Türkiye’de şube açan ya da Türkiye’yle düzenli ödeme ilişkisi içinde olan yabancı şirketler Türkiye’de de banka hesabı açmak isteyebilir. Biz de yabancı şirketlerin Türkiye’de banka hesabı açması için en kolay ve masrafsız yöntemi anlatacağız.
Bunun ilk sebebi yabancı şirketlerin buraya yapacağı transferlerde ödeyeceği komisyonlarını düşürmek ve hali hazırda Türkiye’den kazandıkları parayı ülke içinde tutarak yeni yatırımlarda değerlendirmek olabilir.
Birçok prosedürle uğraşmak istemeyen ve amacı ülkede faiz geliri elde etmek olmayan şirketler için önereceğimiz çok basit bir yöntem var: Wise(eski adıyla Transferwise).
Bu şirketi daha önce duyup duymadığınızı bilmiyoruz fakat aslında şirketin kendini Dünya’ya tanıttığı konu uluslararası para transferlerinde bankalara göre çok daha ucuz bir şekilde aracılık etmek. Bu genellikle kişisel kullanım için düşünülse de Wise’ın şirketler için de özel çözümler geliştirdiğini söyleyebiliriz.
Wise ile Yabancı Şirketlerin Türkiye’de Banka Hesabı Açması
Şimdi adım adım Wise ile yabancı şirketlerin Türkiye’de nasıl kurumsal banka hesabı açabildiğini açıklayalım.
Öncelikle Wise’ın ilk kayıt ekranında Business hesabı oluşturmak istediğinizi seçmeniz gerekiyor. Ardından mail adresi ve şifre gibi temel detayları doldurmanızın ardından size şirketiniz hakkında temel bilgiler sorulacak.
Öncelikle şirketinizin tipi, LTD, Şahıs, AŞ ya da diğer gibi seçenekler arasından şirket tipinizi seçebilirsiniz. Ardından şirket adresinizi, şirketin hangi ülkede kayıtlı olduğu ve kayıt numarası ilk aşamadaki sorular arasında.
Örnek ekran görüntüsünde şirket adresi olarak Türkiye seçilmiş olsa da siz şirketiniz hangi ülkeye kayıtlıysa onu seçmelisiniz.
Bu ilk aşamanın ardından şirketin iş kolunu seçenekler arasından seçmeniz bekleniyor.
Bunların ardından doğrudan hesabı açan kişi yani kendiniz hakkında kişisel bilgileri de girerek şirket bilgilerinizi girmiş olursunuz ve hesabınız onay sürecine girer.
Bunların tamamen doğru bir şekilde paylaşılmış olması şirket hesabınızın onay sürecinin sorunsuz bir şekilde tamamlanması adına oldukça önemli.
Yani örneğin İngiltere’de kayıtlı olan bir şirket olduğunuzu varsayacak olursak şirketinizin kayıt numarasını alanını, adresi gibi bilgileri girdikten sonra Wise üzerinden bir TL hesabı oluşturacaksınız.
Sadece hesabı açabilmek amaçlı 18 Euro(bu rakam kurlara göre ve kullandığınız para birimine göre değişkenlik gösterebiliyor) para göndermeniz bekleniyor.
Bunun için size bir IBAN adresi veriliyor. Bu parayı göndermenizin ardından bu IBAN adresi artık sizin Türkiye’deki IBAN adresiniz olacak.
Bu para herhangi bir şekilde masraf değil. Yani para hesabın içinde sizin adınıza kullanılabilir durumda olacak.
TL hesabınız açıldıktan sonra içindeki bu parayı tekrar geri de çekebilirsiniz. Artık Türkiye’de sanal bir şekilde oluşturulmuş bir IBAN adresine sahipsiniz. Wise üzerinden oluşturduğunuz bu IBAN adresinin gerçek bir banka hesabından temel özellikleriyle bir farkı yok. Bu IBAN adresi üzerinden ödemelerinizi yapabilir ve Türkiye’den ödeme alabilirsiniz.
Aynı anda birçok farklı para biriminde hesaba sahip olabiliyorsunuz. Zaten Wise da bu sisteminin adına “çoklu döviz hesabı” diyor. Kendi ülkenizin para biriminde de bir sanal IBAN hesabı oluşturarak işlemlerinizi çok daha hızlandırabilir, masraflarınızı iyice düşürebilirsiniz.
Wise hesapları Türkiye’deki banka ortağı Fibabanka üzerinden oluşturuluyor ama sizin muhatabınız her zaman için Wise olacak.
Bu yöntemi yurtdışında şirket hesabı açmak isteyen Türk şirketleri de tabii ki kullanabilir.
Yabancı Şirketlerin Türkiye’de Banka Hesabı Açması için Ne Gerekiyor?
Yukarıda anlattığımız yöntemle online olarak Türkiye’de TL banka hesabı oluşturmanızın önünde hiçbir engel yok. Bu şartlar altında tüm yabancı şirketler Türkiye’de kolayca bir banka hesabına sahip olabilir. Peki geleneksel yollarla Türkiye’de banka hesabına sahip olmak isteyen yabancı şirketleri ne gibi koşullar bekliyor?
Yabancı şirketlerin öncelikle Türkiye’de vergi dairesinden şirket hesabı açabilmeye yönelik vergi numarası alma yükümlülükleri bulunur.
Bununla birlikte şirketin ülke içinde bir adres gösterme zorunluluğu bulunur. Ardından bankada işlem yapabilmek için imza yetkisine sahip şirket yetkilisinin bizzat işlemin başında bulunması gerekir.
İstenen evraklar bankadan bankaya değişiklik gösterebildiği gibi gerekli ek evraklar arasında şirketin kendi faaliyet alanında varsa aldığı lisanslar, faaliyet belgeleri, kayıt olduğu odaya dair evraklar ve şirketin kurumsal yapısına dair sözleşmeler yer alır. Çeviri gerektiren belgeler için noter tasdikli Türkçe tercüme de gereklidir.
Genel bilgiler bu şekilde olsa da bu konuda resmi bir hukuki danışmanlık güncel bilgileri takip edebilmek ve işlemleri hızlı ve doğru bi şekilde halledebilmek adına zaruridir.
Para gönderme işlemleriniz için de daha detaylı bilgi için daha önce yazdığımız yurtdışından Türkiye’ye para gönderme, Amerika’dan Türkiye’ye para transferi gibi rehberlerimizi inceleyebilirsiniz.
Kısaca, Wise üzerinden hızlıca bir hesaba sahip olabilecek olsanız da eğer geleneksel şekilde bir banka hesabına ihtiyacınız varsa çözmeniz gereken çeşitli prosedürler bulunuyor.