Birçok firma artık yurtdışına numune gönderimi yaparak yeni pazarlara daha kolay girme ve ihracatlarını artırmak için yeni girişimler yapmaktadır. Bu yazımızda yurtdışına numune göndermek hakkında neler bilmeniz gerektiği ve sürecin detaylarını paylaşacağız.
Yazımıza öncelikle numune nedir sorusuyla başlayalım.
Numune Nedir?
Numune; belli bir tür eşyayı temsil eden ve sunuş şekli ve miktarı belli bir tür veya nitelikteki eşya için sipariş vermekten başka bir amaç için kullanılması mümkün olmayan her türlü madde veya örnek anlamına gelir.
Özellikle B2B çalışan şirketlerde toplu alımlar öncesinde numuneleri görmek önemli olduğundan yurtdışına satış yapmak istediğinizde numune göndermek de sizin için işin bir parçası haline gelecektir.
Yurtdışına Neden Numune Göndermek Gerekir?
Yurtdışına numune göndermenin asıl sebebi ihracat için yeni bağlantılar kurmak ve yurtdışındaki alıcınızın ürününüzü alıp almama konusunda karar vermesini kolaylaştırmaktır.
Özellikle yurtdışındaki alıcınız alacağı ürünün kalitesini görüp, göndereceğiniz ürünleri test etmek ister. Bu durumda da yurtdışına ihracatını yapmak istediğiniz ürününüz ne olursa olsun karşı taraftaki alıcı ürününüzü yüksek miktarda sipariş etmeden önce sizden numune isteyecektir.
Bu yüzden de birçok firma numune gönderimi yapmayı öncelik haline getirir. Özellikle de ücretsiz numune gönderimi yaparak potansiyel alıcıların gerçek alıcı olmasını sağlayabilirsiniz.
Tabii bu durumda yurtdışına numune gönderme işleminin masrafını olabildiğince düşürmek önemlidir.
Yurtdışına Nasıl Numune Gönderilebilir?
Yurtdışına numune göndermek için ilk yapmanız gereken yurtdışında potansiyel bir müşteri ve alternatif bir pazar bulmanızdır.
Çoğunlukla göndereceğiniz ürünlerin yurtdışında pazarı bulunur. Bu yüzden gönderimini yapmak istediğiniz ürünlerin oradaki ürünlerden daha farklı ve aradıkları kaliteye sahip olduğunu göstermeniz gerekir.
Daha sonra ihracat için potansiyel müşteriniz ürünlerinizi almadan önce sizden yurtdışında bulunduğu ülkeye numune göndermenizi isteyebilir. Bu numuneleri gönderirken bir takım önlemler almalısınız. Öncelikle göndereceğiniz ürünün paketlemesini doğru yapmalısınız.
Eğer ürün kırılabilir veya zedelenebilen bir ürün olursa bunların paketlemesini ona uygun yapmalısınız. Gıda maddesi ya da taze ürünler için de alınması gereken özel önlemler olabilir.
Ürünler paketlendikten sonra ürünün adı, kalitesi ve içeriği gibi bilgileri paketin üzerine doğru bir şekilde yazmalısınız.
Ürünlerin geçeceği gümrükte yanlış anlaşılmalara yol açabilecek anlatımlardan kaçınılmaya özen gösterilmelidir.
Yurtdışına Gönderilen Numunenin Ağırlığı Ne Kadar Olmalıdır?
Yurtdışına gönderilen numunenin ağırlığı 1 ila 250 kilogram arasında bir ağırlığa sahip olabilir. Burada gönderilen numunenin niteliği değil niceliği ön planda olur.
Örneğin; tekstil ürünleri için kullanılacak tül gibi bir üründen numune gönderimi yaparsanız daha hafif bir ağırlığa sahip olacaktır. Ancak yedek parça gönderimi yapacaksanız bu numunelerin ağrılığı çok daha fazla olabilir. Yani ağırlık yurtdışına kargo masrafı haricinde ekstra bir problem yaratmayacaktır.
Yurtdışına Numune Hangi Kargo ile Gönderimi Yapılır?
Yurtdışına gönderimini yaparken 30 kilograma kadar olan numuneleri Express Kargo ile gönderimini yapabilirken, 30 kilogram ve üzeri olan numuneleri hava kargo ile gidecekleri ülkeye gönderimini yapabilirsiniz.
Yurtdışına numune gönderimi yapan firmalar; UPS, DHL, TNT ve FEDEX’tir. Bu firmalar ile kolaylıkla numunelerinizi yurtdışına gönderebilirsiniz.
Hangi Ürünlerin Numune Gönderimi Yapılmaz?
Yurtdışına gönderebileceğiniz ürünler kadar gönderimini yapamayacağınız ürünlerde bulunur. Bu ürünlerin numunelerin yurtdışına gönderimini hiçbir kargo şirketi tarafından kabul edilmez. Bu ürünler şunlardır:
- Patlayıcılar
- Ateşli silahlar veya havalı tüfekler
- Her çeşit yanıcı ürün
- Kürkler
- Bıçaklar ve silahlar
- Canlı hayvanlar
- Parfüm
- Fildişi ve fildişi ürünleri
- Tütün ve tütün ürünleri
Bu liste dışında ihracat yapmak istediğiniz ülkelerin kendine özgü yasaklamaları veya kısıtlamaları da bulunabilir. Bu yüzden yurtdışına numune gönderimi yapmadan önce hangi ürünlerin yasaklı listesine girdiği hakkında mutlaka öncede bilgi edinin.
Yurtdışına Numune Gönderim Ücretleri Ne Kadardır?
Yurtdışına gönderdiğiniz numunelerin ücretleri gönderdiğiniz ürüne göre değişiklik göstermektedir.
Örneğin; yedek parça gönderimi yapacaksanız ağırlığından dolayı tül veya pamuk gibi ürünlere göre daha fazla bir ücret çıkacaktır. Gönderim ücretleri hakkında en detaylı bilgiyi gönderim yapacağınız kargo firmasından öğrenebilirsiniz.
Yurtdışına Numune Gönderme: Fatura İşlemleri Nasıl Olur?
Yurtdışına numune gönderilirken yapılması gereken en önemli işlemlerden birisi de fatura kesilmesidir.
Çoğu firma yurtdışına ücretsiz numune gönderimi yapar ve gönderilen bu numunelerin kargo fiyatı alıcı firma tarafından ödenir. Bu gönderi sırasında faturanın düzgün bir şekilde kesilmesine dikkat etmeniz gerekir.
Özellikle de yurtdışı numune faturasında yapılacak en ufak bir hata veya eksil bir bilgi yazılması numunenin alıcısına ulaşmasına engel olabilir. Bu da hem vakit kaybı hem de olası bir müşterinin kaybedilmesi anlamına gelebilir.
Proforma Fatura
Yurtdışına numune gönderilirken düzenlenen faturaya proforma fatura denir. Bu fatura normal fatura yerine geçmez. Sadece bilgi amaçlı düzenlenen bir faturadır.
Proforma fatura üzerinde paket içeriği, içeriğe ait fiyat bilgileri ve dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi olmalıdır.
Bu faturayı düzenlerken dikkat edilmesi gereken nokta faturanın altında malın bedelsiz olduğunun belirtilmesidir. Ayrıca ürünün GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Poziyonu) numarasını da fatura üstüne yazılması gerekir.
Yani proforma faturasını düzenlerken; satıcı, alıcı, mal/ürün cinsi, GTİP numarası ve ürün bedeli bulunmalıdır.
Yurtdışına İhracat Yapmaya Nasıl Başlanır?
İhracat yapmak günümüzde özellikle de teknolojinin gelişmesiyle birlikte çok daha kolay bir hal aldı. Globalleşme ile birlikte ülkeler arasında dış ticareti düzenleyen prosedürler de kolaylaştıkça ihracat için yeni girişimlerde çoğalmaya başladı.
Özellikle internet üzerinden satışların yapılabilmesi birçok insana yeni iş imkanları ve yeni pazarlar sağladı. Peki, kimler ihracat yapabilir?
Vergi numarası olan tüzel veya gerçek kişiler ihracat yapabilir. Gerçek kişi, şirket sahibi olmayan herhangi bir kişi, vergi numarası alarak, muhasebeci tutarak, gümrük müşavirine vekalet vererek ve bulunduğu bölgede faaliyet gösteren bir ihracatçı birliğine üye olduktan sonra ihracat yapabilir.
Tabi gerçek kişiler ihracat yapmayı bir işe dönüştürmek isterlerse bir şahıs şirketi kurmaları daha avantajlı olacaktır.
Bu sayede KDV iadesi alıp, devletin ihracat yapan firmalara sağladığı desteklerden faydalanabilirler. Ayrıca alıcılar karşısında bir firma olarak görüleceğinden daha güvenilir bir durumda olurlar.
Yurtdışına numune göndermek dışında yurtdışına satış için web siteleri yazımızda da yer verdiğimiz sitelere göz atarak da yurtdışına ihracat konusunda doğrudan bir adım atabilirsiniz.