Almanya Türklerin yurtdışında en çok yaşadığı ülkelerden birisi. Almanya’da yaşayan kişilerin Türkiye’de eğitim hayatına devam etmek gibi hedefleri olabiliyor. Almanya’dan Türkiye’ye okumaya gitmek özellikle de Türkiye’de bir üniversiteye başvurmadan önce yerine getirmeniz gereken bazı şartlar bulunuyor.
Bu yazımızda Almanya’da yaşayıp Türkiye’de okumak isteyenler için bilmeniz gerekenleri anlatacağız.
Almanya’da Lise Bitirdikten Sonra Türkiye’de Üniversiteye Başvurmak
Almanya’dan Türkiye’ye okumaya gitmek için nasıl YÖS sınavına girebileceğinizi ve ardından tekrar Almanya’ya dönmek isterseniz Türkiye’den alacağınız üniversite diplomasının geçerliliğine bu başlık altında değineceğiz.
Lise Diploması
Almanya’da okuyup Türkiye’de bir üniversiteye girebilmek için bazı şartları yerine getirmeniz, tamamlamanız gerekiyor. Bu şartlardan ilki lise diploması. Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de bir üniversiteye girmek için öncelikle lise mezunu sayılmalısınız.
Özellikle Almanya’da okuduğunuz liseden Abitur (Lise) ve Fachabitur (Meslek Lisesi) diplomalarından birine sahipseniz Türkiye’deki lise diplomasına denk bir diplomaya sahip sayılıyorsunuz.
Abitur ve Fachabitur diplomaları sadece Türkiye’de değil birçok ülkede lise denkliği olarak sayılıyor. Eğer bu iki diplomadan birisine sahipseniz Türkiye’de lise mezunu olarak sayılır ve yabancı öğrencilerin girdiği üniversite sınavına girebilirsiniz.
Eğer lise diplomanız denklik sağlamamışsa ya da lise mezunu değilseniz Açık Lise programlarına katılarak diplomanızı alabilirsiniz.
Lise diplomanızın Türkiye’de geçerli olup olmadığını Türk Konsolosluğundan öğrenebilirsiniz. Lise Denklik belgenizi aldıktan sonra ikinci kısım yani sınav kısmına geçebilirsiniz. Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS)’ü anlatmadan önce Abitur diplomasının ne olduğundan kısaca bahsedelim.
Abitur Nedir?
Abitur; Alman ortaöğretim sisteminde eyalete göre 12 veya 13 yıl eğitim ve son sınıfta yapılan beş ayrı merkezi sınav sonrasında ulaşılabilen en yüksek lise diplomasıdır.
Almanya’da üniversite eğitimini mümkün kılan bu diploma aynı zamanda ABD ve birçok Avrupa Birliği ülkesindeki IB diplomasına eş tutulmaktadır. Bu ülkelerde de üniversite eğitimi almak isterseniz Abitur diplomanızla üniversiteye başvuruda bulunabilirsiniz.
Abitur diplomasını Türkiye’de İstanbul Erkek Lisesi ve Özel Alman Lisesi’nde eğitim görmüş kişiler de alabilir.
YÖS (Yabancı Öğrenci Sınavı)
Almanya’da okuduğunuz lise diplomanızın denkliğini aldıktan sonra Türkiye’deki YÖS yani Yabancı Öğrenci Sınavı’na girmeniz gerekiyor.
Türkçe bilmeniz YÖS şartlarından birisi değildir. Yabancı Öğrenci Sınavı sonuçları ile üniversiteye kayıt yaptırdıktan sonra seviye belirleme amaçlı yabancı öğrenciler için Türkçe seviye belirleme sınavı da yapılır.
*Almanya’da okuyup Türkiye’de üniversite okumak için lise denklik diplomanız ve YÖS’e girmeniz yeterlidir.
YÖS sınavı Türkiye’de klasik olarak uygulanan üniversite giriş sınavlarından farklı bir müfredata ve içeriğe sahiptir. Bu öğrenciler de kendi arasında yarışıp kabul eden üniversitelerin yabancı öğrenci kontenjanlarına yerleşir. Yani rakibiniz üniversite sınavına giren Türk öğrenciler değil diğer yabancı öğrenciler olur. Tabii bu avantajına karşın kontenjanlar çok daha sınırlıdır.
YÖS sınavı konusunda diğer bir farklılık üniversiteler kendi sınavlarını yaparlar. Yani tek merkezi bir sınav yoktur, siz YÖS sınavıyla girmek istediğiniz üniversiteleri belirleyip o üniversitelerin açtığı YÖS sınavlarına kaydolmanız gerekir.
Bu süreçte herhangi bir sebeple Almanya’dan Türkiye’ye para göndermek için bir ihtiyacınız olursa bu konudaki yazımızı inceleyebilirsiniz.
Almanya’da Okuyup Türkiye’de Lisans Programlarına Başvuru İçin Ne Gerekir?
YÖS sınavının ardından Almanya’dan Türkiye’ye okumaya gitmek isteyen öğrencilerin sunması gereken bazı belgeler vardır.. Bu belgeler her üniversite için farklılık gösterebilir.
Kayıt için gerekli belgeleri kayıt işlemlerinden önce üniversitelerin kendi sitelerinden ve üniversitelerin ilgili birimleri ile irtibata geçerek öğrenebilirsiniz. Ancak aşağıda listeleyeceğimiz evrakları da yanınızda bulundurmanız da fayda olabilir.
- Uluslararası öğrenci kabul formu
- Lise diploması ve çevirisi (Türkçe veya İngilizce)
- Onaylı transkript ve çevirisi (İngilizce veya Türkçe)
- Dil yeterlilik belgesi (Öğrencilerin üniversitelerin dil yeterlilik seviyesini karşılaması gereklidir. Bu kriteri karşılayamayan adayların üniversitenin yeterlilik sınavına girmeleri istenir. Yeterlilik sınavını geçemeyen öğrenciler üniversitelerin hazırlık programına katılmak zorundadırlar.)
- Uluslararası geçerliliği olan üniversite giriş sınavı sonucu
- Kayıt ücreti
Almanya’dan Türkiye’ye Okumaya Giden Öğrenciler Burs Alabilir Mi?
Türkiye’deki vakıf üniversiteleri Alman vatandaşlarına diğer ülke vatandaşlarına olduğu gibi bir burs imkânı sunmaktadır.
Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından Türkiye Bursu ve Tübitak Bursu olmak üzere iki farklı burs imkânı sunulmaktadır.
Almanya’dan Türkiye’ye Gelip Okunabilecek İdeal Üniversite Bölümleri
Türkiye’de sınava girdikten sonra birçok bölümde okuma şansınız var. Tıp, hukuk, işletme, mimarlık gibi birçok bölümü tercih edebilirsiniz. Hatta Güzel Sanatlar Üniversitelerinin yetenek sınavlarına girerek güzel sanatlar bölümlerinde de okuyabilirsiniz. Özellikle yurtdışından gelen öğrenciler arasında en çok tercih edilen bölümlerin başında tıp geliyor. YÖS sınavıyla tıp bölümüne girmek Türkiye’deki üniversite sınavıyla bu bölüme girmekten genel olarak daha kolay kabul ediliyor.
Yabancı Öğrenci Sınavı ile En Fazla Tercih Edilen Programlar
- Tıp Fakültesi(Türkçe)
- Tıp Fakültesi(İngilizce)
- Diş Hekimliği
- İşletme
- Hukuk Fakültesi
- İktisat
- EEG
- Psikoloji – PDR
- Mimarlık
- Veterinerlik
Türkçe bilen Yabancı öğrencilerin bir avantajı da hem Türkçe hem de İngilizce okunabilecek bölümler arasında tercih yapabildiği için toplam kontenjan açısından şansı fazlasıyla artıyor.
Türkiye’de Okunan Üniversitelerin Almanya’da Geçerliliği Var Mı?
Türkiye’de okuduktan sonra tekrar Almanya’ya dönüp orada çalışmak istiyorsanız Türkiye’de okuduğunuz her bölüm Almanya’da tanınmayabiliyor. Örneğin; öğretmenlik bölümlerinin tanınmasıyla ilgili Almanya’da ikinci branş şartı bulunuyor. Bunun içinde diploma tanıtımı yapmanız gerekiyor. Almanya’da 60’a yakın meslek için diploma tanıtım şartı gerekiyor.(Doktor ve Öğretmenlik branşları gibi)
Tanıtım Yasası Nedir?
Alman Federal Konseyi yurtdışında edinilen mesleki ve akademik diplomaların niteliklerini tespit edilip tanınmasını sağlamak için Tanıtım Yasasını onayladı. Bu yasaya göre yabancı diplomalara sahip olan kişiler Almanya’ya gittiği zaman diploma tanıtımını yapabilir.
- Başvurularda Alman vatandaşlığı ya da Avrupa Birliği ülkelerinin vatandaşlık şartı aranmıyor.
- Yapılan başvurularda tüm belgeler tamsa 3 ay içinde olumlu veya olumsuz bir cevap alıyorsunuz.
- Diplomada bulunan eksikler ile ilgili kurslara katılarak eksikleri giderebiliyorsunuz.
Türkiye’de Okuyup Almanya’da Yüksek Lisans Yapmak
Almanya’dan Türkiye’ye üniversite okumak için gelmiş biri Türkiye’de herhangi bir üniversitede lisans programını tamamladıktan sonra tekrar Almanya’ya dönerek yüksek lisans ve doktora yapabilir. Yurtdışında yüksek lisans yapmak yazımızdan bu konuda daha detaylı bilgi de alabilirsiniz.
Alman üniversitelerinin yüksek lisans ve doktora programları her üniversitede farklılık göstereceğinden okulların kendi internet sitelerinden gereken belgelere bakabilirsiniz. Bu noktada lisans programınızı Türkçe tercih etmemek ve üniversiteniz sürecinde not ortalamanızı yüksek tutmaya çalışmak size yardımcı olacaktır.
Almanya’da yaşayan birçok Türk genci farklı avantajları sebebiyle Türkiye’de üniversite okumaya sıcak bakabiliyor, Almanya’dan Türkiye’ye okumaya gitmek konusunda nasıl ilerleyebileceğinizi atmanız gereken adımları bu yazımızda özetlemeye çalıştık.