Erasmus Ne Kadara Mal Olur? [2024 Güncel]

Birçok üniversite öğrencisi bir dönem Erasmus ile yurt dışında okumayı ve Avrupa’da bir ülkede yaşamayı hayal eder. Avrupa’da öğrenim gördüğünüz bir dönem farklı kültürler tanımak, yeni bir dil öğrenmek ya da ilk defa tek başına başka bir ülkede yaşamaya çalışmak gibi birçok alanda kendinizi keşfetmenizi sağlayabilir.

Ancak yurtdışında yaşadığınız süre boyunca devlet tarafından ödenen bir hibe olsa da pekçok şeyi kendi cebinizden ödemeniz gerekebilir. Peki, Erasmus ne kadara mal olur? Hangi ülke için ne kadar hibe verilir? Size ödenen hibenizi yurt dışında nasıl kullanabilirsiniz? Wise gibi ödeme yöntemleri size nasıl yardımcı olabilir? Bu yazımızda bu soruların cevaplarını ayrıntılı bir şekilde veriyor olacağız. 

Konumuza öncelikle Erasmus’un ne olduğunu kısaca anlatarak başlayalım.

Erasmus Nedir?

Erasmus programı, Avrupa’daki yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile çok yönlü işbirliği yapmalarına teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Bu program kapsamında üniversitede okuyan kişiler (önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora) bir dönem ya da iki dönem olmak üzere Erasmus’a başvuruda bulunabilirler. 

Erasmus programına Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Avrupa Ekonomik Alanı üyesi ülkeler ve Avrupa Birliğine üye olmaya aday ülkelerin yükseköğretim kurumlarında okuyan kişilerin katılabilirler. Bu program için not ortalamanızın 2.50’tan fazla olması gerekir ancak not ortalamanız ne kadar yüksek olursa istediğiniz okulda kabul edilme ihtimaliniz de o kadar artar.

Ayrıca Erasmus programına katılabilmek için üniversitenizin düzenlediği dil yeterlilik sınavında da belirli bir puan almanız gerekir. Kimi üniversitelerde dil sınavı olmayabilir. Bu genelde tüm bölümlerin İngilizce olduğu ve zaten zorunlu bir hazırlık okulu ve bölüme başlayabilmek için belirli bir İngilizce seviyesinde olmayı kanıtlamanızı gerektiren üniversiteler için geçerlidir. Örneğin, Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ öğrencilerinin ayrıca bir Erasmus dil sınavına girmesi gerekmez. 

Eğitimin tamamı İngilizce olmayan üniversitelerde ise dil sınavı zorunludur ve not ortalamanız dışında bu sınav sonucunuza da bakılır. Hatta not ortalamanız ve dil sınav sonucunuz birleştirilip bir sıralama yapılır. Bu sıralamaya göre kimlerin Erasmus programında yer alabileceğine ve hatta kimlerin hibe ile gideceğine karar verilir.

Ayrıca çoğunlukla sadece İngilizce bilmek yeterli olabiliyorken, bazı okullar veya kimi ülkeler, ikinci bir yabancı dilde en azından başlangıç seviyesi veya B1 seviyesinde olmanızı programa katılma ön koşulu olarak sunabilir. 

Erasmus Hibesi Ne Kadar?

Erasmus programı çerçevesinde Erasmus programına katılmaya hak kazanan öğrencilere, Avrupa Birliği destekli, her ülke için aylık belli bir miktarda hibe verilir.

Her üniversitenin belirli bir katılım ve hibe kontenjanı olur. Not ortalaması ve dil sınav sonuçları ile belirlenen sıralamada asil ve yedek öğrenciler belirlenir. Kimi durumlarda üniversitelerin hibeli katılım kontenjanı daha az olabilir. Veya öğrenciye Erasmus programına kabul edilebileceği fakat hibeden yararlanamayacağı önceden bildirilir.

Böyle bir durumda öğrenciler tüm masraflarını kendileri karşılayabilecekse programa katılmaya gönüllü olurlar. 

Hem programa katılımı onaylanmış, hem de hibesi onaylanmış öğrenciler için ise durum farklıdır. Bu öğrencilere Erasmus programında kaldıkları dönem ve aylara göre hesaplanan bir hibe verilir. Bu hibeler, öğrencilerin gittikleri ülkelerin hayat standardı düzeylerine göre iki farklı gruba ayrılır. Ülke grupları ve bu ülkelere gidecek öğrencilere verilecek hibelerin miktarları şöyle:

●      1. ve 2. grup program üyeleri: Aylık 600 Euro

●      3. grup program üyeleri: Aylık 450 Euro

Aylık 500 Euro Öğrenim Hibesi Alacak 1. ve 2. Grup Program Ülkeleri:

Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Norveç, Portekiz, Yunanistan

Aylık 300 Euro Öğrenim Hibesi Alacak 3. Grup Program Ülkeleri: Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya

Bu miktarlar, Erasmus’a giden öğrencilere geri ödemesiz bir şekilde verilse de elbette Erasmus programı için farklı bir ülkeye gitmek sizin adınıza masraflı olabilir ve birçok maaliyeti cebinizden karşılamanız gerekebilir.

Erasmus hibeleri aylık hesaplansa da siz henüz eğitim göreceğiniz ülkeye gitmeden tüm dönem boyunca yapılacak toplam hibenin %80’ini alırsınız. Veya siz ülkeye gitmiş olsanız bile program başında tüm ödemeyi üniversitenizin anlaşmalı olduğu Türkiye’deki banka hesabınıza alırsınız. Türkiye’deki banka hesabınızdaki paranızı yurt dışında nasıl kullanabileceğiniz konusunda Wise kart size oldukça pratik bir kullanım sunabilir. Yazının ilerleyen kısımlarında bu kısımdan daha detaylı bahsedeceğiz. 

Erasmus’un maliyetinin ne olacağı sizin için kritik bir öneme sahipse, gideceğiniz ülkeyi veya şehri bu kriterleri de gözeterek seçebilirsiniz. Numbeo, detaylı yaşam masrafları tabloları ile farklı şehirler arasındaki masrafları kıyaslamanıza imkan sağlayan bir web sitesi. Kira veya yurt masraflarınızı, aylık yeme içme masraflarınızı bu siteden kontrol edip hesaplayabilirsiniz. Yaşayacağınız şehirdeki masrafları öngörerek Erasmus’ta ne kadar paraya ihtiyacınız olacağını hesaplamak, karar verme aşamasında size yardımcı olabilir.

Erasmus Hibeleri Nasıl Hesaplanır?

Erasmus’a katılacak öğrencilerin hibe ödemeleri iki taksit olarak ödenir. İlk ödeme, öğrencinin eğitim sürecinin öngörülen toplam süresine göre hesap edilen toplam hibenin %80’i olarak ödenir.

İkinci ödeme ise öğrencinin öğrenim dönemi süresi sonunda, öğrenciye verilen katılım belgesi, kesin gerçekleşen faaliyet süresi ve öğrenci başarı ve sorumluluklarını yerine getirme düzeyi dikkate alınarak yapılır.

Sorumluluklarını yerine getirmeyen ve/veya başarısız olan öğrencilerin hibelerinden kesinti yapılması söz konusu olabilir.

Kesin faaliyet süresi, katılım sertifikasında bulunan faaliyet başlangıç ve bitiş tarihlerine ek olarak pasaportta yer alan giriş-çıkış tarihlerine göre hesaplanır.

Hareketlilik süresi asgari sürenin (3 ay) altında olması durumunda hibe ödemesi yapılmaz ve öğrenci öğrenime başladıktan sonra kendi istekleriyle (bir sebep olmadan) geri dönmek isterse öğrenciye ödenmiş hibe varsa geri talep edilebilir.

Erasmus hibesi kaç ay verilir?

Erasmus hibesi, öğrenim amacıyla farklı bir ülkeye giden öğrenciler için maksimum 4 ay için verilir. Hibe alacağınız ay sayısı, katılım sertifikasında bulunan faaliyet başlangıç ve bitiş tarihlerine göre belirlenen kesin faaliyet süresi üzerinden hesaplanır. Bu noktada en doğru bilgiyi Erasmus programına kabul edildikten sonra üniversitenizin Erasmus programından sorumlu biriminden öğrenebilirsiniz.

Erasmus için ne kadar para lazım? (2024)

Erasmus program rehberine göre Erasmus için gidebileceğiniz 30’dan fazla ülke bulunuyor. Erasmus yapmak için ihtiyacınız olan miktar, ülkeden ülkeye hatta şehirden şehire bile değişebilir. Her bir ülke ve şehirde hayat standartları değişiklik gösterdiği için Erasmus için gerekli net bir meblağ belirtmek mümkün değil.

Yazımızın devamında da bahsedeceğimiz üzere Erasmus yaparken harcama yapacağınız konaklama, market ve ulaşım gibi farklı masraflar bulunur. Bu noktada gideceğiniz ülke ve şehrin pahalılığını araştırabilir ve ihtiyacınız olacak tahmini miktarı da görebilirsiniz. 

Örneğin, Frankfurt ve Berlin şehirlerindeki giderleri karşılaştırmak istersek; Frankfurt’ta kiralar ve market fiyatları Berlin’den daha düşükken Frankfurt’taki restoran fiyatları Berlin’dekilere göre daha yüksek olabilir.

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi gitmek istediğiniz şehirlerin yaşam maliyetlerini Numbeo üzerinden tahmini olarak görebilir ve karşılaştırabilirsiniz. Örneğin; Erasmus için Berlin’e gitmeyi planlıyorsanız Numbeo üzerinden Berlin’deki ortalama kira bedellerini, market fiyatlarını ve ulaşım masraflarını görebilirsiniz. Ayrıca gitmek istediğiniz başka bir şehirdeki fiyatlarla da karşılaştırma yapabilirsiniz.

Numbeo üzerindeki verilere göre seçtiğimiz bazı ülkelerde kira gideri hariç ortalama yaşam masrafları şöyle: 

Ülke adıOrtalama yaşam masrafı (Kira hariç)
Almanya963 Euro
Polonya667,9 Euro
Macaristan637 Euro
İtalya857,3 Euro
Yukarıdaki bilgiler 5 Mayıs 2024 tarihinde alınmıştır.

Erasmus masraflarınızın ödemelerini Wise kart kullanarak yapabilir ve yüksek banka komisyonları ödemek zorunda kalmadan, Erasmus yaşam maliyetinizi azaltabilirsiniz. Wise kart size gittiğiniz ülkede havale, transfer, döviz değişimi yapmak zorunda kalmadan, günlük ödemelerinizi gittiğiniz ülkenin para biriminde yapmanıza izin veren bir ödeme yöntemidir.

Daha fazla bilgi için: Wise kart nasıl alınır? & Wise kart incelemesi

Erasmus hibesi her şeyi karşılıyor mu?

Erasmus hibesi, yurt dışında öğrenim görmek isteyen öğrencilerin tüm masraflarını karşılamayabilir. Hibe, öğrencilere yalnızca destek amaçlı verilir ve tüm giderleri karşılamayı hedeflemez. Hibenin giderlerinizin ne kadarını karşılayacağı ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi hem gideceğiniz ülke ve şehre göre hem de kişisel harcamalarınıza göre değişiklik gösterir. 

Örneğin; Polonya’ya Erasmus’a gitmek isterseniz masraflarınızın büyük kısmını alacak olduğunuz hibe ile karşılayabilirsiniz. Bunun da nedeni diğer Avrupa ülkelerine nazaran, Polonya’da yaşamanın daha az maliyetli olması, farklı para birimi kullanması olabilir.

Ancak, Erasmus için Almanya’yı tercih ederseniz alacağınız hibe masraflarınızın daha azını karşılar. Almanya’da kiralar daha pahalı olabilir, yeme içme daha masraflı olabilir. Bu tabii şehirden şehire de değişiklik gösterebilir. Bu noktada en doğru yöntem, siz gitmek istediğiniz üniversiteleri belirledikten sonra, bulundukları şehirlerin yaşam maliyetlerini karşılaştırmak olabilir.

Erasmus masraflarını kim karşılıyor?

Eğer Erasmus’a gitmeye karar verdiyseniz, hibe alsanız bile masraflarınızın bir kısmını kendiniz karşılamanız gerekebilir. Erasmus hibesi, belirli bir süre yurt dışında öğrenim görmek isteyen öğrenciler için sadece destek amaçlı olarak verilir. Konaklama, yiyecek ve ulaşım gibi giderlerinize ek olarak kişisel harcamalarınız için Erasmus hibesi yeterli olmayabilir. Bu noktada, masraflarınızı kendini karşılamanız da gerekebilir.

Erasmus hibesi masraflarınızı karşılamanıza yardımcı oluyorken, tüm masraflarınızın karşılanmayacağını göz önünde bulundurup, ona göre planlarınızı yapabilirsiniz.

Erasmus Masrafları Nelerdir?

Erasmus ile gidecek öğrencilere Erasmus tarafından bir hibe verildiğini biliyoruz. Ancak bahsettiğimiz gibi yurt dışında geçireceğiniz süreyi ortalama 5-6 ay gibi düşünürsek, aylık olarak verilen hibe miktarı gideceğiniz ülkedeki yaşam maliyetlerine göre değişse de sizin için yeterli olmayabilir. Erasmus hibesi aylık masrafınızın tamamını karşılayamasa da, kesinlikle sizin için iyi bir finansal destek olacaktır.

Yurt dışında kaldığınız süre boyunca kırtasiye, konaklama, ulaşım, yeme içme ve eğlence gibi birçok masrafınız olabilir. Erasmus’a gitmeden önce bu masrafları göz önünde bulundurarak bir bütçe belirlerseniz, Erasmus deneyimini finansal sıkıntılar yaşamadan geçirebilirsiniz.

Ulaşım masrafları

Erasmus programı, öğrenim göreceğiniz ülkeye gidiş dönüş için ulaşım masraflarını karşılamaz. Bazı durumlarda okul öğrenciye belirli bir ulaşım ücreti ödeyebiliyor ancak genellikle bu ücreti giden kişi kendi cebinden karşılıyor. Bu durumda eğer Erasmus’a kabul aldıysanız erken tarihlerde uygun fiyatlı biletlere bakarak ulaşım masraflarınızı azaltabilirsiniz.

Uçak biletleri genellikle birkaç ay önceden alındığında daha uyguna gelebilir. Ayrıca gideceğiniz ülke yakınsa otobüs, tren veya feribot biletleri de uygun fiyatlı seçenekler olabilir.

Eğer uçakla gitmeyi planlıyorsanız uygun uçak bileti bulabilmek için Skyscanner sitesine göz atabilirsiniz.

Kalacak Yer – Yurt ücretleri

Ulaşım ücretlerine ek olarak Erasmus yaparken en büyük masrafınız konaklama ücreti olabilir. Özellikle de üniversiteniz yurt imkanı sağlayamıyorsa. Bazı üniversiteler, Erasmus programı ile gelen öğrencilere kendi yurtlarında kalma imkanı sağlayabilir. Ya da kalacak yer bulma konusunda farklı seçenekler ile yardımcı olabilir. Ancak bu her üniversite için geçerli olmadığından dolayı böyle bir imkanınız yoksa uygun fiyatlı bir kalacak yer bulmak da sizin için zor olabilir.

Kalacak yer seçenekleri, bütçenize göre değişiklik gösterir. Üniversiteye bağlı yurtlar ya da özel yurtları tercih edebilirsiniz. Buna ek olarak tek başınıza ya da paylaşımlı olarak bir daire kiralamak da bir diğer seçenek. Yurt ve daire fiyatları ise gideceğiniz ülke ve şehre göre değişiklik gösterir.

Örneğin; Polonya’da aylık 100 ile 150 Euro arasında yurt bulabilirken İtalya ya da Fransa gibi ülkelerde 250 ile 300 Euro ödeme yapmanız gerekebilir.

erasmus-yurt-maaliyeti

Tabii ki Erasmus için yurtlar arasında da ciddi fiyat farklılıkları bulunabiliyor. Fiyat farklılıklarındaki en temel etken odalarda kalacak kişi sayısı olsa da yurdun sunduğu hizmetler ve konumu gibi birçok farklı faktör de devreye giriyor.

Eğer paylaşımlı olarak bir evde kalmak isterseniz oda ücretleri 500 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Bu yüzden kısıtlı bir bütçeniz varsa öncelik olarak yurtlara bakmak sizin için daha iyi olabilir.

Şehir İçi Ulaşım

Birçok ülkede ulaşım için gerekli olan ulaşım kartları öğrenciler için ücretsiz ya da indirimlidir. Öğrenci ulaşım kartınızı eğer ücretsizse üniversitenizden alabilirsiniz. İndirimli öğrenci kartı için de öğrenci belgenize ihtiyacınız olabilir.

Genel olarak gideceğiniz ülkedeki şehir için ulaşım ücretleri öğrenciler için çok maliyetli olmayabilir. Hatta gittiğiniz ülke Hollanda veya Danimarka gibi bisikletlerin çok kullanıldığı bir ülkeyse bisiklet satın almak veya kiralamak gibi farklı alternatifler de düşünebilirsiniz.

Özetle, Erasmus masraflarından biri olan şehir içi ulaşım, genel giderlerinizin başında olmayabilir.

Yeme – İçme Ücretleri

Yeme içme konusunda yapacağınız harcamalar tamamen size bağlı. Birçok yurt yemek yapmaya müsait şekilde mutfaklar sunuyor olabilir. Kendi yemeğinizi kendiniz yapmak bir seçenek olabilir.

Haftalık gıda alışverişinizi yaparak yemeklerinizi kendiniz yaptığınız takdirde bu konudaki masraflarınız oldukça azalabilir. Ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de haftada ortalama 30-40 Euro gibi bir bütçeyle gıda alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.

Eğer kaldığınız yerde yemek yapma şansınız yok ve bu seçenekleriniz arasında değilse, farklı alternatifleri düşünebilirsiniz. Örneğin, okul kafeteryasında veya yemekhanesinde yemek yemek isterseniz üniversitelerin yemek burslarına da başvuruda bulunabilirsiniz. Tabii böyle bir seçeneğiniz varsa. Yoksa da okulun yemekhanesindeki yemek ücretleri genelde dışarıya kıyasla daha düşük olabilir.

Ayrıca Erasmus kapsamı dışında da olsa yurtdışında burslu okumak da sizin için her zaman bir seçenek olabilir. Bu konudaki yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Sigara özellikle Batı Avrupa ülkelerinde çok pahalı olabiliyor. Bir paket sigaraya 15 Euro gibi ücretler vermek hiç hoş olmayabilir. Bu sebeple sigara kullanıyorsanız en azından ilk 1 ay sizi rahat ettirecek şekilde Türkiye’den sigara götürebilirsiniz.

Erasmus boyunca arkadaşlarınızla dışarıda yiyeceğiniz yemekler ve yemek hazırlamaya enerjinizin olmadığı günleri de düşünürsek, Erasmus’ta konaklamadan sonraki en büyük masrafınız yeme içme olabilir.

Yeme içme masraflarınız bulunduğunuz ülkeye bağlı olarak ayda minimum 150 Euro civarı tutabilir. Üst sınır ise tamamen size ve alışkanlıklarınıza bağlı. Yeme içme ücretlerinizi gerek süpermarketten alışveriş yaparken, gerekse dışarıda veya okul kantininde yemek yerken Wise kart kullanarak ödeyebilir, ATM ücretlerinden, banka komisyonlarından ya da yanınızda sürekli nakit bulundurma zorunluluğundan kaçınabilirsiniz.

Gezme – seyahat masrafları

Erasmus’a gidip kaldığınız ülkeyi veya şehri gezmeden dönmek istememeniz normal. Eğer müze ya da tarihi mekanları görmek isterseniz birçok ülkede öğrencilere yönelik indirimler mevcut. Bu sayede gitmek istediğiniz yerlere daha uygun fiyatlarla gidebilirsiniz. Erasmus esnasında seyahat ederken Wise kartınızı gerek online bilet satın almak için, gerekse girecek olduğunuz müzelerin girişinde kullanabilirsiniz.

Erasmus ne kadara mal olur sorusunun kritik cevaplarından biri de ne kadar gezeceğinizle ilgilidir. Eğer kısıtlı bütçeyle sadece yaşadığınız şehri ve belki de ucuz trenlerle günü birlik çevreyi gezmek isterseniz gezme konusu sizin için ek bir masraf çıkarmayabilir.

Küçük bir Doğu Avrupa şehrine gidecekseniz Erasmus programının sağladığı hibe yeterli gelebilir ancak daha büyük bir Avrupa şehrine gidecekseniz Erasmus hibesinin yeterli gelme ihtimali oldukça düşük.

Aylık olarak hesapladığımızda özellikle 1. grup Avrupa şehirleri için Erasmus maaliyeti minimum 850 Euro’yu bulabilir. Macaristan, Polonya, Sırbistan Slovakya gibi ülkelere giderek bu masrafı 600 Euro’ya kadar indirmek de mümkün olabilir.

Erasmus ile Gittiğiniz Okula Harç Ödemesi Yapılır mı?

Yurtdışında Erasmus ile gittiğiniz okula herhangi bir harç ödemesi yapılmaz. Yurtdışında bulunduğunuz süre içinde eğitim aldığınız okula hiçbir şekilde para ödemesi yapmazsınız. Türkiye’de de eğitim gördüğünüz okul özel ise onun ödemesi Erasmus ile yurtdışında bulunduğunuz süre içinde de devam eder. Eğer devlet okulunda okuyorsanız Türkiye’de de bir harç ödemesi yapılmaz. 

Erasmus için bankada ne kadar para olmalı?

Erasmus’a gitmeden önce, özellikle de vize evraklarınızı hazırlarken, bankada ne kadar para bulundurmanız gerektiğini düşünebilirsiniz. Standard olarak Erasmus için bankada bulundurmanız gereken bir miktar yok.

Ama tabii ki Erasmus hibenizin dışında da banka hesabınızda veya kullanıyorsanız Wise kartınızda sizin tüm Erasmus sürecinizdeki olası masraflarınızı karşılayabilecek kadar bir miktar olması önemli olabilir. Vize alırken de banka hesabınızda, kalacak olduğunuz süre kadar, gidecek olduğunuz ülkedeki yaşam masraflarını karşılayabileceğinize dair bir miktar olması da önemli olabilir.

Bu noktada, hangi ülkeye gittiğinize bağlı farklı miktarlar olabilir. Örneğin, yaşam maliyetlerinin daha düşün olduğu Polonya ve Macaristan gibi ülkelerde aylık 600 Euro gibi bir miktar üzerinden kalacağınız süreyi hesaplayabilirken, Norveç gibi hayatın çok pahalı olduğu bir ülkede bu miktar iki katına çıkabilir. Yine Almanya, İtalya gibi ülkeler düşünülürse, ortalama aylık 850 Euro üzerinden kaç ay kalacaksanız hesaplayabilirsiniz.

Özetle: Erasmus masrafları

Yukarıda bahsettiğimiz üzere, Erasmus masrafları gittiğiniz ülkeden ülkeye hatta şehirden şehire değişebiliyor. Bu nedenle yapılabilecek en mantıklı şey, hangi üniversiteye kabul aldıysanız, bulunduğu yerin yaşam maliyetlerini detaylı olarak araştırmak, Erasmus hibenizi de göz önünde bulundurup, ona göre bir bütçe oluşturmak olabilir. 

Erasmus masraflarınızı biliyorsunuz, belirli bir bütçeniz de var, aklınızdaki diğer soru yurt dışında ödemelerinizi nasıl yapacağınız veya paranızı nerede muhafaza edeceğiniz olabilir. Bu noktada yanınızda da çok fazla nakit para bulundurmanız iyi bir fikir olmayabilir. Gittiğiniz ülkede öğrenciliğiniz süresince bir banka hesabı oluşturabilirsiniz. Aileniz de sizi aylık ya da belirlediğiniz periyotlarda destekleyebilir. Maalesef yurtdışına Erasmus ile çıktığınızda herhangi bir çalışma vizeniz olmuyor. Yani bir yandan okuyup bir yandan yurtdışında çalışma şansınız olmayabilir.

Eğer bankadan size Erasmus için gönderilecek paranın kesintiye uğramasını istemezseniz Wise’ı inceleyebilirsiniz. Wise, Yurtdışına para transferi konusunda düşük işlem ücretli ve hızlı para gönderimi sağlayan bir uygulama. Özellikle Erasmus’ gittiğinizde sık sık yapacağınız para transferlerinde yüksek maliyetlerden kurtulmak için avantajlı ve güvenilir bir seçenek olabilir.

Sık Sorulan Sorular (SSS)

  1. Erasmus Uçak biletini karşılıyor mu?

Erasmus programı öğrencilerin seyahat masraflarını karşılamaz. Uçak biletinizi kendiniz almalısınız. Bazı üniversiteler başvuru sırasında talepte bulunan öğrencilerin bilet masraflarını karşılayabiliyor. Ancak bu talebinizin onaylanıp onaylanmaması üniversitenize bağlıdır. 

  1. Erasmus için kalacak yer veriliyor mu?

Erasmus programına ya da hibeye konaklama masrafları dahil değil. Erasmus programına kabul aldıktan sonra gideceğiniz şehirde kalacak yeri kendiniz ayarlamalısınız. Bazı üniversiteler Erasmus’a gelen öğrenciler için yurt imkanı sunsa da ücretini sizin karşılamanız gerekir. 

  1. Erasmus öğrencileri vize ücreti ödüyor mu?

Erasmus öğrencilerinin vize ücretleri ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Bazı ülkeler Erasmus öğrencilerinin başvurularında harç ücreti almayabiliyor. Ancak vize ücreti tamamen başvurduğunuz ülkenin konsoloslukların inisiyatifindedir. Bu noktada vize ücretleri ile ilgili en doğru ve güncel bilgiyi başvuracağınız ülkenin konsolosluğundan öğrenebilirsiniz.