PayPal Hesabı Nasıl Açılır? [2024]

PayPal, 20 yılı aşan süredir internet üzerinden güvenli ödeme yapmaya ve para göndermeye yarayan popüler bir elektronik para kuruluşu. Paypal, 200’den fazla ülkede kullanılıyor ve 25 para birimini destekliyor. Türkiye’de de 2016 yılına kadar kullanılabilen online bir finans şirketiydi.

Kullanıldığı ülkelerde genellikle yerleşik ödeme yöntemi olarak tercih ediliyor. Bu haliyle online ödeme ve para transferi yapmanızı kolaylaştırır. PayPal ile sadece alıcının e-posta adresini kullanarak para transferi yapabilirsiniz. Alıcınız anlık olarak işlem detaylarıyla ilgili bildirim alır ve gönderdiğiniz tutarı kendi PayPal bakiyesinde görüntüleyebilir. Bu yönüyle uygulama gelişmiş bir mobil cüzdan işlevi de görür.

Ancak Haziran 2016 tarihinde PayPal, Türkiye’deki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Bu makalede PayPal’ın ne olduğu, ne işe yaradığı ve bir PayPal hesabının nasıl açıldığını ele alacağız. Ayrıca Türkiye’de PayPal kullanımı ile ilgili soruları cevaplayıp Türkiye’de kullanabileceğiniz Wise gibi alternatiflerden de bahsedeceğiz.

PayPal Nedir? Ne işe Yarar?

PayPal, dünya genelinde güvenli bir şekilde online alışveriş yapma, para gönderme ve ödeme alma hizmetleri sunan bir finansal teknoloji şirketi. PayPal ile hesap açma ve para transferi gibi tüm işlemlerinizi tamamen online olarak tamamlayabilirsiniz.

PayPal ile hem bireysel hem de kurumsal para transferi yapmak mümkün. Farklı bir ülkedeki tanıdıklarınıza PayPal üzerinden para gönderebilir ya da onlardan para alabilirsiniz. Özellikle uluslararası çalışanlara sahip şirketler, ödemelerini PayPal Business üzerinden yaparak hızlı transferler gerçekleştirebilir.

PayPal’ın en popüler transfer araçlarından biri olmasını sağlayan özelliği ise çok sayıda ülkede 25 farklı para birimini desteklemesi. Ayrıca PayPal ile gerçekleştireceğiniz para transferlerinde işlemin gerçekleşeceği döviz kurunu, işlem ücretini ve alıcıya iletilecek olan miktarı transfer öncesi görmek mümkün.

Türkiye’de PayPal Hesabı Nasıl Açılır?

6 Haziran 2016 tarihinden itibaren PayPal Türkiye’deki faaliyetlerini durdurdu. Dolayısıyla Türkiye’de yaşıyorsanız artık bir PayPal hesabı açmanız ve PayPal hizmetlerine erişmeniz mümkün değil.

Bu tarihte PayPal Türkiye’deki tüm faaliyetlerini durdurduğunu duyurarak Türkiye konumundaki kullanıcıların artık PayPal hesabı açamayacağını, PayPal üzerinden para gönderemeyeceğini ve hesabına para alamayacağını belirtti. Ek olarak artık Türkiye’deki satıcılar da hiçbir platformda ödeme almak için PayPal’ı kullanamaz.

Haziran 2016 tarihi öncesi Türkiye’de açılan PayPal hesaplarına da bu tarihten itibaren erişilemez. Hesabınıza para gönderilse bile işlem başarısız olur ve göndericiye bu işlemin gerçekleşemeyeceği bildirilir. Türkiye’deki hesaplara erişim sağlanamayacağı için de gönderilen miktar size ulaşmaz.

Türk kullanıcılar ancak farklı bir ülkede ikamet ettikleri takdirde PayPal hesabı oluşturabilir ve para transferi gerçekleştirebilir.

Fakat yurtdışında yaşıyorsanız ve oturum izni belgeniz ile PayPal hesabı açabilir ve PayPal hizmetlerine erişebilirsiniz. Ancak yine de şu kısıtlamalara tabii olduğunuzu unutmamalısınız:

  • Türkiye sınırları içinde PayPal servislerine erişemezsiniz.
  • Türkiye’deki PayPal kullanıcılarına para gönderemez ve bu kişilerden para alamazsınız.
  • PayPal bakiyesini Türkiye’deki banka hesaplarına aktaramazsınız.

Türkiye’de Kullanabileceğiniz PayPal Alternatifleri

Peki Türkiye’de PayPal kullanılamadığına göre Türkiye’de kullanabileceğiniz alternatif bir yöntem var mı? Kısaca yanıtlamak gerekirse; evet, alternatifler mevcut.

Elbette PayPal gibi uluslararası para transferleri sağlayan birçok finansal teknoloji bulunuyor. Bu yazımızda ise PayPal uluslararası para transferine alternatif olabilecek benzer siteler ve platformlardan 3 tanesini seçerek detaylarıyla birlikte listeledik. Seçtiğimiz alternatif platformlar şu şekilde:

Remitly ile para transferi

Seattle merkezli bir finansal teknoloji şirketi olan Remitly, 2011 yılından bu yana dünya genelinde pek çok ülkede hizmet veren popüler bir online para transfer platformu. Özellikle ABD’de popüler bir şekilde kullanılıyor.

Remitly, sunduğu hızlı, uygun fiyatlı ve güvenilir uluslararası para transfer hizmetleriyle PayPal’a alternatif olarak tercih edilebilir. Şunu belirtmekte fayda var ki henüz Remitly ile Türkiye’den yurt dışına transfer yapmak mümkün değil.

Ancak yurt dışından Türkiye’deki hesabınıza ödeme alabilirsiniz. Örneğin, Almanya’dan Türkiye’deki hesabınıza EUR-TRY olarak para almak mümkün. Veya Remitly’nin kullanılabildiği diğer ülkelerden Türkiye’deki hesabınıza para alabilmenize izin veriliyor.

Dikkat etmeniz bir nokta varsa o da ilk aşamada günlük para transferinin 3000 $ ile sınırlı olması. Bu miktarın üzerinde para transferi almak için alternatif yöntemleri düşünebilirsiniz. Fakat 3000 Dolara kadar olan ödemelerinizi Remitly ile Türkiye’de açtığınız hesaba alabilirsiniz.

Remitly’nin Öne Çıkan Özellikleri:

  • İnternet sitesinden ulaşabileceğiniz sabit işlem ücretleri.
  • Express seçeneği ile hızlı para transfer imkanı var.
  • Farklı lokasyonlarda nakit teslim alma seçeneğine sahip.
  • Kullanıcı dostu bir mobil uygulama sahip olması.
  • 14 farklı dilde müşteri desteği sağlar.
  • Ekonomik transferlerde süre 3 ile 5 iş günü transfer süresi bulunur.
  • ABD Mali Suçları Engelleme Ağı (FinCEN) lisansına sahip olması.
Remitly sitesine git

Wise ile para transferi

Wise; düşük işlem ücretleri, hızlı para transferleri ve şeffaf ücretlendirme politikası ile dünya çapında 160’tan fazla ülkeye para gönderimi sağlayan güvenilir finansal teknoloji şirketlerinden biri.

Wise ile bireysel hesap oluşturmak ücretsiz. Para transferlerindeki düşük işlem ücretleri ve reel döviz kurları ile Wise; kullanıcılarına hızlı, güvenilir ve uygun fiyatlı uluslararası para transfer olanağı sunar. Şeffaf ücretlendirme politikası ile gönderici; işlemin gerçekleşeceği döviz kurunu, işlem ücretini ve alıcıya ulaşacak olan miktarı işlemi onaylamadan önce görebilir.

Türkiye’de şu anda çoklu döviz hesabı açılamıyor olsa da Wise hesabının açılabildiği ülkelerden birinde ikamet ediyorsanız Wise hesabı ile USD, EUR ve GBP de dahil olmak üzere 10 farklı para biriminde yerel banka hesap bilgileri edinmek mümkün. Böylece uluslararası transferlerde kur farkından ve yüksek işlem ücretlerinden kurtulabilirsiniz.

Türkiye’de ikamet ederken bir Wise hesabı açabilir ve uluslararası para transferi işlemlerinizi şeffaf ve düşük ücretlerle gerçekleştirebilirsiniz.

Wise’ın Öne Çıkan Özellikleri:

  • Şeffaf ve düşük işlem ücretlerine sahip.
  • Hızlı ve güvenilir uluslararası para transfer imkanı sağlar.
  • 10 farklı para biriminde yerel banka hesap bilgilerine sahip olma (Türkiye’den açılan hesaplar için geçerli değil)
  • Reel döviz kurlarını kullanır ve farklı para birimleri arasında kur değişim ücretleri ödemek zorunda kalmazsınız.
  • Türkçe dil desteği var.
  • Tüm ücretler işlemler gerçekleşmeden şeffaf olarak gösterilir.
  • Gizli ücretler ve komisyon yok.
Wise Sitesine Git

Xe ile para transferi

Uluslararası para transferi sağlayan bir diğer online platform ise Xe. Yaklaşık 30 yıldır sektörde olan ve pek çok farklı ülkede hizmet veren Xe, ülkeler arası güvenilir ve hızlı para transferi sağlar.

Xe ile yurt dışından Türkiye’ye para gönderilebilirken henüz Türkiye’den yurt dışına para transferi yapmak mümkün değil. Pek çok farklı para biriminde para göndermek ve almak için Xe tercih edilebilir.

Xe ile para gönderirken, belirli bir transfer ücreti bulunmaz. Xe reel döviz kurundan değil, kendi belirlediği kurdan para birimleri arasında değişiklik yaptığı için, para transfer ücretlerini bu kur farkına yansıtabilir. Bu noktada transfer ücretleri konusunda tam şeffaflık sağlamadığı söylenebilir.

Ayrıca, XE üzerinden para transferi yapabilmeniz için mutlaka gönderenin ve alıcının birer banka hesabına sahip olması gerekir.

XE’nin Öne Çıkan Özellikleri::

  • Transferler genellikle aynı gün içinde tamamlanır.
  • Türkiye’ye hem döviz hem de Türk Lirası cinsinden para gönderme imkanı bulunur.
  • Dünya genelinde çok sayıda para biriminde geniş kapsamlı para transferi sağlar.
  • 130’dan fazla ülkeye 100’den fazla para biriminde transfer yapabilirsiniz.
  • Uluslararası para transferleri genellikle bir iş günü içinde tamamlanır.
  • Türkiye’de 40 binden fazla nakit teslim noktasına sahip.
Xe sitesine git

Yurtdışında PayPal Hesabı Açma

Eğer güncel olarak Türkiye’de ikamet etmiyorsanız ve PayPal’ın aktif olduğu bir ülkede yaşıyorsanız aşağıdaki adımları takip ederek PayPal hesabı oluşturabilirsiniz. Ancak PayPal hesabı oluştururken yapmanız gerekenler ve PayPal tarafından talep edilen bilgiler ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Aşağıdaki adımlar ise Türklerin çoğunlukla yaşadığı ülkelerden biri olan Almanya örneği üzerinden listelendi.

Almanya’da PayPal hesabı oluşturmak için yapmanız gerekenler sırasıyla şöyle:

  1. PayPal resmi internet sitesine giderek sağ köşede yeni üyelik anlamına gelen “Sign Up” butonuna tıklayın.
  2. Bireysel hesap açacaksanız Personal Account, işletme hesabı açacaksanız da Business Account seçeneğine tıklayın.
  3. İkamet ettiğiniz ülkeyi seçin.
  4. E-posta adresinizi ve telefon numaranızı girin. Ardından telefonunuza gelen 6 haneli onay kodunu girip Confirm butonuna tıklayın.
  5. Onay sonrası gerekli kişisel bilgilerinizi (adres, doğum tarihi vb.) doldurarak üyeliğinizi tamamlayın.
  6. Hükümler ve koşulları kabul ettikten sonra hesabınızı para alışverişi için kullanmaya başlayabilirsiniz.

PayPal Hesabı Açmak için Gerekenler

PayPal hesabı açmak için talep edilen bilgiler ve belgeler ikamet ettiğiniz ülkeye ve açmak istediğiniz hesap türüne (bireysel veya işletme) göre değişiklik gösterebilir.

PayPal hesabı açmak için genel olarak sizden istenen bilgi ve belgeler:

  • İkamet adresi
  • Cep telefonu
  • E-posta adresi
  • Banka hesabı ya da kredi kartı bilgisi
  • Kimlik
  • Vergi bilgileri

Bunlara ek olarak ticari hesaplardan işletmenizin büyüklüğüne göre farklı belgeler talep edilebilir.

Almanya’da bireysel PayPal hesabı açmak için gerekli bilgiler/belgeler:

  • Almanya’da bir ikamet adresi (“Anmeldung”)
  • Geçerli bir e-posta adresi
  • Aktif bir cep telefonu numarası
  • Doğum tarihi
  • Bir SEPA (Single Euro Payments Area – Avrupa Tek Ödeme Alanı) ülkesinden alınmış kredi kartı ya da banka kartı
  • Kimlik

ABD’de bireysel PayPal hesabı açmak için gerekli bilgiler/belgeler:

  • ABD’de bir ikamet adresi
  • Aktif bir cep telefonu numarası
  • Geçerli bir e-posta adresi
  • Doğum tarihi
  • Kimlik doğrulaması için sosyal güvenlik numaranız (SSN) ve vergi bilgileriniz de ek olarak talep edilebilir.

Eğer işletmeniz için PayPal Business hesabı oluşturmak istiyorsanız sunmanız gereken belgeler değişiklik gösterir. Bulunduğunuz ülkedeki şartları ve gerekli belgeleri PayPal internet sitesi üzerinden kontrol edebilirsiniz.

PayPal Ücretleri

PayPal’da bireysel ve ticari hesap açılışı ücretsizdir. Ancak ticari hesap açılışında “PayPal Payment Pro” seçeneğini işaretlerseniz aylık ücret ödersiniz. Ancak ücretlendirme bulunduğunuz ülkeye ve yapacağınız işlemlere göre değişebilir.

Hem bireysel hesaplarda hem de işletme hesaplarındaki sabit işlem ücretleri de ülkelere, para birimine ve transfer edilen meblağa göre değişebilir. Ancak PayPal’da tüm ücretlendirmeler şeffaf olarak yansıtılır. Örneğin başka hesaba para transferi yaparken kullanılan döviz kurunu, işlem ücretini ve karşı tarafa iletilecek miktarı işlemi onaylamadan önce görebilirsiniz.

Diğer ücretler ikamet bölgesine göre değişiklik gösterse de genellikle benzer:

  • Para birimi dönüştürme söz konusu olmadığı sürece alışveriş sonrası bir satın alma ücretini ödemek ya da bir bağışta bulunmak ücretsiz.
  • Ticari işlem sonucu alınan ödemeler için %3,49’luk ücrete ek kullanılan para birimine göre değişen sabit bir ücret uygulanır.
  • Uluslararası ticari işlemlerde %1,50’lik ek ücret uygulanır.

PayPal Ne Zaman Açılacak?

Haziran 2016 tarihinde Türkiye’deki faaliyetlerini duyuran PayPal, Türkiye’de yeniden kullanılıp kullanılamayacağına dair herhangi bir bilgi paylaşmadı. Bu yüzden PayPal’ın Türkiye’de yeniden aktif olup olmayacağı da henüz bilinmiyor.

Kısaca süresiz olarak Türkiye’den çekilen PayPal’a şu an için Türkiye’den erişim sağlayamazsınız. Bu noktada uluslararası para transferlerinizi de yukarıda bahsettiğimiz alternatiflerden birini kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.

Özetle

Kısaca özetlemek gerekirse PayPal 2016 senesinden beri Türkiye’de faaliyet göstermediği için Türkiye’de ikamet edenler için online alışverişlerde, para gönderimlerinde ya da ödeme almada kullanılamaz.

Ancak Türkiye’de PayPal benzeri Wise gibi hem bireysel hem de ticari hesap oluşturma olanağı sunan güvenilir online alternatifler de mevcut. Eğer bireysel hesap kullanmak isterseniz Wise ile ücretsiz bir şekilde hesap oluşturabilirsiniz. Böylece bu para birimlerinde para transferleri yapmak isterseniz yüksek işlem ücretleri ödemeden, reel döviz kuru üzerinden yurtdışına para gönderebilir ya da yurt dışından ödeme alabilirsiniz.

Wise Sitesine Git

SSS

Türkiye’de PayPal yerine ne kullanılabilir?

Eğer Türkiye’de ikamet ediyorsanız PayPal hesabı oluşturamaz ve para transferi gerçekleştiremezsiniz. Bu noktada uluslararası para transferi yapmak için yukarıda da bahsettiğimiz Remitly,  Wise ya da Xe gibi güvenilir alternatif platformları tercih edebilirsiniz. Yurtdışından Ödeme Almak için PayPal Alternatifleri içeriğimizde bu alternatif yöntemlerden detaylı olarak bahsetmiştik.

PayPal Türkiye’de kullanılabiliyor mu?

PayPal, 2016 yılı Haziran ayı itibariyle Türkiye’deki tüm faaliyetlerini süresiz olarak durdurduğu için Türkiye’de ikamet ettiğiniz sürece PayPal kullanamazsınız. Ancak yazımızda da belirttiğimiz gibi PayPal benzeri Türkiye’de erişime açık diğer alternatif finansal teknoloji şirketleri aracılığıyla para transferlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Türkiye’den PayPal’a nasıl girilir?

Türkiye konumundan PayPal erişimi bulunmadığı için Türk vatandaşlarımız ancak PayPal’ın aktif olduğu başka bir ülkede ikamet ettiği sürece PayPal kullanabilir. Şu an için Türkiye’de yaşıyorken PayPal hesabı oluşturmak, para göndermek ya da para almak mümkün değil. Önceden açılan PayPal hesaplarına da artık erişim sağlanamadığı için alternatif platformları inceleyerek Türkiye’de erişime açık bir para transfer aracını kullanabilirsiniz.

PayPal hangi ülkelerde var?

Güncel olarak PayPal farklı kıtalardan toplam 200’den fazla ülkede ve 25 farklı para biriminde hizmet veriyor. ABD, Kanada, Japonya gibi ülkelere ek olarak Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı Almanya, Hollanda ve Fransa gibi pek çok Avrupa ülkesinde de PayPal aktif olarak kullanılabilir.