Yurtdışında çalışmak birçok kişinin hayali. Türkiye’de istediğiniz bir bölümü okuyarak yurtdışında istediğiniz mesleği yapmanız mümkün.
Bunun için yurtdışına giderek yüksek lisans yapabilir ve iş arama sürecine bundan sonra başlayabilirsiniz. Diğer bir seçenek de Türkiye’de üniversiteyi bitirdikten sonra yurtdışında iş bularak gidebilirsiniz.
Bazı meslek gruplarının yurtdışında denkliği olmayabiliyor ya da ek belgelere ihtiyaç duyabiliyorsunuz. Bu yazımızda Türkiye’de diş hekimliği okuyup yurtdışında çalışmak için nelere yapılabileceğini anlattık.
Türkiye’de Diş Hekimliği Okuyan Kişiler Yurtdışında Çalışabilir Mi?
Türkiye’deki bir üniversitenin diş hekimliği bölümünden mezun olan bir kişi eğer yurtdışında çalışmayı düşünüyorsa bazı prosedürleri yerine getirmelidir.
Yurtdışında kendi alanınızda çalışmak için en temel etken diplomanızın tanınmasıdır. Ancak yurtdışında eğer üniversiteniz bir diploma denkliği sağlamıyorsa üniversite diplomanız kabul edilmez.
Maalesef Türkiye’deki üniversitelerden alacağınız diş hekimliği diplomasının yurt dışında doğrudan bir geçerliliği yoktur. Eğer üniversiteden mezun olduktan sonra direkt olarak yurtdışına çıkıp diş hekimliği yapmak isterseniz diplomanız geçersiz olacağı için mesleğinizi yapamazsınız.
Her ülkenin kendine göre sağlayacağı denklik adımlarını tamamlamanız gerekir.
Ancak Türkiye’de bir üniversiteden mezun olarak yurtdışında diş hekimliği yapma imkanınız da tabii ki bulunuyor. Bunun için yapmanız gereken gitmek istediğiniz ülkede aldığınız diplomanın denkliğini kabul ettirmek ve istenirse ek eğitimleri tamamlamaktır.
Yani Türkiye’de hangi üniversiteden mezun olursanız olun direkt olarak yurtdışında diş hekimi olarak çalışamazsınız ancak gereken diploma denkliğini sağlar ve gideceğiniz ülkenin mesleki olarak istediği belgeleri sunabilirseniz diş hekimi olarak yurtdışında da çalışabilirsiniz.
Her ülkenin bu durumda istediği evraklar, mülakatlar ve ek eğitimleri farklı olabiliyor. Bunu göz önünde bulundurarak istediğiniz ülkeye göre araştırma yaparsanız herhangi bir problem ile karşılaşma olasılığınız da düşük olacaktır.
Ayrıca gideceğiniz ülkenin dilini bilmeniz de bu alanda önemli bir rol oynamaktadır. Çoğu ülke dil seviyesinin en az B2 olmasını ister ancak IELTS ya da TOEFL gibi sınavlara girerek gereken puanı almanız da istenilebilir.
Bu süreç genellikle bir sene gibi bir süre içerisinde tamamlanır ancak ülkelere göre daha az ya da daha fazla sürme gibi durumları da olabilir. Bu başvuru sürecinde belirli bir para ödemeniz gerekiyor. Ödenecek ücretin miktarı gitmeyi düşündüğünüz ülkeye göre değişiklik gösterebilir.
Diş Hekimliği Bölümü İçin Yurtdışı Denkliği Nasıl Alınır?
Daha önce de belirttiğimiz gibi her ülkenin yurtdışı denkliği alanında farklı istekleri olabiliyor. Bunun için ülke seçimi yaptığınızda istenilen evrakları incelemek her zaman faydalı olacaktır.
Türkiye’de diş hekimliği bölümünden mezun olduktan sonra hangi ülkede çalışmak isterseniz isteyin yerine getirmeniz gereken koşulların başında dil yeterliliği gelmektedir. Bu dil yeterliliği gene ülkelere göre değişiklik gösterse de gideceğiniz ülkenin dilini en az B2 seviyesinde bilmeniz gerekir.
Daha düşük bir seviyede iseniz dilinizi o ülkede denklik almadan önce mutlaka geliştirmeniz gerekir. Örneğin; dil yeterliliğinizi Almanya’da TELC B2 sertifikası ile belgelenmeniz istenirken, İngiltere’de IELTS sınavını vermeniz gerekir.
Daha sonra diploma denklik işlemlerini başlatmanız gerekiyor. Bu süreç içerişinde hangi ülkede denklik almayı düşünüyorsanız o ülkenin farklı aşamalarını bilmeniz gerekiyor. Örneğin; Almanya’da iki farklı şekilde denklik alabiliyorsunuz.
İlk olarak denklik tanımlama (Approbation) yapabilirsiniz. Bu süreç içerisinde diplomanız, aldığınız ek kurslar, çalıştığınız süreler, referans gibi birçok belgeyi sunmanız gerekiyor. Diğer süreç ise; çalışma izni (BE) üzerinden bir süreç yürütebilirsiniz. Bu süreç içerisinde denklik sınavına girmeniz de istenilebilir.
Almanya’da diş hekimliği denkliği konusunda resmi bilgilere buradan erişebilirsiniz:
https://www.anerkennung-in-deutschland.de/en/interest/finder/profession
Denklik sınavları genellikle yılda birden fazla kez yapılabiliyor. Bu sınavlara internet üzerinden kayıt olmanız gerekiyor. Örneğin; İngiltere’de GDC’nin sitesine girerek gereken belgeleri gönderdikten sonra kayıt yaptırmanız gerekiyor.
Bu denklik sınavları genellikle çok çabuk dolduğu için kayıt olmak için sınav tarihlerini takip etmelisiniz. Özellikle İngiltere üzerinden örneğe devam edersek sınavlar iki tane. İlk sınav test ikinci sınav ise pratik uygulama. Bu sınavlara hazırlanmak için de alabileceğiniz kurslarda bulunuyor.
Avrupa dışında başka bir ülkede diş hekimliği yapmak isterseniz süreç hemen hemen aynı işliyor. Örneğin; Avustralya’da yaşayıp diş hekimliği yapmak isterseniz ilk olarak istenilen belgeleri toparlayarak (bu belgeler İngilizce ve onaylı olmalıdır) mail yoluyla Avustralya’ya yollamanız gerekiyor.
İnceleme süreci sonrasında onaylanırsanız yazılı bir sınava başvurmanız gerekiyor. Yazılı sınav yılda 2 kez yapılıyor ve bu sınavı Türkiye’den de yapabiliyorsunuz. Yazılı sınavı geçtiğiniz takdirde pratik sınav için Avustralya’ya gitmeniz gerekiyor. Sınavları başarıyla verdiğiniz takdirde denklik alabilirsiniz.
Diş Hekimliği Bölümü Yurtdışı Denkliği İçin İstenilen Belgeler Nelerdir?
Yurtdışı denklik alma sürecinde istenilen belgelerin çoğu genellikle aynıdır. Ancak bazı ülkelerde ek belgeler istenilebilir.
Özellikle Amerika’da yurtdışı denkliği almak ve sonrasında çalışmayı planlıyorsanız her eyalet için ayrı prosedürler uygulanabileceğini hatırlatalım. Birçok ülkede ortak olarak genellikle diş hekimliği denkliği almak için istenen belgeler bunlar:
- Diploma
- Transkript
- Diş Hekimleri Odasından alınan ıslak imzalı iyi hal belgesi
- Klinik olarak yaptığınız saatler ( Okuduğunuz üniversiteden alacaksanız dekanın imzalaması gerekir)
- İş tecrübeleri
- Bir diş hekiminden referans mektubu (En az 1 sene sizi tanımış olmalı)
- Dil yeterlilik sınavı sonucu
Diş Hekimliği Bölümü İçin Yurtdışı Denkliği Ne Kadar Sürede Alınır?
Yurtdışı denklik alma süresi genellikle yaklaşık olarak 1 sene kadar sürmektedir. Bu süreç genel olarak asistanlık, iş bulma aşamaları ve denklik süreçleri gibi işlemleri içermektedir. Bazı durumlarda birkaç ay daha kısa sürede tamamlanabileceği gibi bu süreç 2 seneye kadar da uzayabilir.
Diş Hekimi Olarak Çalışmak için Ülkelere Özel Prosedürleri Nasıl Öğrenebilirim?
Türkiye’de okuyup yurtdışında diş hekimi olarak çalışmak için yazımızda da bahsettiğimiz gibi her ülkenin kendisine özel prosedürleri bulunabiliyor. Yazımızda Almanya ve İngiltere’nin diş hekimliği denkliği konusunda bilgi alabileceğiniz resmi sitelerine değindik.
Farklı ülkelerde diş hekimi denkliği alabilmeniz için ülkelerin bu konudaki resmi web sitelerini ziyaret etmelisiniz. Bunun için Google üzerinden İngilizce olarak yapılacak basit bir arama işinizi görecektir.
“Ülke Adı dentist equivalance official” şeklinde yapacağınız bir aramayla aradığınız ülke hakkında resmi siteyi kolayca bulabilirsiniz. Örneğin Hollanda için bu aramayı yaptığımızda karşımıza bu sonuç çıkıyor.
Siz de farklı ülkeler için bu aramayı uygulayarak aradığınız ülke ve sonuca erişebilirsiniz. Yurtdışında çalışma hakkında diğer rehberlerimize de aşağıdan erişebilirsiniz: