Hem e-ticaretin gelişmesi hem de uzaktan çalışma olanaklarının artmasıyla birlikte Türkiye’de çalışan birçok şahıs ve kurumsal şirket de yurtdışına fatura kesmeye başladı. Biz de bu yazımızda yurtdışına fatura kesmek için dikkat edilmesi gerekenleri ve nasıl fatura kesebileceğinizi açıkladık.
Yazımızda e-arşiv üzerinden yurtdışına fatura kesmek için dikkat edilmesi gerekenlere değindik. Hem hizmet ihracı hem de mal ihracı için yazımızdaki bilgilerden faydalanabilirsiniz.
Yurtdışına Nasıl Fatura Kesilir?
Daha önce yurtiçinde fatura kesen biriyseniz E-Arşiv Portal’ın nasıl kullanılacağını biliyor olmalısınız. Peki yurtdışına fatura keserken neleri farklı yapmanız gerekiyor?
- https://earsivportal.efatura.gov.tr/ adresinden E-Arşiv Portal’a giriş yapın.
- Belge İşlemleri alanından Fatura Oluştur seçeceğine tıklayın.
- Döküman para birimi alanına para birimini girmeniz gerekiyor. Avrupa’dan Euro, İngiltere’den “Pound Sterling” ABD’den para almak için de “US Dollar” seçeneklerini işaretleyebilirsiniz. Bunlar haricinde de tüm para birimleri seçenekler arasında mevcut.
- Fatura kestiğiniz andaki döviz kurunu girmelisiniz. Örneğin 16 Kasım 2021 tarihinde bu yazıyı yazarken Euro kuru için 11,5597 girdik.
- VKN/TCKN alanına faturayı kestiğiniz şirket yurtdışında olduğu için “2222222222” girmelisiniz.
- Unvan alanına şirket ismi, ülke alanına şirketin ülkesi ve adres alanına da yurtdışındaki şirketin adresini yazmalısınız.
Bu adımları geçtiğinizde yurtiçine fatura kesmekten farklı olarak tamamlamanız gerekenleri atlamış olacaksınız. Aşağıdaki fotoğraf üzerinden de bu alanları tekrar kontrol edebilirsiniz.
Son olarak Mal Hizmet Bilgileri alanından Birim / Miktar / Mal Hizmet Adı / İskonto Oranı ve KDV* bilgilerini girmelisiniz.
*KDV konusuna yazının ilerleyen kısımlarında tekrar değineceğiz.
Yurtdışına Fatura Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Yurtdışına kesilen faturaların toplam değeri 30.000 TL üzerinde ise mutlaka E-Arşiv portalında düzenlenmesi gerekiyor. Daha düşük meblağlar için elle de fatura kesilebilir.
- Aşağıda da açıkladığımız gibi yurtdışına fatura kestiğinizde eğer hizmetten yurtdışında faydalanılıyor ise KDV 0 olacaktır.
- Faturanızı aylık dönemler halinde kesiyorsanız mutlaka en geç ay sonunda faturayı kesmiş olmalısınız ve faturanızı bir sonraki aya sarkıtmamalısınız.
- Fatura üzerinde “Mal Hizmet Adı” alanını İngilizce ya da Türkçe doldurmanız sorun teşkil etmez. İngilizce de doldurabilirsiniz.
- Eğer faturanızı E-Arşiv ortamında yani elektronik şekilde doldurmadıysanız yurtdışına kesilen faturalarda da kaşe-imza gereklidir. Elektronik faturalarda bu gerekmez.
- Hizmet değil mal ihracı yapıyorsanız “ihracat e-fatura” da kullanmanız gerekir.
Yurtdışına Fatura Kesme ve KDV Konusu
Kestiğiniz faturadaki alıcı şirket Türkiye’de bulunmadığından normal şartlarda yurtdışındaki firmaya fatura keserken KDV’yi 0 olarak işaretlemeniz gerekiyor. Yine de bunun istisnai durumları da mevcut.
Özellikle yurtdışına hizmet faturası keserken burada bazı ayrımlar bulunuyor. Eğer hizmet verdiğiniz şirket ülkemizden de gelir elde ediyorsa ya da sizin verdiğiniz hizmet şirketin Türkiye’deki faaliyetlerine yönelikse faturaya hizmetiniz doğrultusunda KDV de eklemeniz gerekiyor. Yani bu durumda KDV %18 olarak eklenmelidir.
Şirketin Türkiye’de herhangi bir faaliyeti yoksa ya da sizin verdiğiniz hizmetten yurtdışında faydalanılıyor ise KDV 0 olacaktır.
Yurtdışından Para Almak için En Kesintisiz Yöntemler
Yurtdışına fatura kesme konusunu açıklamışken yurtdışından size gönderilen parayı almak için en ucuz yöntemlerden de bahsetmek istedik.
Uluslararası para transferlerini daha ucuz ve kolay hale getirmek için yola çıkmış olan Wise’ı hem parayı gönderen hem de alıcı pozisyonundayken kullanabilirsiniz. Düzenli olarak yurtdışına fatura kesen bir şirketseniz Wise aracılığıyla birçok ülkede şirket banka hesabı oluşturabilirsiniz.
Bu sayede size gönderilen para gönderici tarafından yerel bir para transferi gibi işleyecektir. Bu sayede hiçbir kesinti olmadan paranızı alabilirsiniz. Ardından da Türkiye hesabınıza SWIFT ve benzeri yöntemlere göre çok daha düşük komisyonla paranızı çekebilirsiniz. Gönderici pozisyonunda olanlar da yurtdışına para gönderme yazısını inceleyebilir.
Eğer mal ihracı yapıyor ve e-ticaretle uğraşıyorsanız Wise kullanmanızın hem ödeme alma hem de ödeme yapma konusunda da birçok avantajı bulunuyor. Aşağıdaki butona tıklayarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.