Başka bir ülkenin vatandaşlığını almak birçok yönden kişiye avantaj sağlayabiliyor. Çifte vatandaş olan kişiler iki ülkenin sunduğu olanaklardan yararlanırken aynı zamanda vize ve oturum izni ile uğraşmadan iki ülkede yaşama ve çalışma gibi imkanlara da sahip olabiliyor.
Çifte vatandaşlığa izin veren ülkeler olduğu gibi buna karşı olan ülkeler de bulunuyor. Bu yazımızda çifte vatandaşlık ile ilgili bilgileri yazdık.
Çifte Vatandaşlık Nedir?
Çifte vatandaşlık, bir kişinin aynı anda iki farklı ülkede yasal olarak vatandaş olmasına denir. Bu kişiler sahip kişiler vatandaşı olduğu iki ülkenin de vatandaşlık haklarına sahip olur.
Bu haklar arasında; çifte pasaport, çalışma hakkı, oy verme hakkı ve yaşama hakkı gibi haklar bulunur. Aynı zamanda vatandaşı olduğu iki ülkenin de yükümlülüklerine sahiptir.
Bu konuda vergisel yükümlülükler de kafa karıştırıcı olabilir fakat vergisel anlamda kişinin sorumlulukları ikamet ettiği ülkeyedir.
Çifte Vatandaş Nasıl Olunur?
İki ülkeden vatandaşlık almak için ilk olarak vatandaşlık almak istediğiniz ülkenin çifte vatandaşlığa izin verip vermediğine bakmanız gerekir.
Bazı ülkeler vatandaşlık başvurusunda bulunan kişilerden diğer ülkenin vatandaşlığını bırakmalarını ister. Bu durum da Türk vatandaşlığını bırakmanızı gerektirir. Eğer vatandaşlığını almak istediğiniz ülke çifte vatandaşlığa onay veriyorsa vatandaşlık almak için çeşitli yollar bulunur. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Doğum yoluyla vatandaşlık almak.
- Evlilik yoluyla vatandaşlık almak.
- Yatırım yoluyla vatandaşlık almak.
- Göçmenlik yoluyla vatandaşlık almak.
- Bir ülkeye tarihsel, etnik ve kültürel bağlılık yoluyla vatandaşlık almak.
Örneğin İsrail dini sebeplerden bütün Yahudilere vatandaşlık hakkı tanımaktadır. İngiltere’de doğan ve Yahudi dinine mensup olan biri İngiltere vatandaşlığını bırakmadan aynı zamanda İsrail vatandaşı da olabilir.
Çifte vatandaşlık almak günümüzde oldukça sıkça rastlanan bir durum. Birçok ülke de çifte vatandaşlığa izin veriyor.
Almanya Çifte Vatandaşlığa İzin Veriyor Mu?
Türkiye’de çifte vatandaşlık açısından en çok merak edilen ülke Almanya olduğu için öncelikle bu konuyu açıklamak istedik.
Bugün Almanya’ya çalışmak için taşınan bir kişi yıllar boyunca Almanya’da kalsa ve yükümlülükleri yerine getirse de çifte vatandaşlık sahibi olamaz. Alman vatandaşlık şartlarını yerine getirdikten sonra eğer vatandaş olmak isterseniz Türk vatandaşlığını bırakmanız gerekir.
Sadece şu durum bir Türk vatandaşının aynı zamanda Alman vatandaşı olmasını sağlayacaktır. 2014’te gelen kanunla birlikte aileden Türk vatandaşlığı gelen ve Almanya’da doğan ardından en az 8 sene Almanya’da yaşayan ya da eğitimini de Almanya’da alan bir kişi çifte vatandaşlık almaya hak kazanır.
Çifte Vatandaşlık Veren Ülkeler Hangileridir?
Yukarıda belirttiğimiz doğum, evlilik, yatırım gibi nedenler ile vatandaşlık veren ülkeler eğer çifte vatandaşlığa izin veriyorlarsa kendi ülkenizin vatandaşlığından vazgeçmeden ikinci bir ülkenin de vatandaşı olabilirsiniz.
Çifte vatandaşlık aldığınızda vatandaşı olduğunuz her iki ülkenin de kanunlarına ve yaptırımlarına uymakla yükümlüsünüz. Çifte vatandaşlık veren ülkeler şunlar:
En Dikkat Çelici Çifte Vatandaşlık Veren 10 Ülke
Öncelikle Türk vatandaşlarının ilgisini en çok çekebileceğini düşündüğümüz ve çifte vatandaşlığa izin veren 10 ülkeyi listelemek istedik. Avrupa ve Kuzey Amerika kıtasında bulunan ülkelerden seçimlerimizi yaptık. Yatırım, çalışma ya da doğum gibi farklı şekillerde bu ülkelerden vatandaşlık almak mümkün.
- Amerika Birleşik Devletleri
- Belçika
- Birleşik Krallık
- Fransa
- Finlandiya
- İsviçre
- İsveç
- İtalya
- Kanada
- Portekiz
Çifte Vatandaşlığa İzin Veren Diğer Ülkeler
- Arnavutluk
- Benin
- Mısır
- Kosova
- Peru
- Cezayir
- Bolivya
- Letonya
- Filipinler
- Suriye
- Angola
- Brezilya
- Lüksemburg
- Türkiye
- Antigua ve Barbuda
- Bulgaristan*
- Romanya
- Arjantin
- Yunanistan
- Malta
- Rusya
- Ermenistan
- Şili
- Macaristan
- Meksika
- Sırbistan
- Avustralya
- Kosta Rika
- İzlanda
- Yeni Zelanda
- Slovenya
- Barbados
- Hırvatistan*
- İrlanda
- Nijerya
- Güney Afrika
- Bangladeş
- İsrail
- Norveç
- Güney Kore*
- Çek Cumhuriyeti
- Pakistan
- İspanya
- Belize
- Danimarka
- Jamaika
- Panama*
Yanında ‘’ * ’’ işareti bulunan ülkeler çifte vatandaşlığa kısmen izin veren ülkelerdir. Hangi şartların geçerli olduğunu ilgili ülkelerin konsolosluklarından öğrenebilirsiniz.
Oldukça az sayıda kişi şartları sağlayabilse de annesi ve babası farklı milletlerden olan kişiler için 3 farklı ülkeden vatandaşlık almak bile bazı ülkeler için mümkündür.
Türkiye’yle Çifte Vatandaşlık Anlaşması Olan Ülkeler Hangileridir?
Türkiye çifte vatandaşlığı kabul eden ülkelerin arasındadır. Türk vatandaşları da başka ülkelerde doğum, yatırım ve evlilik ile çifte vatandaşlık alabilir. Ayrıca anne ya da babadan biri Türk vatandaşı olan çocuklar Türk vatandaşlığı alabilir. Türkiye ile çifte vatandaşlık konusunda özel anlaşmaları olan ülkeleri sizin için listeledik.
Almanya
Almanya çifte vatandaşlık veren ülkelerden biri olsa da Türk vatandaşlarına çift vatandaşlık verme hakkını 2014’ten sonra tanımıştır. Bu tarihten itibaren Almanya’da doğan Türk vatandaşları çifte vatandaşlık alabilir. Almanya çifte vatandaşı olan kişiler aynı zamanda Almanya pasaportu ile birçok ülkeye vizesiz giriş yapma hakkını da elde etmektedir. Bu konuyu yazımızın başında da açıklamıştık.
Arnavutluk
Arnavutluk ile Türkiye arasında çifte vatandaşlık anlaşması bulunmaktadır. Türk vatandaşları evlilik, doğum gibi durumlarda Arnavutluk’tan çifte vatandaşlık alabilir. Ayrıca yatırım yoluyla Arnavutluk çifte vatandaşlığı almak isteyen Türk vatandaşlarının Arnavutluk’ta yaşamasına gerek yoktur.
Türkiye’de yaşarken Arnavutluk’ta yatırım yaparak çifte vatandaşlık alınabilir. Ancak çifte vatandaşlık başvurularının her biri (evlilik, yatırım, doğum, etnik gibi) için farklı belgeler gerekir.
Bulgaristan
Bulgaristan’ın istediği koşulları yerine getiren Türkler, Bulgaristan vatandaşlığına başvurduklarında Türk vatandaşlıklarını bırakmak zorunda değildir.
Böylelikle çifte vatandaşlık hakkından yararlanabilirler. Evlilik ve yatırım gibi seçenekler dışında Bulgar göçmeni olan ya da Bulgar etnik kökenine sahip olan kişilerde Bulgaristan vatandaşlığına başvuruda bulunabilir.
İngiltere
İngiltere ile Türkiye arasında yapılan Ankara Antlaşması ile Türklerin İngiltere’ye giderek yerleşik bir hayat kurabilirler. Belirli bir süre sonrada İngiltere’de yaşayan Türkler vatandaşlık için başvuruda bulunabilir. Bu süreç sonunda İngiltere vatandaşlığı alan kişiler Türkiye vatandaşlıklarını da koruyarak çifte vatandaşlık haklarından yararlanabilir.
Not: İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından bu anlaşmadan yeni kişiler faydalanamıyor fakat Ankara Anlaşması’yla farklı ülkelere taşınıp o ülkelerde oturum izni almak hala mümkün. Örneğin Ankara Anlaşması’yla Hollanda’ya taşınmak yazımızı inceleyebilirsiniz.