Yurtdışında eğitim görmek isteyen kişilerin sayısı her sene artıyor. İyi bir eğitim almak, bunun yanında yeni yerler görmek ve yeni kültürleri keşfetmek isteyen kişiler için yurtdışına çıkışın en kolay yolu öğrenci vizesi almak.
Bazı ülkeler ise yüksek lisans için gelen öğrencilere eğitimleri bittikten ülkede kalıp çalışma hakkı tanıyor. Bu yazımızda yüksek lisans sonrası çalışma izni veren ülkeler konusuna odaklandık.
Kanada
Günümüzde en çok göç alan ülkelerden biri olan Kanada, lisans ya da lisansüstü eğitim almak isteyen kişiler için yüksek kalitede eğitim sunan üniversitelere sahip ülkelerin başında gelmektedir.
Kanada hükümeti, eğitim görmek için gelmek isteyen kişilere birçok fırsat sunmakta. Alanında başarı gösteren kişilere finansal destek sağlayan Kanada aynı zamanda araştırma programlarına katılma imkanı ve eğitim görevlisi olma imkanı da sunuyor.
Yüksek lisans sonrası Kanada’da kalıp çalışmak isterseniz 3 yıl boyunca geçerli bir çalışma iznine sahip olabilirsiniz.
Bu süreçte alanınızla ilgili çalıştığınız süreç, işteki pozisyonunuz gibi birçok etmenle birlikte hesaplanan göçmen puanınız sayesinde devamında da ülkede kalmaya ve kalıcı oturum izni ve vatandaşlık başvurusuna daha da yaklaşabiliyorsunuz.
İngiltere
İngiltere hem kültürel hem de eğitim alanında önde gelen ülkelerden biri. Oxford ve Cambridge gibi köklü üniversitelere sahip olan ülke aynı zamanda burada çalışıp kariyer yapmak isteyen kişilerin de gözdesi durumunda.
İngiltere’de yüksek lisans düşünüyorsanız yeni getirilen göçmenlik yasası ile İngiltere üniversitelerinde okuyan yabancı öğrenciler, mezun olduktan sonra ülkede 2 sene kalabilir.
2 sene boyunca iş arama hakkına sahip olan kişiler bu süre boyunca da mezun oldukları bölümlerden bağımsız işlerde çalışabilir. Post Study Work Permit uygulamasından yararlanabilirler. 2 senenin sonunda iş bulup çalışmaya başlayan kişiler ülkede kalıp çalışmaya devam edebilecekler.
Avustralya
Avusturalya’da 40’tan fazla üniversite eğitim vermektedir. Öğrenciler bu üniversitelerde iyi bir eğitim alırken haftada 20 saatlik çalışma izinleri de bulunuyor.
Avusturalya’da eğitim gören lisans ya da lisansüstü öğrencilerin ‘’Temporary Graduate Visa’’ adlı bir vize tipi ile mezun olduktan sonra iş bulma imkânları bulunur. Bu vize iki farklı şekilde verilir.
İlki ‘’Graduate Work Stream’’ olan bu vize ile belirli mesleklerle ilgili beceri ve niteliklerde mezun olan uluslararası öğrenciler alabilir. Bu vize Avusturalya’da geçici olarak yaşayıp, çalışılmasını sağlar. Genellikle 18 ay kadar süresi bulunur aynı zamanda bu vizeye sahip olan kişi ailesini de yanında getirebilir. Bu sürenin ardından kişi alanında çalışmaya başlamışsa vizesini uzatabilir.
İkinci vize tipi ise ‘’Post Study Work Stream’’. Bu vize ile Avusturalya üniversitesinden mezun olduktan sonra geçici bir süre Avusturalya’da yaşamaya ve çalışmaya devam edebilirsiniz. Bu vizeyi almak için CRICOS kayıtlı bir kurs almanız gerekiyor.
Vize süresi genellikle 2 ila 4 yıl arasında ve bu süreç sonunda bir yerde çalışıyorsanız çalıştığınız şirket sponsor olarak kalıcı yaşama imkanı sağlayabiliyor.
Finlandiya
Dünyadaki en çok örnek gösterilen eğitim sistemine sahip ülkelerden biri olan Finlandiya’da yüksek lisans yapan kişiler okurken çalışmaya başlayabilir.Bu çalışma izni haftada 25 saattir ve kendi alanınızda çalışabilirsiniz. Yüksek lisans eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra 6 ay iş arama izni bulunur. İş bulmanız durumda çalışma izni alabilir ve Finlandiya’da yaşamaya devam edebilirsiniz..
ABD
ABD birçok kişinin hayallerini süsleyen bir ülke. Wall Street ve Silikon Vadisi ekonomi ve teknolojinin dev şirketlerini barındırırken Hollywood, Broadway gibi yerler de dünyada sanatın kalbinin attığı yerler. Amerika’daki üniversiteler öğrencilerine okurken haftada 20 saat çalışma izni veriyor.
Eğer yüksek lisans yaptıktan sonra Amerika’da kalıp çalışmaya devam etmek isterseniz OPT’ye başvurarak eğitim aldığınız alanda 12 aya kadar çalışma izni veriliyor. Devamında alanınızla ilgili iş bulursanız çalışma izninizi uzatabiliyorsunuz.
Almanya
Avrupa’daki en büyük ekonomilerden biri olan Almanya’da yüksek lisans eğitimleri ücretsiz. Ücretli olan üniversitelerde ise yıllık 700 ila 1000 Euro civarında. Yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler için bu rakamlar da Almanya’yı diğer ülkelere göre daha cazip kılıyor.
Almanya’da yüksek lisans eğitimi alan öğrencilerin eğitim aldıkları süre boyunca staj yapma imkânları var. Mezun olduktan sonra ise Almanya’da 2 yıl çalışabilirler.
İsveç
İsveç’te 900’ün üzerinde yüksek lisans programı bulunmakta ve İsveç devleti eğitim görmek isteyen öğrencilere çeşitli destekler sağlamaktadır.
Eğer yüksek lisans eğitiminizi aldıktan sonra İsveç’te yaşamaya ve çalışmaya devam etmek isterseniz, eğitiminizi tamamladıktan itibaren 6 aya kadar geçerli oturma ve çalışma hakkı alabilirsiniz.
Bu süre içinde iş bulmuşsanız ve kendinizi finansal açıdan destekleyebilecek durumdaysanız daimi oturma iznine de başvurma hakkınız bulunuyor.
İspanya
İspanyol üniversiteleri uygun fiyatları ve eğitim kalitesiyle birçok öğrencinin ilk tercih ettiği ülkelerden birisidir. İspanya’da yüksek lisans eğitimleri İspanyolcanın yanı sıra İngilizce olarak da verilir. Aynı zamanda üniversitelerin sunduğu ücretsiz İspanyolca derslerine katılarak ikinci bir dil öğrenebilirsiniz. İspanya’da yüksek eğitiminizi tamamladıktan sonra 1 yıllık bir çalışma izni elde edebilir ve bu süreçte İspanya’da yaşamaya devam edebilirsiniz.
Fransa
Birçok alanda eğitim alabileceğiniz Fransa, Avrupa’daki konumu sayesinde de birçok öğrencinin gitmek istediği bir ülke. Yaşam standartları açısından pahalı bir ülke olsa da ülkede eğitim ücretsiz. Ayrıca eğitim almak isteyen başarılı öğrencilere oldukça yüksek burs imkânları verilmekte.
Bir Fransız üniversitesinde yüksek lisans eğitimi alırsanız, aldığınız eğitim süresi boyunca part-time çalışma imkanı elde edebilir ve yüksek lisans eğitiminizi başarıyla tamamlayıp mezun olduktan sonra Fransa’da 1 yıllık bir çalışma ve oturum izni elde edebilirsiniz.
Listemizde olmayan ve yüksek lisans sonrası çalışma izni veren ülkeler mevcut. Biz öncelikle Türkiye’den en çok tercih edilen ülkeleri değerlendirmek ve o ülkelerdeki duruma açıklık getirmek istedik.