdışından ev almak bazı ülkelerde vatandaşlık imkanı dahi sunuyor. 

Yazlık ya da kışlık olsun yurtdışında alacağınız bir konut, kur farkı yüzünden ilk aşamada yüksek maliyetlere sahip olsa da getirdiği yüksek gelirler sayesinde birçok kişinin yöneldiği yatırım modelleri arasında yer alıyor.

Yurtdışında ev almak için hangi ülkeler tercih edilebilir?

Yurtdışında ev almak isteyenlerin genellikle ilk olarak araştırdığı ülkelerin başında Amerika Birleşik Devletleri geliyor. ABD’de ev sahibi olmak, uzun vadede iyi bir yatırım olması kadar, farklı ülke vatandaşları için oturum izni de sunuyor. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde oturum izni alan birinin sahip olacağı haklardan yararlanmak isteyen pek çok Türk vatandaşı ABD’de ev sahibi olmayı planlıyor. Aynı şekilde Avrupa’da ev sahibi olarak oturma izni almak mümkün. Aynı zamanda yatırım amaçlı çok fazla alternatifin bulunması Avrupa’yı cazip yerlerden biri haline getiriyor. 

Bu açıdan bakıldığında, maddi ve sosyal avantajlarından dolayı ABD ve Avrupa’nın ilgi çeken pazarlar olduğu söylenebilir. Elbette her ülkenin farklı ev alma koşulları ve imkanları olduğundan, önce aklınızdaki ülkelerin gayrimenkul satın almak koşullarını incelemenizi öneririz.

Gayrimenkul yatırımı yapmak için en uygun ülkeler:

Yurtdışından ev almanın öncelikli nedenlerinden biri gayrimenkul yatırımı ve gayrimenkul yatırımında farklı ülkelerin farklı avantajları ve koşulları var. Genel olarak baktığımızda en uygun ülkeler arasında şunlar yer alıyor:

İspanya: İspanya, geçmiş yıllarda yaşadığı ekonomik krizin etkilerini azaltabilmek adına ülkeye yabancı yatırımcıları çekmek için birçok çalışmalar ve uygulamalar ortaya koydu. Bu uygulamalar da yabancılar için İspanya’da ev almayı oldukça cazip bir hale getirdi. Eğer İspanya’da en az 160.000 euro değerinde bir ev alırsanız, kolaylıkla oturum izni alabilirsiniz. 

Portekiz: Yaşadığı ekonomik krizler ile birlikte İspanya gibi Portekiz de yabancılara gayrimenkul yatırımı yapmaları için birçok kolaylık ve avantaj sunuyor. Portekiz’de alacağınız evin değeri 500.000 euro’yu buluyorsa kolayca oturum iznine sahip olabiliyorsunuz. Turizm açısından da dikkat çekici destinasyonlara sahip olan Portekiz’de gayrimenkul değerleri hızlı yükselişler gösteriyor. 

Letonya: Bir Baltık ve Avrupa Birliği ülkesi olan Letonya, yabancı yatırımcıların gayrimenkul almak için tercih ettiği yerler arasında. Letonya’da, kırsal kesimlerde en az 71.500 euro’ya ya da şehirlerden 143.000 euro’ya ev aldığınız takdirde oturum iznine sahip oluyorsunuz.

İrlanda: Yabancı yatırımcıların konut alabildiği İrlanda’da 400.000 euro değerinde bir ev alırsanız, oturum izni hakkına da sahip oluyorsunuz.

Makedonya: Yeni adıyla Kuzey Makedonya’da 40.000 euro’ya bir konut sahibi olursanız oturum izni almaya hak kazanıyorsunuz.

Yunanistan: Yurtdışında ev sahibi olmak isteyenlerin genellikle tercih ettiği ülkelerden biri olan Yunanistan’da 250.000 euro’ya ev sahibi olarak, oturum iznine de sahip olabilirsiniz. Yunanistan, yazlık ve kışlık destinasyonlarıyla popüler bir turizm rotası olarak, birçok gayrimenkul alternatifini de yatırımcılara sunuyor. Aynı zamanda hem Avrupa Birliği ülkesi hem de Türkiye’ye komşu olması, Yunanistan’ı cazip bir yatırım noktasına dönüştürüyor.

Yurtdışında ev almak için ne kadar para gerekiyor?

Tercihiniz hangi ülke olursa olsun evin bulunduğu şehre, metrekaresine, konuma, bina yaşına ve evin sahip olduğu olanaklar başta olmak üzere birçok faktör ev fiyatlarını etkiliyor.

Yatırım amaçlı evler için örneklendirme yapmak çok doğru olmasa da Avrupa’da oturum izni için ev sahibi olmayı düşünürseniz en az 250.000 euro’luk bir gayrimenkul yatırımı ile Yunanistan’da ev alabilir, oturum iznine de sahip olabilirsiniz.

Ancak aklınızda bir fikir oluşmasına yardımcı olmak için farklı ülkeler için ortalama fiyatlardan söz edebiliriz. 

İngiltere’de ev almak için fiyatların en yüksek olduğu şehrin Londra olduğunu söyleyebiliriz. Londra’da ortalama metrekare fiyatı 11.000 sterlin seviyelerinde. Diğer şehirler ise Londra’ya göre nispeten daha uygun metrekare fiyatlarıyla karşımıza çıkıyor. Örnek olarak,

  • York’ta bir evin metrekare fiyatı 3.833 sterlin, 
  • Cambridge’de 5.835 sterlin, 
  • Bristol’de 4.603 sterlin.

Almanya’da ev almak için ise ortalama metrekare fiyatının 5.236 euro olduğunu bilmeniz gerek. Şehir merkezinin dışına çıkıldığında metrekaresi 3.646 euro’ya da ev bulmak mümkün. 

Ortalama metrekare fiyatları,

  • Münih’te 8.442 euro,
  • Frankfurt’da 6.264 euro, 
  • Hamburg’da 5.241 euro, 
  • Berlin’de 4.836 euro, 
  • Stuttgart’ta 4.733 euro, 
  • Düsseldorf’ta 4.263 euro, 
  • Köln’de ise 4.185 euro.

ABD’deki ev fiyatlarının en ucuz olduğu yerlerden biri Batı Virginia. Batı Virginia’da 55.000 dolar’a ev satın alabilirsiniz. Mississippi’de ise 125.000 dolar’a 3 odalı, Ohio’da ise 150.000 dolar’a 4 odalı evler bulmak mümkün.

Amerika’da en pahalı evlerin bulunduğu yerlerden biri Hawaii. 

  • Hawaii’de 600.000 dolar’a,
  • New York’ta 320.000 dolar’a ev alabilirsiniz. 

Eğer Manhattan’da ev almak isterseniz bu fiyat milyon dolar seviyelerini rahatlıkla görebilir. Miami’de ise ev fiyatları Amerika ortalamasına göre uygun sayılabilecek seviyelerde olsa da kira getirisi oldukça yüksek. 

Miami’nin 

  • Brickell semtinde metrekare fiyatı 453 dolar, 
  • Edgewater semtinde 429 dolar, 
  • Model City semtinde 252 dolar, 
  • Par West semtinde 554 dolar, 
  • Golden Pines semtinde ise 306 dolar.

Yurtdışında ev alıp nasıl kiraya verilir?

Gayrimenkul yatırımları uzun vadede yüksek kar getiren yatırımlar olarak birikimi olan pek çok kişinin ilgilendiği konular arasında yer alıyor.

Bu yatırımı yurtdışında ev alıp kiraya vererek değerlendirmek ise kuşkusuz ki yabancısı olduğumuz birçok prosedürü de peşinden getiriyor. Fakat yurtdışında ev alıp kiraya vermek sizlere ciddi kira gelirleri sağlayabildiğinden günümüzde değerlendirilmesi gereken bir yatırım fırsatı. 

Oldukça iyi kira getirileri kazanma fırsatını en doğru şekilde yakalayabilmek için konut aldığınız ülkedeki güvenilir ve profesyonel danışmanlardan destek almanızda yarar var. Çünkü farklı ülkelerde ve hatta eyaletlerde yurtdışında ev alıp kiraya vermeye dair prosedür değişiyor. Genel bilgi ile hareket etmektense belli bölgelere özel bilgiyi edinmenizi öneririz.

Yurtdışında ev almak için nasıl para transferi yapılır?

Yurtdışından ev almak kuşkusuz ki yüklü bir miktarda paranın taşınması anlamına geliyor. Üstelik bu bir de farklı ülkelerde gerçekleşecekse bu konu biraz zorlayıcı olabilir. Fakat yurtdışında ev almak için para transferi yapmanın pek çok yolu var. 

Bunun için hesabınızın bulunduğu bankadan uluslararası EFT işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu genellikle en masraflı yollardan biri olduğu için farklı yurtdışına para gönderme yollarına göz atmakta fayda var. Bankaların SWIFT masraflarındansa Wise gibi alternatiflere yönelmek daha düşük komisyonla işlem yapmanızı sağlayabilir.

Sonuç

Her geçen yıl değer kazanan gayrimenkul yatırımları için yatırımcılar, yurtdışına yöneliyor. Yurtdışında ev alan yatırımcılar, aldıkları yüksek kira gelirleri ile Türkiye’deki gayrimenkul yatırımlarına göre çok daha hızlı evin bedelini amorti edebiliyor.

Ekonomik getirisinin yanı sıra yurtdışından ev almak ülkesine göre oturum izni avantajı da sunabiliyor. Siz de yurtdışında ev sahibi olmayı planlıyorsanız, doğru adımları atarak çok avantajlı bir yatırım yapabilirsiniz.