Yurtdışına taşınan vatandaşlarımızın sayısı her geçen gün artıyor. Bu da tabii ki birçok soruyu beraberinde getiriyor. Araba kullanma konforuna ulaşmış birçok kişi gittiği ülkede de ehliyet sahibi olmak istiyor. Peki, Almanya’da ehliyet almak için ne yapmanız gerekiyor? Türk ehliyeti Almanya’da geçerli mi? Bu soruları detaylarıyla yazımızda anlatacağız.
Almanya’da Türk Ehliyeti Kullanılır mı?
Almanya’ya belirli bir süreliğine turist olarak geliyorsanız Türk ehliyetini Almanya’da kullanabilirsiniz. Yani Almanya’ya tatile gittiniz ve yurtdışında araba kiralamak istiyorsunuz. Bunun önünde herhangi bir engel yok.
Ancak Almanya’ya taşındıysanız ve uzun süre Almanya’da yaşayacaksanız araba kullanmak için Alman ehliyeti almak zorundasınız.
Türk Ehliyeti Almanya’da Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Almanya’da oturum izni aldığınız andan itibaren 6 ay süre ile Türk ehliyetini Almanya’da kullanabilirsiniz. Ancak 6 aydan sonra Türkiye ehliyetiniz geçerliliğini yitiriyor ve Almanya’da araba kullanmak için bu süreden sonra Almanya ehliyeti almanız gerekiyor.
Türk Ehliyeti Alman Ehliyetine Nasıl Çevrilir?
Türk ehliyetinizi Alman ehliyetine çevirmek istiyorsanız Almanya’da ehliyet almak için katılmanız gereken kurslara gitmeniz ve ehliyet sınavına girmeniz gerekiyor. Zorlu bir süreç gibi görünse de ilk defa ehliyet alacak kişilerin katılmak zorunda olduğu derslere girme zorunluluğu bulunmuyor ve zorunlu 12 saatlik sürüş dersi de sizin için zorunlu değil.
Bu yönüyle hem zaman hem de maddi açıdan Türk ehliyetine sahip olup onu Alman ehliyetine çevirtmek daha avantajlı oluyor.
Türk ehliyetini Alman ehliyetine çevirmek için yapmanız gereken ilk şey bulunduğunuz bölgedeki belediyeden ehliyetinizi Alman ehliyetine çevirmek istediğinizi belirtip bir belge almak.
Bu belgeyi doldurduktan sonra bir ehliyet kursuna başvuru yapmalısınız. Ehliyet kursundaki dersleri mobil olarak takip etme hakkınız bulunuyor yani derslere devam zorunluluğu Türk ehliyetiniz olduğu için yok.
Bu süreçte bir ilk yardım kursunu tamamlamalı ve göz testinizi yaptırmalısınız. İşlemler bittikten ve kurs tamamlandıktan sonra yazılı sınav ve direksiyon sınavına girmeniz gerekiyor. Bu sınavlarda başarılı olursanız Alman ehliyetinizi alıyorsunuz.
Eğer Almanya’da ilk defa ehliyet almak isterseniz yani Türkiye’de bir ehliyetiniz yoksa ehliyet kursundaki derslere katılmanız zorunludur.
Almanya’da Ehliyet Başvurusunda Bulunmak için Hangi Belgeler Gerekli?
Ehliyet başvurusunda bulunurken yanınızda olması gereken evraklar şunlar;
- Türkiye ehliyetiniz,
- Türk ehliyetinizin Almanca çevirisi,
- Sürücü kursuna kayıt belgesi,
- Pasaport,
- 1 adet biyometrik resim,
- İlk yardım kursu belgesi,
- Göz muayenesi belgesi,
- Başvuru ücreti (45 Euro)
Almanya’da Ehliyet Almak Ne Kadar Sürer?
Almanya’da ehliyet alırken yapılması gereken işlemlerin süreleri ve kursların sürelerini de göz önüne alırsak ehliyet almak için yaklaşık 4-5 ay gibi bir bekleme süreniz olabiliyor.
Ehliyet başvurusu için evrakları teslim ettiğinizde bu başvurunun onaylanması bile 1 ayı bulabiliyor. Bu yüzden işleyişi de göz önüne alırsanız ehliyetinizin size ulaşması 5 ay gibi bir süreyi bulacaktır.
Almanya’da Ehliyet Almanın Ücreti Ne Kadar?
Almanya’da ehliyet almak için başvuru ücretlerini ödemenin dışında başvuru evraklarının ücretleri (ehliyetin Almanca çevirisi gibi) kurs ücreti, ilk yardım derslerinin ücreti, görme testinin ücreti, direksiyon sınavının ücreti gibi ek ücretleri de ödemeniz gerekiyor.
Bu ücretlerin çoğu bulunduğunuz bölgeye göre (Münih gibi büyük şehirlerde kurs ücretleri küçük şehirlere göre daha pahalı olabiliyor.) ve gideceğiniz kursun istediği ücrete göre değişkenlik gösterebileceğinden net bir rakam söyleyemiyoruz.
Ancak Alman ehliyetine başvuru yapmadan önce 1.000 – 1.500 Euro gibi bir rakamı elinizde bulundurmaya dikkat edin. Almanya’ya ilk gittiğinizde bu konuyu halletmek istiyorsanız Türkiye’den Almanya’ya para gönderme yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Almanya’da Ehliyet Almak için Almanca Bilmek Gerekli Midir?
Almanya’da ehliyet almak için ileri düzeyde Almanca bilmeniz beklenmez. Ancak gene de belirli bir düzeyde Almanca bilmeniz sizin yararınıza olacaktır.
Eğer Almancanız iyi değilse ehliyet almadan önce gideceğiniz sürücü kursunu ve ilk yardım kurslarını Almanca eğitim veren bir kurumdan değil de Türkçe ya da İngilizce biliyorsanız İngilizce eğitim veren bir kurumdan almanız sizin için daha faydalı olacaktır. Ancak pratik sınavda sınavı yapan görevli komutları Almanca olarak söylemektedir.
Sınav sırasında ise farklı dilleri seçmek mevcut. Teorik sınavda Almanca dışında Türkçe, İngilizce ve Rusça gibi farklı dil seçeneklerde mevcut. Pratik sınavda ise sınav görevlisi komutları Almanca olarak veriyor ancak görevli ile konuşarak İngilizce de konuşabilirsiniz. Ancak bunu sınavdaki görevliye önceden söylemenizde fayda var.
Ehliyet Sınavından Geçemezseniz Ne Olur?
Sınavda başarısız olup geçememe durumunda yeni bir sınav başvurunda bulunmanız gerekiyor. Yeniden bir sınav ücreti ödeyerek tekrar sınava hazırlanabilirsiniz.
Alman Ehliyeti Nereden Alınır?
Teori ve pratik sınavlarını geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazandıysanız; onay belgeniz, pasaportunuz, Türk ehliyetiniz ve ilk başvuru sırasında size verilen ve ehliyetinizin onlarda olduğunu belirten bir evrakla birlikte belediyenin ehliyet bölümüne gidip yeni ehliyetinizi teslim alacaksınız. Alman ehliyetini almadan önce Türk ehliyetinizi teslim etmeniz gerekiyor.
Alman Ehliyeti Türkiye’de Geçerli mi?
Türk ehliyetinizi Alman ehliyetiyle değiştiği için Almanya’ya gelindiğinde uyulması gereken kurallar bu sefer Türkiye’de geçerli.
Yani Alman ehliyetinizle Türkiye’ye giriş yaptığınız andan itibaren 6 ay boyunca araç kullanabilirsiniz. Bu süreyi daha da uzatmak isterseniz ya yeni bir Türk ehliyeti almalısınız ya da ülkeye tekrar giriş-çıkış yapmalısınız.
Almanya’da ehliyet alma sürecini özetlemeye çalıştık. Daha önce bu konuyu daha genel şekilde ele aldığımız yurtdışında ehliyet alma yazımızı da yayınlamıştık.