Bugünlerde birçok kişi yurtdışına gitmeye ve hayatını orada kurmaya ya da devam ettirmeye çalışıyor. Bir kısmın temel sebebi maddi olsa da maddiyat haricinde daha özgür bir yaşam talep edenlerin de sayısı hayli fazla. Bu yazıda yurtdışında çalışmak için meslekler konusunu ele alacağız.
Bu sayfayı erken yaşta ziyaret ettiyseniz ve hala meslek seçme şansınız varsa yurtdışında Türk olarak en kolay girebileceğiniz işlerden birinin yazılımcılık olduğu kesin. Neredeyse her ülkede bu alanda talepler göreceksiniz, aynı zamanda işiniz kodlarla olacağı için yaşadığınız ülkenin ana dilini bilmeniz sizden talep edilmeyecektir fakat ne olursa olsun yurtdışında kötü olmayan şartlarda yaşamanın ilk koşulu olarak iyi bir İngilizce şart.
Hizmet sektörünün eksikliğinden bahsetmiştim, bu sebeple aranan bir zanaat hakkında uzmansanız yani berberlik, terzilik, aşçılık gibi beceri gerektiren işler de size hiç beklemeyeceğiz kapılar açabilir. Öncelikle dijital dünyada yurtdışında hangi işlerde çalışabileceğinizden bahsedip ardından hizmet sektörüne geçelim.
Dijital Dünyada Yurtdışında Çalışmak için Meslekler
Yazılımcılık – Bilgisayar Mühendisliği
Artık 2020’ye geldiğimiz bu günlerde yabancı dil konusuna yazılım dilleri de eklendi. Belki de yurtdışında çalışmak için meslek olarak artık en geçerli diller yazılım dilleri.
Bu sebeple bilgisayar mühendislerinin ve yazılımcıların bu konuda şansları oldukça yüksek. Özellikle ana dili İngilizce olmayan ülkelere gittiğinizde normalde karşılaşacağınız dil bariyeri işiniz yazılımcılık olduğunda minimuma iniyor ve bu bir sorun olmuyor.
Bir yazılımcı için veya yazılımcı adayı için kişisel ufak da olsa bir proje yapmak ve kendi kendinize yapabildiğiniz şeyleri bir portfolyo olarak sunmak iş bulmanızı daha da kolaylaştırabilir.
Eğer bilgisayar mühendisliği ya da yazılım üzerine bir bölüm okumamış olsanız bile yazılım bilginizi kanıtlayabiliyorsanız birçok işveren için mezun olduğunuz bölümün de önemli kalmayacaktır. Yazılımcılığı potansiyel maaşını da düşündüğümüzde yurtdışında yaşamak için en ideal meslek olarak tanımlayabiliriz.
Bu alanda çalışmak ve yurtdışında daha kolay iş bulmak için mavi diploma ile yurtdışında çalışma yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Web Tasarım – Grafik Tasarım
Yine dijital dünyanın olmazsa olmaz mesleklerinden biri de web tasarım. “Web Design” kavramının altında genellemiş olsak da UI/UX dizayn, mobil uygulama tasarımı, illüstratörlük gibi birçok farklı alt kırılımı da bulunan bu meslek grubu da yurtdışında talebin gittikçe arttığı ve yeteneğin maddi olarak fazlasıyla ödüllendirildiği meslek gruplarından.
Yetenek ve teknik tecrübenin birleşimi olarak düşünebileceğimiz bu meslek grubunda yetenekli ve kullanılması gereken programlara hakimseniz kolayca fark yaratabilirsiniz.
Tıpkı yazılım için önerdiğimiz kişisel projeler gibi grafik tasarım& web tasarım da kendinize portfolyo oluşturabilmeniz için oldukça kolay bir meslek. Yurtdışına gitmek ve orada mesleğinizle güçlü bir şekilde tutunmak istiyorsanız sağlam bir portfolyoya sahip olmanız önemli.
Dijital Pazarlama – Performance Marketing
Burada başlıkta 2’ye ayırmamızın önemli bir sebebi var. Dijital pazarlama çok geniş bir alan olsa da özellikle içerik girişi gerektiren sosyal medya gibi alanlar aranılan dile anadil düzeyinde bir hakimiyet gerektiriyor. O dilde espriler yapabilmek dili kıvrak bir şekilde kullanmak önemli fakat yurtdışında Türkçe olarak da bu şekilde iş ilanları görebilirsiniz. Bu işler tam da size göre olabilir.
Performance Marketing konusu ise biraz daha farklı. Dijital reklamlar, A/B testleri ve raporlamanın öne çıktığı bu alan daha çok sayılara ve optimizasyona dayalı. Kendinizi rakamlarla kanıtlayabildiğiniz sürece bir iş yerinde kendinizi kabul ettirmeniz zor olmayabilir. Aynı zamanda bu alan doğrudan parayla bağlantılı olduğu için dijital pazarlama alanında ücretlerin en yüksek olduğu alt kategori diyebiliriz.
Yurtdışında Çalışmak İçin Hizmet Sektöründeki Meslekler
Hizmet sektöründeki meslekler aradığı nitelik açısından yurtdışında ilk defa işe girecekler için ideal bir seçenek olabilir. Bu noktada en büyük dezavantaj burada listeleyeceğimiz birçok meslek için hali hazırda ülkede olmanız ve ülkenin ana diline hakim olmanız gerekmektedir.
Garsonluk
Henüz herhangi bir mesleğe sahip değilseniz yurt dışında yapabileceğiniz en iyi işlerden biri garsonluktur. Garsonluk hangi ülkeye giderseniz gidin yapabileceğiniz bir meslektir.
Dilerseniz bar gibi eğlence mekanlarında dilerseniz restoranlarda garsonluk yaparak geçiminizi sağlayabilirsiniz. Bu meslek için Türkiye’den garsonluk için yurtdışına taşınmanız oldukça zor. Bu sebeple hali hazırda yurtdışında eğitim görenler için ideal bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz.
Kuaförlük
Kuaförlük yurt dışında yapabileceğiniz en iyi meslekler arasında yer almaktadır. Türkiye’ye göre hizmet sektöründeki yüksek ücretler kuaförlük mesleğindekilerin yüzünü güldürebilir. Türkiye’deki tecrübeli bir kuaför için yurtdışında özellikle de Türk kuaförlerle temas kurup şanslarını deneyebilir.
Zaten yurtdışında olan biri için ise henüz yeterince tecrübeniz yoksa bile el becerilerinize güveniyorsanız hızlıca işi öğrenebilirsiniz.
İnşaat İşçisi
Daha önce inşaat sektöründe bir deneyim elde ettiyseniz yurt dışında da inşaat sektöründe çalışabilirsiniz. Vasıflı ve vasıfsız inşaat işçişi ilanları yurtdışına taşınmak isteyenlerin değerlendirdiği seçeneklerden biridir. Türkiye’deki büyük inşaat şirketleri yurtdışı işçi alımı adı altında zaman zaman bu tip geniş başvuruların alındığı iş ilanları açabilmektedir.
Mağaza Görevlisi
Yurt dışında mağaza görevlisi olarak da çalışabilirsiniz. Mağaza görevlisi alanında istihdam özellikle AVM’lerde çok yüksek olduğu için birçok Avrupa ülkesinde tecrübeye gerek duymadan yapabileceğiniz bir meslektir. Yine ana dil ve hali hazırda o ülkede bulunmanız gereken mesleklerden biridir ya da örneğin Avrupa Birliği’nden çifte vatandaşlığa sahip birisi de Avrupa’da bir ülkede çalışma hayatına kolayca bu şekilde başlayabilir.
Yurtdışında Berber & Kuaför Dükkanı
Az önce kuaförlük imkanından bahsettik fakat bu sefer farklı bir noktaya değinmek istedik. Eğer Türkiye’deki tecrübeniz sermayeniz Avrupa’da bir dükkan açabileceğinizi ve yürütebileceğini kanıtlayabilecek düzeydeyse Ankara Anlaşması’na başvurarak kendi işinizin sahibi olacak şekilde yurtdışına gitmeyi deneyebilirsiniz.
Şef Aşçı
Yurt dışında yapabileceğiniz mesleklerden bir tanesi de şef aşçılıktır. Farklı mutfakların kültürlerine hakimseniz ve bu hakimiyetinizi farklı kişilere tattırmak istiyorsanız şef aşçı olarak dilediğiniz restoranda çalışabilirsiniz. Yurt dışında ki restoranlara hem online olarak hem de bire bir şekilde başvuru yapabilmeniz mümkündür.
Yurtdışında Hangi Meslekte İş Bulmak Kolay?
Sizlere yurt dışında yapabileceğiniz meslek grupları ile ilgili bilgi verdik. Siz de bu meslek gruplarından birinde faaliyetler sürdürüyorsanız ya da bu işler yurt dışında yapabilirseniz hayatınıza yeni bir yön vermek için acele edin.
Call center ve benzeri meslekler, yalnızca Türkçe ve İngilizce bilerek şirketlerde giriş seviyesinde iş bulmanızı sağlayabilir. Burada karşılacağınız en büyük zorluk çift pasaportlu vatandaşlarımız olacak.
Eğer sizin de Avrupa Birliği’ne üye herhangi bir ülkeden vatandaşlığınız varsa işiniz çok daha kolay. Bu şekilde olan birçok aday olduğu için şirketlerin doğal olarak öncelikli tercihleri bu adaylar oluyor, çünkü anında işe başlayabiliyorlar ve şirketlerin ekstra bu konuda uğraşmasına gerek kalmıyor.
Eğer herhangi bir meslekte uzmanlığınız varsa hangi milletten olduğunuzun bir önemi de kalmayacaktır. Tek problem bahsettiğim gibi çalışma izni, orada da işler sizin şirketi ikna etmenize ya da çok kültürlü ve vize sponsorluğu olan şirketler bulmanıza kalıyor.