Yurtdışından Fatura Ödeme Rehberi

Özellikle yurtdışına yeni taşınanların Türkiye’de taahhütlü olarak ödemeleri gereken faturaları bulunabilir. Yurtdışına taşındığınızda Türkiye’de kapatmayı unuttuğunuz ya da telefon hattı gibi kapatmamayı tercih ettiğiniz ve ödemelerinizi devam ettirmeniz gereken hizmetler olabilir.

Biz de bu yazımızda yurtdışından fatura ödeme konusunda bilmeniz gerekenleri paylaşmak istedik.

Yurtdışından Ödenebilecek Faturalar

Yurtdışından ödenebilecek faturaları farklı başlıklar altında değerlendirebiliriz. Maddeler halinde listemizi aşağıda bulabilirsiniz:

  • Telefon
  • Su – Elektrik – Doğalgaz
  • Ev İnterneti
  • Netflix streaming servisleri
  • Digiturk gibi TV servisleri

Telefon faturası konusunu alt başlıkta özel olarak değerlendireceğiz. Su, elektrik, doğalgaz, internet ve Digiturk gibi servislerle ilgili ödemelerinizi nasıl yapabileceğinizi yurtdışından hizmet faturası ödeme başlığı altında değerlendiriyoruz.

Yurtdışından Telefon Faturası Ödeme

Öncelikle telefon hatlarına odaklanalım ve yurtdışındayken Türkiye’deki telefon hatlarınızın ödemelerini nasıl devam ettirebileceğinize dair önerilerimizi paylaşalım. Yurtdışında yaşamaya başladığınızda Türk hattınızı yine de kaybetmemek istiyorsanız hattınıza ödeme yapmaya devam etmeniz gerekiyor.

Yurtdışında yaşarken Türkiye’de kullandığınız bankayı kapatmadan Türk hattınız için otomatik ödeme talimatları vererek yurtdışından telefon faturası ödemenize devam edebilirsiniz.


Öneri: Yurtdışındayken Türk hattınızı kaybetmek istemiyorsanız fakat her ay düzenli olarak fatura ödemek de istemiyorsanız bizim önerimiz Türk hattınızı faturasız hatta taşımanız olacaktır. Bu durumda aylık fatura ödemesi yapmanıza gerek kalmaz. Sadece hattınızın kapanmaması için hangi operatörü kullandığınıza göre değişmekle birlikte 3-6 aylık periyotlarla hattınıza TL yüklemeniz gerekir. Bunu da Türkiye’de kullandığınız bankanın mobil uygulaması üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.


Eğer Türkiye’de herhangi bir bankanın artık müşterisi değilseniz sizin adınıza bir yakınınız da bu ödemeleri sizin telefon numaranız için Türkiye’de operatörünüzün şubesinden ya da kendi bankacılık uygulamasından gerçekleştirebilir.

Örneğin Turkcell kullanıma devam edilebilmesi konusunda şu bilgiyi paylaşıyor:

Her yılın 1 Ocak – 13 Mart günleri arasında son yüklemesini yapmış aboneler için takip eden 92 gün, yılın kalan günlerinde son yüklemesini yapmış aboneler içinse takip eden 180 gün içerisinde 10 TL ve üstü miktarda TL yüklenmemesi, paket veya Kredi Transfer alınmaması durumunda ise Hazır Kart’ınız ve numaranız iptal edilir. Yaptığınız ilk yüklemeyi takip eden her 185 gün içerisinde Hazır Kart’ınızı aktif kullanmaya devam etmek için Hazır Kart’ınıza 10 TL ve üstü miktarda TL yüklemeniz, paket ya da Kredi Transfer almanız gerekir.

Kaynak

Yurtdışından Hizmet Faturası Ödeme

Yurtdışına taşındınız. Türkiye’de aileniz yaşamaya devam ediyor ve evinizin doğalgaz, su gibi faturalarını ödemeye devam etmek istiyorsunuz. Bu konuda herhangi bir sorun yaşamazsınız. 


Öneri: Bizim bu gibi hizmet faturaları için önerimiz kendi bankanızdan otomatik ödeme talimatları vermeniz olacaktır. Bu sayede faturaları takip etmeniz gerekmez ve fatura ödemeyi unutma sorunu yaşamazsınız. 


Bu gibi faturalar konusunda diğer bir problem hali hazırda taahhütü devam eden ve taahhütü bozduğunuz durumda daha zararlı çıkacağınız faturalarla ilgili olabilir. Siz yurtdışından fatura ödeme işlemini sorunsuz şekilde gerçekleştirebilirsiniz fakat faturaları ödemeye devam ettikçe sözleşmeniz de sonlanmayabilir. 

Yurtdışından Türkiye’yi aramanın ucuz yolları yazımızda yurtdışından bu gibi şirketleri nasıl arayabileceğinize değinmiştik. Yani faturayı ödeyebilseniz bile sözleşmenizi nasıl sonlandırabileceğinizi mutlaka takip etmelisiniz.

Yurtdışından Türkiye Faturaları Nasıl Ödenir?

Yurtdışından fatura ödemek istiyorsanız mutlaka Türkiye’de bir banka hesabınızı aktif olarak tutun. Bu sayede Türkiye faturalarınız için otomatik ödeme talimatları oluşturabilirsiniz.

Faturalarınızı sürekli ödemek istemiyorsanız ve taahhüt sonunu bekliyorsanız Türkiye’deki bir yakınınıza noter vekaletnamesi vererek faturanızın sözleşmesi sona erdiğinde işlemleri Türkiye’de sizin adınıza yürütmesini rica edebilirsiniz.

Yurtdışında Farklı Ücretlerle Faturalandırılacak Servisler

Yurtdışından fatura ödeme denince ilk akla gelen servislerden olmasa da örneğin Netflix gibi global birçok servisi de Türkiye’de kullanmaya başlamış olabilirsiniz. Bu gibi servislerin ücretleri Türkiye’de yurtdışına göre çok daha ucuzdur fakat farklı bir ülkede yaşamaya başladıktan bir süre sonra bu servisler sizden hesabınızı o ülkeye taşımanızı isteyebilirler. 

Bilgisayarda oyun oynamayı seven biriyseniz Steam bu konuda herhangi bir önlem almıyor. Yani Türkiye’de oluşturduğunuz ve Türkiye kredi kartı bağladığınız Steam hesabınızı yurtdışında da Türkiye ücretlerini görerek kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu da size önemli bir avantaj sağlar.

Yurtdışından Fatura Ödemek için Türkiye’ye Para Gönderme

Yurtdışından Türkiye’de yapacağınız ödemeler için yurtdışından Türkiye’ye para transferi yapmanız gerekiyorsa Wise sitesini incelemenizi tavsiye ederiz. Bankaların SWIFT ücretlerine göre ya da Western Union gibi aracı servislere göre çok daha hesaplı bir şekilde Türkiye’ye para gönderebilirsiniz. Bu sayede ödemelerinizi çok daha kesintisiz şekilde yapabilirsiniz. Wise ile yurtdışından Türkiye’de banka hesabı açarak transferlerinizi daha hızlı hale getirip masraflarınızı daha da azaltabilirsiniz.