Erasmus Ne Kadara Mal Olur?

Üniversite okurken birçok öğrenci Erasmus ile bir dönem yurtdışında okumanın hayalini kurmuştur. Avrupa’da öğrenim gördüğünüz bir dönem farklı kültürler tanımak, yeni bir dil öğrenmek ya da ilk defa tek başına başka bir ülkede yaşamaya çalışmak gibi birçok alanda kendinizi keşfetmenize faydalı olabilir.

Ancak yurtdışında yaşadığınız süre boyunca devlet tarafından bir hibe yapılsa da birçok şeyi kendi cebinizden ödemeniz gerekecek. Peki, Erasmus ne kadara mal olur? Devlet tarafından ne kadar hibe verilir? Bu yazımızda bu konuyu detaylıca inceleyeceğiz. 

Konumuza öncelikle Erasmus’un ne olduğunu kısaca anlatarak başlayalım.

Erasmus Nedir?

Erasmus programı, Avrupa’daki yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile çok yönlü işbirliği yapmalarına teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Bu program kapsamında üniversitede okuyan kişiler (önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora) bir dönem ya da iki dönem olmak üzere Erasmus’a başvuruda bulunabilirler. 

Erasmus programına Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Avrupa Ekonomik Alanı üyesi ülkeler ve Avrupa Birliğine üye olmaya aday ülkelerin yükseköğretim kurumlarında okuyan kişilerin katılabilirler. Bu program için not ortalamanızın 2.50’tan fazla olması gerekir ancak not ortalamanız ne kadar yüksek olursa istediğiniz okulda kabul edilme ihtimaliniz de artar.

Ayrıca dil yeterlilik sınavını da geçmelisiniz. Genellikle İngilizce bilmeniz yeterli olacakken bazı okullar ikinci bir dilde en azından başlangıç seviyesinde olmanızı isteyebilirler. 

Erasmus İçin Ne Kadar Hibe Verilir?

Erasmus’a katılan bütün öğrencilere devlet tarafından kaldığı dönem için bir hibe verilir. Bu hibeler öğrencilere kaldığı süre hesaplanarak verilir ve öğrencilerin gittikleri ülkelerin hayat standardı düzeylerine göre iki farklı gruba ayrılmışlardır. Ülke grupları ve bu ülkelere gidecek öğrencilere verilecek hibelerin miktarları şunlardır:

Aylık 500 Euro Öğrenim Hibesi Alacak 1.ve 2. Grup Program Ülkeleri: Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan 

Aylık 300 Euro Öğrenim Hibesi Alacak 3. Grup Program Ülkeleri: Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya

Bu para Erasmus’a giden öğrencilere geri ödemesiz bir şekilde verilse de tabii ki Erasmus yapmak sizin adınıza daha masraflı olacaktır ve birçok maaliyeti cebinizden karşılamanız gerekebilir.

Erasmus’un ne kadara mal olacağı sizin için kritik bir öneme sahipse gideceğiniz şehri mutlaka bu kriterleri de gözeterek seçmelisiniz. Numbeo şehirler arasındaki masrafları kıyaslamanıza imkan sağlıyor. Böylece yaşadığınız şehirdeki masraflarla Erasmus’ta ne kadar paraya ihtiyacınız olacağını hesaplayabilirsiniz.

Erasmus Hibeleri Nasıl Hesaplanır?

Erasmus’a katılacak öğrencilerin hibe ödemeleri iki taksit olarak ödenir. İlk ödeme öğrencinin eğitim sürecinin öngörülen toplam süresine göre hesap edilen toplam hibenin %80’i olarak ödenir.

İkinci ödeme ise öğrencinin öğrenim dönemi süresi sonunda, öğrenciye verilen katılım belgesi ve kesin gerçekleşen faaliyet süresi ve öğrenci başarı ve sorumluluklarını yerine getirme düzeyi dikkate alınarak yapılır.

Sorumluluklarını yerine getirmeyen ve/veya başarısız olan öğrencilerin hibelerinden kesinti yapılması söz konusudur.

Kesin faaliyet süresi, katılım sertifikasında bulunan faaliyet başlangıç ve bitiş tarihleri ve pasaportta yer alan giriş-çıkış tarihlerine göre hesaplanır.

Hareketlilik süresi asgari sürenin (3 ay) altında olması durumunda hibe ödemesi yapılmaz ve öğrenci öğrenime başladıktan sonra kendi istekleriyle (bir sebep olmadan) geri dönmek isterse öğrenciye ödenmiş hibe varsa geri talep edilir.

Erasmus ile Gittiğiniz Okula Harç Ödemesi Yapılır mı?

Yurtdışında Erasmus ile gittiğiniz okula herhangi bir harç ödemesi yapılmaz. Yurtdışında bulunduğunuz süre içinde eğitim aldığınız okula hiçbir şekilde para ödemesi yapmazsınız. Türkiye’de de eğitim gördüğünüz okul özel ise onun ödemesi Erasmus ile yurtdışında bulunduğunuz süre içinde de devam eder. Eğer devlet okulunda okuyorsanız Türkiye’de de bir harç ödemesi yapılmaz. 

Erasmus Masrafları Nelerdir?

Erasmus ile gidecek öğrencilere Erasmus tarafından bir hibe verildiğinden bahsettik. Yurtdışında geçireceğiniz süreyi 6 ay olarak ele alırsak aylık olarak verilen hibe miktarı gideceğiniz ülkenin yaşam pahalılığı ile size yetmeyebilir. Ancak bu hibe aylık masrafınızı karşılamasa da ek bir maddi destek sağlayacaktır. 

Yurtdışında kalacağınız süre boyunca konaklama, ulaşım, yeme içme, eğlence gibi birçok masrafı çıkacak. Erasmus’a gitmeden önce bütçenizi bu harcamalara göre ayırırsanız Erasmus deneyiminizi sıkıntısız bir şekilde geçirebilirsiniz.

Ulaşım

Erasmus gidiş dönüş için ulaşım ücretlerini karşılamıyor. Bazı durumlarda okul öğrenciye belirli bir ulaşım ücreti ödeyebiliyor ancak genellikle bu ücreti giden kişi kendi cebinden karşılıyor. Bu durumda yapmanız gereken şey önceden uygun fiyatlı biletlere bakmanız olabilir.

Uçak biletleri birkaç ay önceden alınınca daha uyguna gelmekte ayrıca gideceğiniz ülke yakınsa otobüs bileti ya da tren biletlerine de bakabilirsiniz. 

Uçak bileti konusunda uygun uçak bileti bulabilmek için Skyscanner sitesine göz atmanızı tavsiye ederiz.

Kalacak Yer

Ulaşım ücreti dışında en büyük masrafı çıkartacak madde kalacak yer ücretleri olacaktır. Erasmus gidecek öğrencilere yurt ya da kalacak bir yer ayarlamıyor. Bazı üniversiteler gelen öğrencilere kendi yurtlarında kalma imkânı sağlayabiliyor ya da kalacak bir yer bulma konusunda yardımcı olabiliyor. Ancak böyle bir imkânınız bulunmuyorsa kalacak yeri bulmak da size düşüyor. 

Kalacağınız yerin nasıl olacağı tamamen sizin bu alanda ne kadar para ayırabileceğinize bağlı. Yurt ya da öğrenci evlerinde kalabilir ya da bir daire tutabilirsiniz. Yurtların fiyatları da gideceğiniz ülkeye göre değişiklik göstermekte.

Polonya’da aylık 100 ila 150 Euro arasında yurt bulabilirken İtalya ya da Fransa gibi ülkelerde 250 ila 300 Euro ödeme yapmanız gerekebilir.

erasmus-yurt-maaliyeti

Tabii ki Erasmus için yurtlar arasında da ciddi fiyat farklılıkları bulunabiliyor. Burada en temel ayrım odalarda kalacak kişi sayısı. Yine de yurdun özellikleri, konumu gibi birçok farklı faktör de devreye giriyor.

Eğer bir evde kalmak isterseniz oda ücretleri 500 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Bu yüzden kısıtlı bir bütçeniz varsa öncelik olarak yurtlara bakmak sizin için daha iyi olacaktır.

Şehir İçi Ulaşım

Birçok ülkede ulaşım için gerekli olan ulaşım kartları öğrenciler için ücretsiz ya da indirimlidir. Öğrenci ulaşım kartınızı eğer ücretsizse üniversitenizden alabilirsiniz. İndirimli öğrenci kartı için de öğrenci belgenize ihtiyacınız olacaktır.

Bunun dışında gideceğiniz ülkeye göre şehir için ulaşım ücretleri çok fazla olmayacaktır. Hatta gittiğiniz ülke Danimarka gibi bisikletlerin çok kullanıldığı bir ülkeyse bisiklet kiralamak gibi farklı alternatiflere de bakabilirsiniz.

Bu madde Erasmus masrafları konusunda sizi çok etkilemeyecektir.

Yeme – İçme Ücretleri

Yeme içme konusunda yapacağınız harcamalar tamamen size bağlı. Birçok yurt yemek yapmaya müsait şekilde mutfaklar sunuyor.

Haftalık gıda alışverişinizi yaparak yemeklerinizi kendiniz yaptığınız takdirde bu konudaki masraflarınız oldukça azalacaktır. Haftalık 30-40 Euro gibi bir bütçeyle gıda alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.

Ayrıca okul kafeteryasında yemek yemek isterseniz üniversitelerin yemek burslarına da başvuruda bulunabilirsiniz.

Sadece bu konuda değil Erasmus kapsamı dışında da olsa yurtdışında burslu okumak da sizin için her zaman bir seçenek olabilir. Bu konudaki yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Sigara özellikle Batı Avrupa ülkelerinde çok pahalı olabiliyor. Bir paket sigaraya 15 Euro gibi ücretler vermek sizi üzebilir. Bu sebeple sigara kullanıyorsanız en azından ilk 1 ay sizi rahat ettirecek şekilde Türkiye’den yanınızda sigara getirebilirsiniz.

Dışarıda Erasmus’tan arkadaşlarınızla yenilecek yemekler, tabii ki her zaman yemek hazırlamaya üşeneceğiniz yurt ortamı da düşünüldüğünde yeme – içme Erasmus’ta sizin adınıza kalacak yer konusuyla birlikte en çok maaliyet getiren kalem olacaktır.

Kaldığınız ülkeye göre ayda minimum 150 Euro tutabilir, üst sınır ise tamamen size ve alışkanlıklarınıza bağlı.

Gezme

Gideceğiniz şehri gezmeden gelmek olmaz. Eğer müze ya da tarihi mekanları görmek isterseniz birçok ülkede öğrencilere yönelik indirimler mevcut. Bu sayede gitmek istediğiniz yerlere daha uygun fiyatlarla gidebilirsiniz.

Erasmus ne kadara mal olur sorusunun kritik cevaplarından biri de ne kadar gezeceğinizle ilgilidir. Eğer kısıtlı bütçeyle sadece yaşadığınız şehri ve belki de ucuz trenlerle günü birlik çevreyi gezmek isterseniz gezme konusu sizin için ek bir masraf çıkarmayacaktır.

Küçük bir Doğu Avrupa şehrine gidecekseniz Erasmus programının sağladığı hibe yeterli gelebilir ancak daha büyük bir Avrupa şehrine gidecekseniz Erasmus hibesinin yeterli gelme şansı yok denebilir.

Ay hesabı yaptığımızda özellikle 1.grup Avrupa şehirleri için Erasmus maaliyeti minimum 800 Euro’yu bulacaktır. Macaristan, Polonya, Sırbistan Slovakya gibi ülkelere giderek bu masrafı 400-500 Euro’lara kadar indirmeniz mümkün olabilir.


Bu noktada yanınızda da çok fazla nakit para bulundurmanız iyi bir fikir olmayacaktır. Gittiğiniz ülkede öğrenciliğiniz süresince bir banka hesabı oluşturabilirsiniz. Aileniz de sizi aylık ya da belirlediğiniz periyotlarda destekleyebilir. Maalesef yurtdışına Erasmus ile çıktığınızda herhangi bir çalışma vizeniz olmuyor. Yani bir yandan okuyup bir yandan yurtdışında çalışma şansınız yok.

Doğrudan bankadan Erasmus için size gönderilecek para kesintiye uğramasın isterseniz Transferwise’ı inceleyebilirsiniz. Yurtdışına para transferi konusunda kesintileri azaltıp para gönderiminin de 24 saat içerisinde tamamlanmasını sağlayan bir uygulama. Kesinlikle Erasmus’ta faydasını göreceksiniz.