Estonya E-Vatandaşlık: Nedir? Ne İşe Yarar?

Yurtdışında bir şirket kurmak istiyorsanız Estonya’nın 2014 yılında başlattığı e-vatandaşlık ile bu düşüncenizi hayata geçirebilirsiniz. Peki, Estonya e-vatandaşlığı nedir? Ne gibi avantajları bulunur ve normal vatandaşlıktan farkları neler?

Bu yazımızda Estonya e-vatandaşlığını inceledik.

Estonya E-Vatandaşlığı Nedir?

E-vatandaşlık, Estonya’nın 2014 yılında dijital alanda fikirleri ve start-up’ları desteklemek amacıyla oluşturduğu bir dijital vatandaşlıktır.

Yani dijital bir girişim fikri olan kişiler Estonya’dan alacakları e-vatandaşlık ile herhangi bir bürokrasi ile uğraşmadan şirket kurabilme hakkı elde ederler. E-vatandaşlığı alındıktan sonra bankacılık, evrak işleri ve ödeme işlemleri gibi yapacağınız her türlü işlemi internet üzerinden başka bir ülkeden de halledebilme gibi olanaklara sahip olunur.

Tabii ki temel amaç dijital girişimler olsa da doğrudan böyle bir şart bulunmuyor. Türkiye’den doğrudan Avrupa Birliği sınırları içinde şirket kurmak isteyen birçok kişinin Estonya E-vatandaşlığına başvurma hakkı var.


Burada not düşmek istediğimiz bir konu var. Eğer hali hazırda Türkiye’de kurulu bir şirketiniz varsa ve ihtiyacınız olan şey yurtdışında şirket banka hesabı edinmekse Wise üzerinden bunun çok daha hızlı, kolay ve ücretsiz bir yolu bulunuyor.

Estonya Vatandaşlığı ve E-Vatandaşlık Farkları Nelerdir?

Estonya vatandaşı olduğunuz zaman ülkede çalışma ve oturum hakkı gibi hakları kazanmış olursunuz ancak Estonya’dan e-vatandaşlık alırsanız oturum, çalışma ve serbest dolaşma gibi haklardan yararlanamazsınız.

Estonya’dan alacağınız e-vatandaşlık aldığınızda Estonya vatandaşı gibi sisteme girebilme ve bütün Avrupa’da tanınan bir elektronik imza gibi imkânlar sunar.

Yani Estonya E-Vatandaşlığı size vize, Avrupa’ya giriş ya da taşınma gibi konularda doğrudan bir fayda sağlamaz.

Estonya E-Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Estonya e-vatandaşlığını almak için ilk olarak bu linke tıklayarak başvuru formunu doldurmanız gerekiyor.

Başvuruda bulunmak için kimlik kartınızın fotokopisi, pasaport tipi dijital bir fotoğraf ve neden başvurmak istediğinizi belirten bir yazı gerekiyor.

Özellikle yaratıcı iş fikirleri bu anlamda öne çıkıyor. Ayrıca mail adresinizi ve telefon numaranızı da yazmalısınız. Bu bilgileri girdikten sonra 100 – 120 Euro gibi bir vergi ödemesi yapıyorsunuz. Bu ödemeyi Visa ve Mastercard ile yapabilirsiniz. 

Bu işlemleri hallettikten sonra onaylanma süresi başlıyor. Estonya polis ve sınır güvenliği sizin bilgilerinizin güvenliğini kontrolünü yapar. Bu süre genellikle 6 ila 8 hafta arasında değişiyor. 

Kontroller bittikten sonra e-vatandaşlığınız onaylanırsa Estonya’dan e-vatandaşlık alma hakkı kazanıyorsunuz. E-vatandaşlık ile ilgili belgelerinizi almak, parmak izi vermek ve dijital kimlik kartınızı almak için Estonya’nın belirlemiş olduğu lokasyonlara gidip işlemlerinizi bitiriyorsunuz.

Bu seçilen yerlerin nerede olduğunu yukarıda vermiş olduğumuz linke tıklayarak öğrenebilirsiniz. Türkiye’de gitmeniz gereken yer ise Estonya’nın Ankara Büyükelçiliği. 

E-Vatandaşlık Kart Kiti Kullanımı Nasıl Yapılır?

E-vatandaşlık kartınızı Estonya büyükelçiliğinden aldığınız zaman size bir adet USB kart okuyucu ve içinde kartınızla ilgili PIN kodlarının bulunduğu bir belge de veriliyor. E-vatandaşlık kartınız ise kartı aldıktan 1 gün içinde kullanıma aktif hale geliyor.

Kartınız aktif hale geldikten sonra kullanmak için bazı işlemler yapmanız gerekiyor. Öncelikle bu link üzerinden ID kart software programını indirip ve bilgisayarınıza kurulumunu gerçekleştirmelisiniz.

Daha sonra ise USB kartı bilgisayarınızdaki kart okuyucuya takıp kart okuyucuyu bilgisayara bağlamalısınız. Kartınızın çalışıp çalışmadığını Estonya e-devlet sistemine girerek deneyebilirsiniz. Sisteme giriş yapabiliyorsanız artık Estonya e-vatandaşı oldunuz demektir. İşlemlerinize başlayabilirsiniz.

E-Vatandaşlık ile Yapılan İşlemler Nelerdir?

Estonya’dan e-vatandaşlık alan kişiler, yapacakları tüm resmi işlemleri herhangi bir Estonya resmi devlet kurumuna gitmeden internet üzerinden dijital kimliklerini kullanarak gerçekleştirebilirler.

Ayrıca e-vatandaşlığınızı kullanarak Estonya’da bir şirket kurduysanız; şirketinizin tüm işlemlerini ve şirketinizi ile ilgili tüm sözleşmeleri online olarak dijital kimliğiniz ile kolayca yapabilirsiniz.

Ayrıca şirketinizin banka işlemlerinizi de kolaylıkla halledebilirsiniz. Estonya e-vatandaşlığı ile Estonya’da banka hesabı açabilir ve bankacılık işlemlerinizi kolaylıkla dijital kimliğinizi kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Bu da size bürokrasiyle uğraşmadan kolaylıkla işlemlerinizi halletme imkânı sağlar.


Estonya banka hesabından Türkiye’ye para çekerken bireysel ya da kurumsal hesaplar için kolaylık sağlayan Wise’a da göz atmanızı tavsiye ederiz. Yurtdışından para transferi konusunda ücret ve hız konusunda Wise rakipsiz durumda.


Estonya’dan E-Vatandaş Olmanın Avantajları Nelerdir?

Estonya e-vatandaşlığının en avantajlı kısmı kendi ülkenizden ayrılmadan başka bir ülkede şirket kurmak ve şirketinizi global bir düzeye taşıyabilmektir.

Ayrıca bürokrasi ile uğraşmadan kolaylıkla bütün işlemlerinizi internet üzerinden sahip olduğunuz dijital kimlik ile kolaylıkla halletme olanağınız da bulunur.

Estonya E-Vatandaşlığını Sadece Şirket Sahipleri mi Alabilir?

Hayır, Estonya e-vatandaşlığına bir şirketiniz yoksa da başvurabilir ve almaya hak kazanabilirsiniz. 

Estonya E-Vatandaşlığı ile Estonya’da Yaşanır Mı?

Hayır, Estonya e-vatandaşlığı aldığınızda bu sadece size dijital olanaklar ve online imza ile resmi işlerinizi kolaylıkla halletmenizi sağlar. Estonya’da yaşamak ya da çalışmak için Estonya vatandaşlığı almanız gerekiyor. 

E-Vatandaşlık ile Estonya Vatandaşlığı Alınır Mı?

E-vatandaşlık ile Estonya vatandaşlığı alamazsınız. Estonya vatandaşlığına ayrıca başvurmanız gerekiyor. E-vatandaşlık ile şirketinizi kurduktan sonra yasal bir Estonya şirketine sahip olacağınız için Estonya’ya ileride yapacağınız bir oturum izni başvurunuzda tabii ki işiniz kolaylaşabilir.

Estonya’da E-Vatandaşlık ile Şirket Kurmak

Estonya e-vatandaşı olduktan sonra şirket kurmak aslında oldukça kolay. Estonya’da yasal bir adresiniz olması ve o adreste bir irtibat kişinizin olması yeterli.

Eğer Estonya’da bir adresiniz veya irtibat kişiniz yoksa Estonya’da e-vatandaşlara bu imkanı sağlayan legal servis sağlayıcıları bulunuyor. Bu servis için aylık 30 ila 150 Euro arası bir ücret ödüyorsunuz. 

Daha sonra ise şirketinizi online olarak kayıt ettiriyorsunuz ve 190 Euro gibi bir kayıt parası ödüyorsunuz. Ayrıca banka ve hukuksal işlemler içinde bir temsilciniz olmak zorunda. Bunu bulmak için yine Estonya’nın size sunduğu legal servis sağlayıcılarını kullanabilirsiniz. Bu işlemleri yaptırdıktan sonra şirketinizi kurmuş oluyorsunuz.

Estonya’da Şirket Kurmanın Avantajları

Estonya’da şirket kurmanın birçok avantajı bulunuyor. Bunlardan en önemlisi Estonya’ya hiç gitmeden bir şirket kurabilmeniz ve bu şirketin bütün işlerini kolaylıkla e-vatandaşlık sayesinde bulunduğunuz ülkeden dahi ayrılmadan halledebilmeniz.

Bu avantajının yanında vergilendirme sistemi de oldukça iyi. Estonya’da kurumlar vergisi oranı %20 ancak kar dağıtmadıkça vergi ödemesi yapmıyorsunuz.

Ayrıca Estonya’da şirket kurmak için ödemeniz gereken ücret ve işletme maliyetleri de oldukça uygun. Estonya’da çok kurulan şirket tipi olan Limited Şirket kurulumunu 2.500 Euro’luk bir hisse sermayesi ile yapabilirsiniz.

Estonya’dan Türkiye’ye para göndermek için de ilgili yazımızı inceleyebilir, şirketinizdeki parayı en düşük masrafla Türkiye’ye getirebilirsiniz.

Bu hisse sermayesini şirketi kurduğunuz an yatırmak zorunda değilsiniz. 1 sene içerisinde yatırabilirsiniz. Aynı durum diğer Avrupa ülkelerinde çok daha pahalı. Neredeyse 10 katı bir ücret ödemeli ve bu parayı kurulum esnasında hemen ödemelisiniz.

Şirketinizi yönetimi için gereken masraflarda dijital ortamdan halledildiği için oldukça uygun ve aylık ortalama 150 Euro gibi bir tutarla şirketinizi kolaylıkla yönetebilirsiniz. 

Şirketiniz Avrupa Birliği pazarında olacağından, Avrupa Birliği’ne dâhil bütün ülkeler arasında serbest ticaret izniniz olacaktır. Bu sayede çok daha fazla tüketiciye ulaşma olanağınız bulunuyor. Ayrıca Avrupa Birliği içerisindeki ülkeler arasında gümrüksüz bir şekilde ticaret yapabilirsiniz.

Estonya E-Vatandaşlık Yasal mı?

Estonya’da e-vatandaşlık almak ve bu e-vatandaşlık ile bir girişimcilik oluşturup şirket açmak tamamen yasaldır.

Sizin de aklınızda bir girişimcilik fikri varsa ve bunu global bir düzeyde gerçekleştirmek istiyorsanız Estonya e-vatandaşlığına başvuruda bulunabilir ve fikrinizi bir sonraki adıma taşıyabilirsiniz ya da hali hazırda kurulu şirketinizi Avrupa’ya taşıyabilirsiniz.


Estonya E-vatandaşlık sürecini yine de fazla zor ve uğraşlı bulanlar için yazının başında da bahsettiğimiz gibi Wise üzerinden şirketinize yurtdışında farkla para birimlerinde banka hesapları oluşturup ülkelerin yerel IBAN adreslerine para çekebilirsiniz.