Avrupa’dan karayolunu tercih ederek Türkiye’ye gelecek vatandaşlarımız ya da Türkiye’den yurtdışına karayoluyla gitmek isteyenler için vinyet bilinmesi gereken konuların başında gelir. Avrupa’dan Türkiye’ye gelen gurbetçilerimizin geçtiği birçok ülkeden geçişte vinyet alınması gerekir. Alınmadığı takdirde cezai yaptırımları olabilir.
Vinyet birçok ülkede ülkelerin otoyollarını kullanmak için verilmesi gereken ücrete verilen isimdir. Yıllar boyunca vinyet arabaların camına yapıştırılan fiziksel bir ürün olsa da artık birçok ülke e-vinyet sistemine geçti. Yani vinyet ödemelerini plaka bilgilerinizi girerek online olarak yapabiliyorsunuz.
Özellikle e-vinyet alırken Wise hesabınızı kullanabilir ve ödemelerinizi kolay ve güvenli bir şekilde yapabilirsiniz. Wise, tamamen online hesap açma imkanı veren bir finansal teknoloji şirketi. Bir Wise hesabı açarak hem Euro hesabına hem de TL hesabına sahip olabilir ve vinyet ödemelerinizi dilediğiniz hesabınızdan yapabilirsiniz.
Bu yazımızda vinyet nasıl alınır sorusuna cevap verip vinyet alınacak ülkeleri listeleyeceğiz. Aynı zamanda bu ülkelerde vinyet almak için ödenmesi gereken ücretleri ve dikkat etmeniz gerekenleri paylaşacağız.
Vinyet Nasıl Alınır?
Vinyet almak için her ülkenin kendi internet sitesinden e-vinyet olarak alabilirsiniz. Bu web sitelerini yazının devamında her ülkeye özel ayırdığımız başlıkların altında ekleyeceğiz. Eğer fiziksel olarak bir vinyet almak istiyorsanız, Almanya’da doğrudan ADAC(Almanya Otomobil Kulübü) üzerinden de alabilirsiniz. Bu sayede Almanya’dan çıkmadan vinyetleriniz hazır olmuş olabilir.
E-vinyet ve fiziksel vinyet almanız bir şey değiştirmeyeceği için, yolculuğa başlamadan önce vinyetlerim hazır olsun, geçiş yaptığım ülkelerde fiziksel vinyet aramak zorunda kalmayayım diyorsanız, e-vinyet almayı tercih edebilirsiniz. Böylelikle aracınıza herhangi bir şey yapıştırmanıza da gerek kalmaz. Veya vinyet satın almak için otoyollardaki benzin istasyonlarındaki kuyruklarda da beklemeniz gerekmez. Vinyet ödemelerinizi yola çıkmadan online olarak yapıp, yola rahatlıkla çıkabilirsiniz.
Yola çıktığınız günden başlayacak şekilde de online olarak e-vinyet almak mümkündür.
Fiziksel olarak vinyetler benzin istasyonlarında ve ülke girişlerinde bulunur. Örneğin Almanya’dan çıktıktan sonra hangi güzergahtan giderseniz gidin sonraki güzergahlarınızdaki tüm ülkelere dair vinyetleri otoyollardaki benzin istasyonlarından temin edebilirsiniz.
Vinyet Alınacak Ülkeler
Avrupa’da birçok ülkede otoyollardan geçiş, Türkiye’de olduğu gibi ücretli. Bazı ülkeler bu ücretlendirmeyi vinyet (vignette) adı altında doğrudan tek seferde alırken, bazı ülkeler ücretler otoyol girişlerinde kart alıp çıkışta bu kartı okutarak ödenmesi gereken ücrete karar verebiliyor. Öncelikle vinyet alınması gereken ülkeleri listeyelim.
Ülkeler alfabetik dizilmiştir. Ülkelerin isimlerine tıklayarak o ülke ve vinyet bilgileri hakkındaki detaylara erişebilirsiniz.
- Avusturya
- Bulgaristan
- Çekya
- İsviçre
- Macaristan
- Romanya
- Slovakya
- Slovenya
Avusturya Vinyet Alma
Avusturya otoyollarından geçmek için vinyet almak zorunlu. Avusturya’da e-vinyet uygulaması bulunuyor. Yani vinyetinizi online olarak da satın almanız mümkün. Eğer online olarak vinyet almak isterseniz aşağıdaki web sitesi üzerinden satın alabilirsiniz:
https://shop.asfinag.at/
Avusturya Vinyet Ücretleri
Motosiklet vinyet fiyatları aşağıdaki gibidir:
- 1 Günlük Vinyet: 3,40 Euro
- 10 Günlük Vinyet: 4,60 Euro
- 2 Aylık Vinyet: 11,50 Euro
- Yıllık Vinyet Binek: 38,50 Euro
Araba vinyet fiyatları şöyle:
- 1 Günlük Vinyet: 8,60 Euro
- 10 Günlük Vinyet: 11,50 Euro
- 2 Aylık Vinyet: 29,90 Euro
- Yıllık Vinyet Binek: 96,40 Euro
Yukarıdaki ücret bilgileri 21 Haziran 2024 tarihine aittir.
Bulgaristan Vinyet Alma
Vatandaşlarımızın belki de en çok ihtiyaç duyduğu vinyetlerin başında Bulgaristan vinyeti gelir. Bulgaristan’da da otoyollardan geçiş için vinyet alımı zorunlu. İsteyen vatandaşlarımız e-vinyet olarak da satın alımını online olarak gerçekleştirebilir. Bunun için aşağıdaki web sitesini kullanabilirsiniz:
https://web.bgtoll.bg/Site dilini sağ üstten Türkçe olarak değiştirebilirsiniz. Site ilk başta Bulgarca açılsa da İngilizce, Türkçe, Almanca gibi farklı dil seçenekleri sunuyor. Ardından yapmanız gereken normal otomobil ya da motosiklet için 3,5 tondan az araç şeklinde binek araç seçimini yapıp plaka bilgilerini ve kişisel bilgilerinizi girip ödeme işlemini tamamlamak olacak.
Bulgaristan Vinyet Ücretleri
- 1 hafta – 13 Leva
- 1 haftasonu – 9 Leva (Cuma saat 12:00 Pazar saat 23:59 arası geçerlidir)
- 1 ay – 27 Leva
- 3 ay – 48 Leva
- 1 yıl – 87 Leva
21 Haziran 2024 tarihinde Leva fiyatlarını Türk Lirasına çevirmek için kullanabileceğiniz kur şöyle: 1 Bulgar Levası 17,96 Türk Lirası.
Çekya Vinyet Alma
Çek Cumhuriyeti’nde e-vinyet uygulaması bulunur. Çek Cumhuriyeti otoyollarından geçiş ücretlidir. Vinyet almak için ülkeye giriş yapmadan önceki satış noktalarını ya da benzinlikleri tercih edebileceğiniz gibi online olarak da vinyet satın alabilirsiniz.
Çekya için vinyet satın alabileceğiniz site şu:
Yukarıdaki web sitesinde Türkçe dil desteği var. Çekya için vinyetlerinizi yıllık, günlük ya da 10 günlük seçimini yaptıktan sonra plaka ülkenizi ve plaka numaranızı girip kişisel bilgilerinizi doldurarak gerçekleştirebilirsiniz.
Çekya Vinyet Ücretleri
- Çekya yıllık vinyet fiyatı: 89,70 Euro + 15,25 Euro (Yönetim Ücreti)
- Çekya günlük vinyet fiyatı: 16,77 Euro + 8,18 Euro (Yönetim Ücreti)
- Çekya 10 günlük vinyet ücreti: 10,53 Euro + 9,42 Euro (Yönetim Ücreti)
Yukarıdaki fiyat bilgileri 21 Haziran 2024 itibari ile https://czechvignette.cz/tr/ sitesinden alınmıştır.
İsviçre Vinyet Alma
Isviçre otoyollarından geçiş için de vinyet almak gerekli. İsviçre’de e-vinyet uygulaması mevcut. Online olarak vinyetinizi satın alabilirsiniz.
İsviçre’den geçişte vinyet almanın olumsuz yönlerinden biri diğer ülkelerde olduğu gibi haftalık ya da aylık seçenekler bulunmaz. İsviçre vinyetli yıllık olarak alınır ve o takvim yılı içerisinde geçerli olur. Mesela bu yıl satın alacak olduğunuz vinyetiniz, 2024 yılı için geçerli olacak.
Online e-vinyet alabileceğiniz site şu:
https://www.ch-vignette.com/en/e-vignette/register/ch/18
2024 yılı için, İsviçre vinyet ücretleri şöyle:
- Araba ve motosiklet için 2024 yılı ücreti: 48,00 Euro
Bu fiyat bilgisi 21 Haziran 2024 tarihine aittir.
Slovenya Vinyet Alma
Artık Slovenya da e-vinyet alabileceğiniz ülkeler arasında. Yakın geçmişe kadar fiziksel bir vinyet alma zorunluluğu olsa da artık online bir şekilde Slovenya vinyetinizi alabilirsiniz.
Slovenya vinyetini şu siteden satın alabilirsiniz:
Slovenya Vinyet Ücretleri
Motosiklet için vinyet ücretleri:
- Yıllık 58,70 Euro
- 6 Aylık: 32,00 Euro
- Haftalık: 8 Euro
Araba için vinyet ücretleri:
- Yıllık 117,50 Euro
- 6 Aylık: 32,00 Euro
- Haftalık: 16 Euro
Yukarıdaki fiyat bilgileri 21 Haziran 2024 itibari ile https://evinjeta.dars.si/en sitesinden alınmıştır.
Slovakya Vinyet Alma
Slovakya’da otoyollardan geçiş için vinyet alınması zorunludur. Slovakya da e-vinyet uygulamasına geçen ülkeler arasında yer alır. Bu sebeple vinyetinizi ister online olarak isterseniz de ülkeye girişteki satış noktaları ya da benzinliklerden alabilirsiniz. Online satın almak isterseniz aşağıdaki siteyi kullanabilirsiniz:
https://sk-vignette.com/tr/
Linkini ilettiğimiz sitede işlemlerinizi Türkçe olarak gerçekleştirebilirsiniz. 10 günlük, 30 günlük, 365 günlük veya satın alınan yıl geçerli olacak şekilde seçenekler bulunur.
Slovakya Vinyet Ücretleri
Euro olarak Slovakya vinyet ücretleri şöyle:
- 10 Günlük Slovakya Vinyet Ücreti: 14,40 Euro
- 30 Günlük Slovakya Vinyet Ücreti: 20,40 Euro
- 365 Günlük Vinyet Ücreti: 70,50 Euro (Alındığı tarihten itibaren 365 gün geçerli olur)
- Yıllık Vinyet Ücreti: 70,50 Euro (2024 yılı içerisinde kullanılabilir)
Bu fiyatlar 21 Haziran 2024 tarihinde https://www.sk-vignette.com/tr/e-vinyet/kayit/sk/6/ sitesinden alınmıştır.
Macaristan Vinyet Alma
Macaristan da vinyet alınacak ülkeler arasındadır. E-vinyet uygulaması bulunur. Bu sebeple e-vinyetinizi online olarak alıp benzinliklerde vinyet almakla vakit kaybetmeyebilirsiniz. Macaristan’da alacağınız e-vinyet ve normal vinyet ücreti arasında fark bulunmaz. Aşağıdaki adresten online Macaristan vinyet alımınızı gerçekleştirebilirsiniz:
https://ematrica.nemzetiutdij.hu/
Sitede işlemlerinizi tamamlamak için İngilizce, Almanca dil seçeneklerini kullanabilirsiniz. Şimdilik Türkçe desteği bulunmuyor fakat işlem adımları oldukça basit. Önce aracınızın tipini seçip ardından gün sayısına göre hangi vinyeti alacağınızı tercih etmeniz gerekiyor. Sonrasında kişisel bilgilerinizi girip kaydınızı tamamlayıp ödemenizi yapabilirsiniz.
Macaristan Vinyet Ücretleri
Macaristan vinyet ücretleri araç kategorilerine göre değişir. Motosiklet ve otomobillerin yer aldığı D1 kategorisi fiyatları şöyle:
Günlük: HUF 5,150 yani yaklaşık 13 Euro
10 Günlük: HUF 6,400 yani yaklaşık 16,15 Euro
Aylık: HUF 10,360 yani yaklaşık 26,15 Euro
Yıllık: HUF 57260 yani yaklaşık 144,52 Euro
Ücretler HUF kurundan Euro kuruna 21 Haziran 2024 kuru ile çevrilerek yazılmıştır. Euro değerleri yaklaşık değerlerdir ve kura bağlı olarak değişebilir.
Romanya Vinyet Alma
Romanya otoyollarından geçiş için vinyet alınacak ülkeler arasındadır. Diğer ülkelere kıyasla vinyet fiyatları en uygun ülkelerden biri denilebilir. Romanya da e-vinyet uygulamasına geçmiştir ve online olarak da vinyet almanız mümkün. Bunun için aşağıdaki linkteki siteyi kullanabilirsiniz:
https://www.roviniete.ro/tr/rovinieta
Romanya vinyeti almak için sitede adım adım yapmanız gerekenler:
- Öncelikle aracınızın tipini seçin (Örneğin otomobil).
- Ardından vinyetin başlamasını istediğiniz tarihi seçin.
- Sonra karşınıza gelecek sayfada 1 gün, 10 gün, 30 gün, 60 gün ve 12 aylık seçenekleri arasından ihtiyacınız olanı seçin.
- Sonraki sayfada kişisel bilgilerinizi girip ödeme yönteminizi seçin.
- Ödemenizi de tamamladıktan sonra seçtiğiniz tarihte vinyetiniz aktif olacak. Eksta bir şey yapmanıza gerek yok.
Romanya Vinyet Ücretleri
5 farklı Romanya vinyet seçeneği var. Web sitesindeki vinyet ücretlerinin Euro karşılığı aşağıdaki gibidir:.
- 1 günlük: 2,5 Euro
- 10 günlük: 3,30 Euro
- 30 günlük: 5,30 Euro
- 60 günlük: 8,40 Euro
- 12 ay: 28 Euro
Bu fiyatlar 21 Haziran 2024 tarihinde https://www.roviniete.ro/tr/rovinieta sitesinden alınmıştır.
Wise, İngiltere merkezli bir finansal hizmet şirketi. Tüm faaliyetlerini online yürüten Wise ile internet üzerinden bir çoklu döviz hesabı açabilirsiniz. Ayrıca, bir Wise kart sipariş edebilir ve ödemelerinizi bu kart ile yapabilirsiniz. Wise kartınız ile farklı para birimlerinde harcama yapabilir ve seyahatlerinizde kullanabilirsiniz.
Wise hesabına sahip olmanın diğer önemli bir özelliği de hızlı, güvenli ve düşük maliyetli uluslararası para transferi yapabilme özelliği. Wise ile dünyanın pek çok yerine para transferi yapabilirsiniz.
Vinyet Alınmadan Gişelerde Ödeme Yapılan Ülkeler
Aşağıda listelediğimiz ülkelerde vinyet alınmaz. Otoyollar ya ücretsiz olarak kullanılır ya da otoyol giriş ve çıkışlarında doğrudan ödeme yapılır.
- Makedonya
- Sırbistan
- Hırvatistan
- Yunanistan
- İtalya
- Fransa
Almanya Vinyet Nasıl Alınır?
Almanya vinyeti almak için iki seçeneğiniz var: Ya online bir e-vinyet alabilirsiniz, ya da ücretli geçişlerin olduğu tünel girişlerinde bir vinyet satın alabilirsiniz. Almanya’da vinyet satın almanızı gerektiren iki adet tünel bulunur: Warnow Tüneli ve Herren Tüneli. Yaz ve kış tarifeleri ücretleri değişiklik gösterebilir. Ayrıca yıllık ücretleri de bulunur. Vinyetleri online satın almak için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz:
Warnow tüneli için: https://warnowquerung.de/
Herren tüneli için: https://www.herrentunnel.de/
Hollanda vinyet nasıl alınır?
Hollanda için vinyet alımı sadece Westerscheldetunnel tüneli için gerekli. Bunun dışındaki yollar herhangi bir ücrete tabii değil. Hollanda’nın en uzun tüneli olan bu tünel, Hollanda – Belçika bağlantısında kullanılır. Westerscheldetunnel ücreti tünele girişte gişelerde ödenir. Çeşitli ödeme yöntemleri mevcut. Bunların arasında: T-tag, banka kartı ile temassız ödeme, kredi kartı, yakıt kartı veya, nakit ödeme seçenekleri bulunur. Westerscheldetunnel tüneli geçiş ücretleri de 2024 itibari ile otomobil ve motosiklet için 5 Euro’dur.
Westerscheldetunnel tüneli geçiş ücretleri 31 Temmuz 2024 tarihinde https://www.westerscheldetunnel.nl/en/rates-ways-to-pay/ sitesinden alınmıştır.
Vinyet hangi ülkelerde zorunlu?
Vinyet, Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye’ye geliş yolunda hemen hemen her ülkede zorunlu. Her ülke için farklı otoyol ve tünellerde geçerli olsa da, geçiş ücreti olan yollar ülkeden ülkeye değişebiliyor.
Online e-vinyet nasıl alınır?
Online e-vinyet almak için yine her ülkenin kendi prosedürünü takip etmek gerekir. 2024 itibari ile pekçok ülkede online vinyet alınabilirken, kimi ülkelerde nadir de olsa gişelerde ödeme yapmak gerekebiliyor. Genel olarak e-vinyet satın alabilmek için yukarıda tek tek her ülke için paylaştığımız vinyet satın alma linklerini takip ederek şu adımları uygulayabilirsiniz:
- Geçecek olduğunuz otoyol veya tünelin online e-vinyet linkine tıklayın.
- Araç tipinizi seçin.
- Yolculuk tarihlerini doğru bir şekilde girin.
- Sizden istenecek olan yolcu ve araç detaylarını eksiksiz girin.
- Talimatları takip ederek e-vinyetinizin çıktısını, mobil kare kodunu veya e-postanıza gönderilecek mobil görüntüsünü geçiş yapmak için kullanabilirsiniz.
Vinyet Cezası Neye Göre Gelir?
Vinyet alınması gereken ülkelerde vinyet almadan otoyollardan geçiş yaparsanız adresinize belli bir süre sonra otoyoldan geçiş cezası gelebilir. Hangi ülkede yaşadığınızdan bağımsız olarak plakanız üzerinden bu ceza adresinize gelir ve ödeme yapmak zorunda kalırsınız.
Vinyet cezaları hangi ülkeden ceza aldığınıza bağlı olarak değişse de 100 Euro’dan başlar. Örneğin Almanya’dan Türkiye’ye gidip ardından dönüş yolunda vinyet almadan geçerseniz toplam ödeyeceğiniz ceza 700 Euro’yu bulabilir.
Vinyet Cezası Almamak için Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vinyet cezası almamak için sadece vinyet satın almış olmanız yeterli olmayabilir. Birçok vatandaşımızın ufak dikkatsizlikler sonucu yine de vinyet cezası aldıkları durumlar söz konusu olabilir.
Bu nedenle dikkat edilmesi gerekenleri aşağıda listeledik:
- Vinyeti ülkeye girmeden almanız işinizi kolaylaştırabilir. Yine de ülkeye girdikten sonra almanız gerekirse de alabileceğiniz ilk benzinlikten alabilirsiniz.
- Vinyet alırken plakanızı doğru girdiğinizden emin olmanız gerekir. Plakanızın tek harfini bile hatalı yazmanız vinyetsiz geçiş yaptığınız anlamına gelir ve ceza alabilirsiniz.
Vinyetteki tarihlere dikkat etmek gerekir. Örneğin, 1 aylık aldığınız bir vinyeti birden fazla kez geçiş yaparken kullanabilirsiniz ama 1 gün bile süreyi geçirdikten sonra otoyoldan geçecek olursanız ceza yersiniz.
Vinyet Nereye Yapıştırılır?
Fiziksel olarak etiket şeklinde aldığınız vinyeti aracınızın ön camına görünür şekilde yapıştırmanız gerekir. Aracın camının iç tarafına yapıştırılmalıdır. Dikkat etmeniz gereken bir nokta da: ekstra yapıştırıcı, tutması için ek ekipman kullanmamanız durumunda, bunların kullanımının yasak olduğudur. Aracın dışından rahatça görülebiliyorsa doğru yapıştırmışsınız demektir. Ayrıca bir işlem yapmanıza gerek kalmaz.
Yazımızda vinyet konusuna dair bilinmesi gereken önemli noktaları açıkladık.
Ayrıca bir Wise hesabına sahip olarak vinyet ödemelerinizi yapabileceğinizden de bahsettik. Wise hesabı ile farklı para birimlerinde hesap açabilir, uluslararası para transferi işlemlerini kolayca yapabilir ve farklı para birimlerinde reel döviz kuru üzerinden ödeme yapabilirsiniz.