Emekli olmak her insan için önemli bir durum. Emekli olmak için ise bazı şartları yerine getirmiş olmak gerekiyor. Peki, yurtdışında yaşarken Türkiye’den emekli olabilir misiniz? Yurtdışından emekli olmak için ne gibi şartlar bulunuyor? Yurtdışı emekli maaşı ne kadar?
Sizin için bu konudaki son gelişmeleri değerlendirdik.
Yurtdışında Çalışıp Türkiye’de Emekli Maaşı Almak Mümkün Mü?
Yurtdışında yaşayan veya çalışan Türk vatandaşları yurtdışı borçlanması ile Türkiye’de emekli olmaları mümkündür. Yurtdışı borçlanma şartlarına uyan Türk vatandaşları, yurtdışında geçirdikleri süre baz alınarak hesaplanan borç karşılığında Türkiye’de emekli maaşı alabilirler.
Eğer kriterleri sağlıyorlarsa hem yurtdışı emekli maaşı alıp hem de Türkiye’den emeli maaşı alabilirler. Bunun için bazı şartları yerine getirmeniz gerekir. Peki, bu şartlar nedir? Öncelikle yurtdışı borçlanmasını açıklayarak başlayalım.
Yurtdışı Borçlanması Nedir?
Yurtdışına taşınan ya da sürekli orda yaşayan birçok gurbetçi Türk vatandaşı bulunuyor. Bu kişilerin bir kısmı özellikle emeklilik hayatlarını memleketlerinde yani Türkiye’de geçirmek isteyebiliyor. Türkiye de yurtdışı borçlanması yoluyla bu kişilerin Türkiye’de emeklilik maaşı almasının önünü açmış durumda.
Türk vatandaşı olarak yurt dışında geçen hizmetlerini ve ev kadınlığı sürelerini Türkiye’deki sosyal güvenlik kanunlarına borçlanarak emekliliklerine saydırmalarına yurtdışı borçlanması denir. Bu durum aynı zamanda malulen, yaşlılık ve ölüm hallerini de kapsamaktadır.
Yurtdışı borçlanmasından faydalanmak için bazı şartları yerine getirmek gerekmektedir.
Yurtdışı Borçlanmasının Şartları Nelerdir?
Yurtdışı borçlanmasından yararlanmak için gereken şartlar;
- Borçlanılacak olan sürede Türk vatandaşı olmak.
- Borçlanma kapsamındaki yurtdışı sürelerini belgelendirmek.
- Borçlanma talep tarihinde Türk vatandaşı veya doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybetmek.
- SGK’ya yurtdışı borçlanma talep dilekçesi ile başvuruda bulunmak.
Yurtdışı Borçlanmasında Hangi Süreler Borçlanılabilir?
- Yurtdışında geçen sigortalılık süreleri
- Yurtdışında geçen sigortalılık(çalışma) süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri
- Medeni durumlarına bakılmaksızın ev kadını olarak geçen (sigortalılık haricindeki) süreler.
Yurtdışı Borçlanması için Gereken Belgeler Nelerdir?
- Yurtdışı sürelerini borçlanma talep dilekçesi doldurulmalıdır.
- Çalışılan ülkeye bağlı olarak sigorta kartları ve ya hizmet cetveli.
- Kişinin çalıştığı yerdeki resmi kuruluş kapsamında ilgili belgeler.
- Kişinin çalıştığı yere bağlı olan vergi dairesi üzerinden hizmet belgesi.
- Kişinin çalıştığı yere bağlı olan vergi dairesi üzerinden hizmet belgesi.
- Pasaport üzerinde bulunan çalışma izinlerinin tercümesi.
Yurtdışı Borçlanmasında Borç Tespiti Nasıl Yapılır?
Emekli maaşı alınabilmesi için borç süresinin tespiti, başvuran kişinin Türkiye’deki sigorta başlangıç tarihine ve sigorta süresine göre yapılıyor. Bu sürenin tespiti yapıldıktan sonra seçilen günlük prime esas kazancının %45’ini ödeyecek şekilde kişinin borcu hesaplanıyor.
Yurtdışı borçlanma hakkında daha detaylı bir rehber de hazırlamıştık. Bu konu hakkında o rehberden de faydalanabilirsiniz.
Yurtdışı Borçlanmasına Başvuranların Borçlarını Ne Kadar Sürede Ödemesi Gerekir?
Yurtdışı borçlanmasına başvuranların belirtilen borç tutarını SGK tarafından prim borcunun ilan tarihinden itibaren 3 ay içerisinde ödemesi gerekiyor.
Kısmi borçlanma Yapılabilir Mi?
Emekli maaşı almak için yurtdışı borçlanması yapacak kişiler sürelerinin tamamını borçlanabileceği gibi Türkiye’de emekli aylığının yetecek kısım kadarını kısmı borçlanma olarak yapabilmesi mümkündür.
Yani örneğin hayatının bir bölümünde yurtdışında yaşamış ve ardından Türkiye’de çalışmaya devam eden bir kişi yurtdışında çalıştığı dönemin bir kısmı emekli olmasına yetiyorsa sadece bu süreyi içerecek şekilde kısmi borçlanma sayesinde yine yurtdışı borçlanma yoluyla emeklilik maaşı almaya başlayabilir.
Borçlanma Miktarı Nasıl Hesaplanır?
Borçlanma miktarını hesaplamak için aşağıdaki formülden yararlanabilirsiniz.
Borçlanma miktarı= Borçlanılacak Gün Sayısı x Seçilen Günlük Prime Esas Kazanç Tutarı x %45
Yurtdışı Borçlanması Yapanların Borçlanma Süreleri Hangi Sigortalılık Statüsündedir?
Yurtdışı borçlanmasından yararlanmak isteyen kişilerin Türkiye’de sigortalılık borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık (Bağkur, Emekli Sandığı, SSK) haline göre, sigortalılık yoksa Bağ-Kur (4/b) kapsamında hizmet süresi kabul edilmektedir
**7186 sayılı Torba Kanunla yapılan değişiklik ile 01.08.2019 tarihinden itibaren yapılacak olan yurtdışı borçlanmalarında, en son sigortalılık statüsünün ne olduğuna bakılmadan yurtdışı hizmet süreleri artık 5510 sayılı kanunun 4/1-b bendi (BağKur) kapsamında değerlendirilecektir.
Yurtdışı Borçlanmasında Sigortalılık Başlangıcı Nasıl Tespit Edilir?
Türkiye’de sigortalılık başlangıç tarihinden önceki süreler borçlanılmış ise sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlanılan gün sayısı kadar geriye gider.
Türkiye’de sosyal güvenlik kurumlarında hizmeti bulunmayanların sigortalılık başlangıç tarihi ise borçlarını tamamen ödedikleri tarihten borçlanılan gün sayısı kadar geriye gidilerek tespit edilir.
İlk defa çalışmaya başlanılan tarihin Türkiye’de ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilen akit ülkeler; Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Kanada, K.K.T.C., Lüksemburg, Makedonya, Slovakya, Kore, İtalya, Tunus’tur.
Türkiye’ye Yerleşen Gurbetçiler Almanya’da Emekli Olduysa Minimum Ne Kadar Emekli Maaşı Alabilir?
Almanya’da emeklilik maaş tutarı çalışanın cinsiyeti, sigorta priminin hangi tutarda yatırıldığı ve çalışma süresine oranla değişiklik göstermektedir.
Bu durumda Almanya’dan emekli olacak erkekler için yurtdışı emeklilik maaşı ortalama 980 Euro civarındadır. Almanya’daki yurtdışı emekli maaşı kadınlar için ise 600 Euro civarındadır.
Almanya’da Emeklilik Şartları Nelerdir?
Almanya’da emekli olmak için bazı kriterler bulunmaktadır. Yaştan dolayı ya da iş gücü kaybından dolayı çalışamayacak durumda olan kişilere Alman hükümeti tarafından emeklilik hakkı tanınmaktadır. Almanya’da yaştan dolayı emekli olmak isteyen kişiler için yaş sınırı 65’tir.
Çalışamaz durumda olanlar kişiler emeklilik hakkını almak istiyorlarsa en az 60 aylık sigorta primini engel öncesinde yatırmış olmaları şartı aranmaktadır.
Yurtdışında Türkiye’den Emekli Olan Türkler Ne Kadar Maaş Alıyor?
Yurtdışında yaşayan Türkler, Türkiye’de emekli oldukları takdirde minimum aylık 1800 TL civarında bir maaş alabilirler. Alınan bu maaş giriş yılına ve ödenen prim borcuna göre artış gösterebilir.
Türkiye’den Emekli Maaşı Alırken Başka Ülkeden de Maaş Almak Mümkün Mü?
Başka bir ülkeden emekli maaşı alıyorsanız bu Türkiye’de de emekli maaşı almanıza bir problem teşkil etmez. Ancak Türkiye’den emekli maaşı almanız bazı ülkelerde verilen ek yurtdışı emeklilik maaşı ödemelerinin kesilmesine neden olabilir.
Eğer hali hazırda Türkiye’de yaşıyor ve farklı bir ülkeden daha emekli maaşı alıyorsanız en az kesintiyle yurtdışından Türkiye’ye para göndermek için linkteki yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Özellikle gurbetçiler için önemli bir merak konusu olan yurtdışı emeklilik maaşı konusunu açıklamaya çalıştık.
Biraz teknik detayları da olan bir konu olduğundan özellikle Almanya’dan emeklilik maaşı alıp Türkiye’den de emeklilik maaşı almak isteyen kişilerin bir avukata başvurması ve konu hakkında güncel hukuki bilgiyi almasını tavsiye ederiz.