Yurtdışına gitmek için insanların en çok kullandığı ulaşım yolu havayoludur. Ancak bazı durumlarda uçak biletleri çok pahalı olabiliyor ve birçok insan da bu yüzden kara yolunu tercih ediyor. Bu sebeple yurtdışına otobüs bileti almak ve bulmak da önemli bir konu haline geliyor.
Uçağa göre daha ucuz bilet fiyatı imkânları sunan otobüs ile yolculuk yapmak gözünüzde büyümesin. Sizlere bu yazımızda yurtdışına otobüs bileti almanın yollarını anlatacağız.
Türkiye’den Hangi Ülkelere Otobüs ile Gidilir?
Karayolu ile ulaşımda insanları en çok korkutan uzak mesafelerdir. Türkiye birçok ülkeye komşu olduğundan eğer gideceğiniz ülke bunlardan biriyse karayolu ile seyahat etmeyi tercih edebilirsiniz.
Eğer gümrük kapılarına yakın bir şehirde oturuyorsanız otobüs ile seyahatleriniz çokta uzun sürmeyebilir. Birçok insan Yunanistan, Gürcistan, Bulgaristan gibi ülkelere otobüs ile seyahat etmeyi tercih ediyor. Hatta İsviçre ve Almanya gibi Türkiye’den uzak olan birçok Avrupa ülkesi de yurtdışına otobüs ile gidilebilecek rotalar arasında.
Kısacası; Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Avusturya, Almanya, İsviçre, Macaristan, Makedonya, Sırbistan, Karadağ, Gürcistan, İran, Irak ve Azerbaycan gibi birçok ülkeye otobüs ile seyahat etme imkânınız bulunuyor. Bazı durumlarda da aktarmalı otobüs yolculuğuyla daha uzun mesafelere gidebilirsiniz.
Yurtdışına Otobüs Bileti Hangi Firmalardan Alınır?
Günümüzde ulaşımın hızla artışı birçok firmanın da rekabete katılmasını sağladı. Birçok otobüs firmasının yurtdışına otobüs seferleri bulunuyor. Bu otobüs firmaları arasında büyük firmalar kadar yerel firmalarda yer alıyor. Bizde sizler için aşağıya yurtdışına otobüs bileti satan birkaç firmayı listeledik.
- Kamil Koç
- Ulusoy
- Alpar Turizm
- Metro Turizm
- Marmaris Turizm
- Derya Tur
- Vardar Turizm
- Has Turizm
Birçok firmanın otobüs biletlerini bir arada listeleyen ve hem fiyat karşılaştırma hem de saat açısından size en uygun bileti bulmanızı sağlayacak olan Obilet’i tavsiye ederiz.
Yurtdışına Otobüs Biletleri Ne Kadar?
Otobüs bileti fiyatları gideceğiniz güzergâha göre değişiklik göstermektedir. Eğer yakın bir ülkeye otobüs ile seyahat edecekseniz 35 – 40 Euro civarında bir para ödemeniz gerekiyor. Örneğin; İstanbul’dan Yunanistan’a gidecekseniz bilet fiyatı tek yön 35 Euro, gidiş dönüş fiyatları ise 60 Euro.
Daha uzak bir ülkeye gitmek istiyorsanız daha yüksek bilet fiyatını gözden çıkarmalısınız. Örneğin; İstanbul’dan Almanya’ya gidecekseniz bilet fiyatları 100 Euro civarında. Almanya’ya otobüsle gitmek için tahmini otobüs süreleri ise İstanbul’dan 16 saat civarında sürüyor.
Türkiye’den yurtdışına uçak fiyatlarına baktığımız zaman otobüs bilet fiyatları daha ekonomik. Fiyatlar ve güzergâhlar hakkında genel bir bilgi almak istiyorsanız Obilet üzerinden detaylı bir inceleme yapabilirsiniz.
Yurtdışına Otobüs Bileti Nereden Alınır?
Yurtdışına otobüs biletini otobüs firmalarının bilet ofislerinden, otogarlardaki gişelerinden veya internet üzerinde alabilirsiniz. İnternet üzerinden az önce bahsettiğimiz Obilet gibi bir site üzerinden işleminizi gerçekleştirmek sizin için karşılaştırma yapabilmek adına çok daha avantajlı olabilir.
Yurtdışına Otobüs ile Giderken Hangi Evraklar Gerekiyor?
Yurtdışına otobüs ile giderken yanınızda bulundurmanız gereken evraklar uçak yolculuğu yaparken almanız gerekenlerle aynı.
- Pasaport
- Yurtdışı çıkış pulu
- Vize
Yurtdışına Otobüs ile Giderken Vize Gerekli Mi?
Yurtdışına her çıkışınızda vize gerekli. Eğer gideceğiniz ülke vizesiz geçiş sağlıyorsa o zaman vize almanıza gerek yok. Ancak birçok ülke vize istediği için gideceğiniz ülkenin vizesini almak zorundasınız.
Bunun dışında gideceğiniz ülkeye başka bir ülkeden geçerek gidecekseniz transit vize almanız gerekiyor. Eğer Schengen vizeniz var ise bu size otobüs seyahatlerinde büyük kolaylık sağlayacaktır.
Yurtdışına Otobüsle ile Giderken Pasaport Kontrolü Nasıl Yapılıyor?
Pasaport kontrolü ülkeden ülkeye değişiklik gösterebiliyor. Çoğu zaman sınırda otobüse binen bir memur pasaportları topluyor ve damgalanmış bir şekilde geri dağıtıyor. Bazı durumda ise muavin pasaportları toplayıp görevlilere götürebiliyor.
Bu kontrol işlemi iki sınır kapısında da yapılıyor. Örneğin; İstanbul’dan Yunanistan’a seyahat ediyorsunuz. İstanbul’da otobüse bindiniz, Türk gümrük kapısına geldiğinizde pasaport kontrolünüz yapılıyor.
Pasaport kontrolü bittikten sonra otobüse biniyorsunuz ve biraz ilerideki Yunan gümrük kapısına geliyorsunuz. Bu gümrük kapısında tekrar bir pasaport kontrolü gerçekleşiyor. Bu pasaport kontrolü bittiğinde de otobüse binip seyahatinize devam ediyorsunuz. Eğer birden fazla ülkeden geçecekseniz her gümrük kapısında bu işlem tekrar uygulanıyor.
Bazen bagaj kontrolü yapan görevliler de olabiliyor. Bu kontrol çoğu zaman uçak ile gittiğinizde yapılan kontrollere göre daha esnek. Ayrıca uçakta sınırlı sayıda yanınıza alabileceğiniz eşyaları da otobüs yolculuğuyla rahatlıkla taşıyabilirsiniz.
Genellikle pasaport kontrolleri çok uzun sürmese de bazı durumlarda gümrük kapısında yoğunluk olabiliyor. Böyle durumlarda 2 saat hatta bazen daha da fazla beklemek durumunda kalabiliyorsunuz.
Özellikle Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi dönemlerde çok daha uzun bekleme süreleri de oluşabilir.
Yurtdışına Otobüs ile Gitmenin Avantajları
Otobüs yolculuklarının genellikle uzun sürmesinden dolayı çoğunlukla yurtdışı seyahatlerinde havayolu ile seyahat tercih ediliyor. Ancak karayolu ile seyahatlerin havayolu seyahatlerine göre avantajları da bulunuyor.
Özellikle seyahatlerinizde dışarıyı izlemeyi seven biriyseniz otobüs yolculukları tam size göre. Başka bir ülkenin yerleşim yerlerini, doğal güzelliklerini otobüs ile seyahat ederken görebilirsiniz.
Bagaj konusunda da otobüsler uçaklara göre daha rahat. Uçaktaki bagaj sınırlandırmaları otobüslerde olmadığından dolayı yanınıza birçok şey alabilirsiniz. Parfüm, deodorant gibi sıvı ve gaz birçok ürünü uçakta yanınıza alamazken otobüsle seyahatlerinizde kolaylıkla yanınıza alabilirsiniz.
Gümrük kontrolleri de uçaklara göre daha kolay yapılır. Çoğunlukla pasaport kontrollerinde görevli memur veya muavin pasaportları toplayarak işlemleri halleder. Çoğu zaman otobüsten inmenize bile gerek kalmayabilir.
Gideceğiniz ülkeye karayolu ile ulaştıktan sonra o ülkede araba kiralama seçeneklerini incelemek isterseniz yurtdışında araba kiralamak yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Yurtdışına Otobüs ile Gitmenin Dezavantajları
Otobüs ile seyahat etmenin avantajlarından bahsettiğimiz gibi dezavantajlarında da bahsetmemiz gerekiyor. Tabi ki her türlü ulaşım alternatifinde olduğu gibi otobüs ile yurtdışına seyahat edecekseniz dezavantajlarını da gözden geçirmelisiniz.
Öncelikle en büyük dezavantajı süresi. Bazen 1 hatta 2 günü yolda geçirebilirsiniz. Gideceğiniz ülkenin uzaklığı bu durumda en büyük etken.
Gümrükte çoğunlukla sorun çıkmasa da bazen sizden evraklarınız istenebilir. Bu durumlarda önceden hazırlı olun.
Yoğun olduğu zamanlarda (özellikle tatil ve bayram zamanlarında) gümrük kapıları çok kalabalık olabiliyor. Bu durumlarda gümrükte düşündüğünüzde fazla bekleyebiliyorsunuz.
Eğer gideceğiniz ülkede vizeniz birkaç günlükse otobüs yolculuğunun süresi belirli olmadığından ya da yolda karşılaşabileceğiniz sorunlardan gideceğiniz ülkeye geç gidebilirsiniz. Bu da sizin ülkede geçirebileceğiniz sürenin daha az olmasına sebep olabiliyor.
Uzun yolculuklardan hoşlanıyorsanız, etrafınızdaki değişimleri izlemeyi seviyorsanız yurtdışına otobüs ile ulaşımın birçok avantajı bulunuyor. Diğer ulaşım alternatiflerine göre hem ucuz hem de keyifli olan otobüs ile seyahati siz de bir yurtdışı seyahatinizde deneyebilirsiniz.
Yurtdışına otobüs bileti almak için de Obilet gibi birçok firmayı toplu olarak listeleyen siteler kesinlikle avantajınıza olacaktır.