Yurtdışından Ne Kadar Para Getirebilirim?

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın gerek tatil gerek iş sebebiyle Türkiye’ye gelirken merak ettiği konulardan biri de yanlarında getirebilecekleri para miktarıdır. Yani yurt dışından ne kadar para getirebilirim sorusu birçok kişinin aklına takılan soruların başında gelir.

Bu yazımızda yaşadığınız ülkeden Türkiye’ye gelirken yanınızda ne kadar nakit para getirebileceğinizden ve aynı zamanda nakit taşımaktan çekinenler için kullanabileceğiniz Wise ve gibi alternatif yöntemlerden bahsedeceğiz.

Yurt dışından nakit para getirmekle ilgili bu yazıdaki konu başlıklarımız:

  • Yurt Dışından Nakit Para Getirme Limiti 2023
  • Yurtdışından Para Getirme Yöntemleri
  • Wise ile Yurt Dışından Para Getirme
  • Banka Transferiyle ile Yurtdışından Ne Kadar Para Getirebilirim?
  • Gümrükten Geçerken Nakit Para Beyan Etmek
  • Yurtdışından Döviz Getirmek
  • Almanya’dan Türkiye’ye Kaç Euro Getirilebilir?
  • Yurtdışına Ne Kadar Para Çıkarılabilir?
  • Yurtdışından Altın Getirmek

Eğer siz de yurt dışından Türkiye’ye para getirmeyi düşünüyorsanız kullanabileceğiniz yöntemler ve bu yöntemlerde yapmanız gerekenler ile ilgili detaylı bilgi için yazımızı okumaya devam edin. 

Yurt dışından Nakit Para Getirme Limiti

Avrupa Birliği Gümrük Yasaları gereği Avrupa Birliği’ne girerken ve çıkarken taşınan 10.000 Euro ve üzerindeki miktarları bildirme zorunluluğu bulunur. Yani Avrupa’dan Türkiye’ye gelirken beyansız nakit para getirme limiti kişi başı 10.000 Euro olarak belirlenmiş. Bu miktardan daha fazla para getirmek isterseniz bunu gümrüğe bildirmeniz gerekir. 

Havaalanından uçakla veya karayoluyla Türkiye’ye gelirken yolcuların nakit 10.000 Euro ve üstünü mutlaka beyan etmesi gerekir.

Yurt dışından online olarak para getirmek için Wise (eski adıyla Transferwise) uygun transfer ücretleriyle hızlı bir şekilde para transferinizi yapmanızı sağlar.

Tam tersi Türkiye’den Avrupa’ya çıkarken de yine 10.000 Euro ya da 25.000 TL nakit limiti bulunur. Bu limitin üstündeki miktarları gümrüğe bildirmemeniz ciddi sorunlar doğurabilir.

Aynı zamanda yanında yüklü miktarda nakit taşımaktan çekiniyor olabilirsiniz. Bu sebeple Türkiye’ye gelirken paranızı güvenle ve kolayca getirebileceğiniz alternatif yöntemlere de göz atmak istedik.

Yurtdışından Para Getirme Yöntemleri 

Yurt dışından para getirme yöntemlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Wise (eski adıyla Transferwise)
  • Nakit
  • Banka Transferi
  • Western Union 

Yurt dışından Türkiye’ye para getirmek için yanınızda nakit taşımak ya da SWIFT ile banka transferi yapmak yerine Wise, TransferGo ve Remitly gibi uluslararası para transferi sağlayıcılarını da tercih edebilirsiniz. 

  • Wise Amerika, İngiltere, Avustralya ve Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere 70’den fazla ülkeden Türkiye’ye para transferi sağlar. 
  • TransferGo ile İngiltere, Almanya gibi birçok Avrupa ülkesinden Türkiye’ye para gönderebilirsiniz. 
  • Remitly ise Amerika’da popüler olmak üzere, 100’den fazla ülkeden Türkiye’ye para transferi sağlar. 

Bu sağlayıcılar ile yurt dışındaki banka hesaplarınızdan Türkiye’ye hızlı ve güvenilir bir şekilde para transfer edebilirsiniz.

Bu yazıda kısaca değineceğimiz bu yöntemler hakkında daha detaylı bilgi almak için Yurt dışından Türkiye’ye IBAN ile Para Transferi yazımızı inceleyebilirsiniz.

Amerika'dan Türkiye'ye Wise ile para transferi nasıl yapılır, adım adım açıklama
Örnek olarak Amerika’dan Türkiye’ye Para Göndermek

Wise ile Yurt dışından Para Getirme

Wise uluslararası para transferi sağlayan bir finansal teknoloji şirketi olarak birçok farklı rotada ülkelerarası para göndermenizi, çeşitli para birimlerinde bakiye tutmanızı ve döviz çevrimi yapmanızı sağlar. Wise ile Türk Lirası, Euro ve Dolar dahil 10 farklı para biriminde yerel banka bilgilerine sahip olarak kolay ve hızlı bir şekilde uluslararası para transferleri gerçekleştirebilirsiniz.

Wise sayesinde yüksek komisyonlar ve döviz çevrim oranlarından etkilenmeden uygun işlem ücretleriyle para transferi yapma şansınız bulunur. Wise ile yurt dışından Türkiye’ye yüksek miktarlarda para göndermek da mümkün.

Dilerseniz Avrupa Birliği gümrük şartlarına riayet ederek limite uygun miktarı nakit olarak ve limitin üzerindeki fazla miktarı ise Wise’la Türkiye’deki bankanıza gönderebilirsiniz. Wise ile yapılan transferler genellikle 24 saat içerisinde tamamlanır. Birçok popüler rotada ise transferler birkaç saat içinde tamamlanabilir. Wise ile yurt dışından gelen parayı çekmek ise geleneksel bankalarda olduğu gibi oldukça kolay.

Paranızı yurt dışından Türkiye’ye veya Türkiye’den yurt dışına Wise ile göndermeyi düşünüyorsanız, Wise ile Para Gönderme Rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Banka Transferiyle ile Yurtdışından Ne Kadar Para Getirebilirim?

Banka transferi yapmak yurt dışından döviz getirmek için en yaygın kullanılan yöntemlerden biri. Uluslararası para transferi için standart bir limiti bulunmaz. Transfer limitleri bankadan bankaya değişmekle birlikte her banka transfer limitini gönderici ülkeye ya da para birimine göre belirleyebilir.

Türkiye’ye nakit para getirirken 10.000 Euro’nun üzerinde ya da karşılığı nakdi yanınızda bulundurmak sorun oluşturabilir. Büyük miktarları banka hesabınızdan nakit olarak çekmeden Wise gibi alternatif metotlar ile online transfer ederek Türkiye’ye kolayca aktarabilirsiniz. Wise’ın nasıl işlediğini daha detaylı öğrenmek için aşağıdaki butona tıklayarak web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bu konuyla ilgili yurt dışından para göndermek kaç gün sürer sorusuna cevap verdiğimiz yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Gümrükten Geçerken Nakit Para Beyan Etmek

Gümrükten geçerken 10.000 Euro ve üstünde parayı nakit, çek ya da senet olarak taşıyorsanız bu parayı gümrükte beyan etmeniz gerekir. Beyan etmediğinizde paranın tamamına el konulabilir. Öte yandan beyanda bulunulan nakit paradan vergi ya da harç alınması söz konusu değildir.

Yasal yollarla kazanılan bir parayı Türkiye’ye giderken yanınızda taşıdığınızda çekinmeniz için bir sebep yok. Havaalanından para geçirmek, uçakta para taşımak ya da karayoluyla gelirken 10.000 Euro ve üzerinde parayı yanınızda bulundurmak için tek yapmanız gereken gümrüklerden temin edebileceğiniz nakit beyan formunu doldurmak. 

Yurt dışından Türkiye’ye nakit para getireceklerin mağduriyet yaşamaması için şu hususlara da dikkat etmesi gerekir:

  • Karayolu ile geliyorsanız geçtiğiniz her ülkenin gümrüğünde ayrı bir nakit beyan formu doldurmanız gerekir. Yani ilk gümrük geçişinde verdiğiniz beyan diğer gümrükleri kapsamaz. Nakit beyan formuna ulaşmak için tıklayın.
  • Birlikte seyahat edilen her bir yolcu için 10.000 Euro beyansız taşıma hakkı bulunur. Örneğin 4 kişilik aile 40.000 Euro’ya kadar parayı form doldurmadan taşıyabilir. Ama her bir yolcunun 10.000 Euro’ya kadar olan nakit parayı kendi üzerinde bulundurması gerekir. Aksi halde üzerinde 10.000 Euro üzerinde para taşıyanın parasına el konulabilir.
  • Bazı ülkeler, yanında nakit taşıyabilecek kişilerin 18 yaşından büyük olma koşulunu uygular. Dolayısıyla ailenizde veya yolcuların içinde 18 yaşından küçük varsa mağduriyet yaşamamanız için hesaplamaya onları dahil etmemek faydalı olabilir.
  • Bazı ülkeler kurallara uyulmadığında tüm paranıza el koyabilir. Bu nedenle 10.000 Euro ve beyan formu kuralına muhakkak uymalısınız.

Yurtdışından Döviz Getirmek

Yurt dışından getireceğiniz nakit, çek ya da senet eğer 10.000 Euro ve eşdeğer döviz ise gümrükte beyan etmeniz gerekmez. Fakat eğer yanınızdaki nakit para, çek ya da senetler toplamı 10.000 Euro ve üzerindeyse “nakit beyan formu” doldurmanız gerekir.

Eğer Euro’dan farklı bir para biriminde nakit taşımak isterseniz de beyan gerekmeden taşımanız için bu döviz miktarının 10.000 Euro’nun altında bir eşdeğere sahip olması gerekir. 10.000 Euro ve üzeri veya eşdeğeri dövizi beyan etmeden taşımak riskli olabilir.

Yurt dışından Türkiye’ye düşük ücretlerle para gönderme yazımızdan konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Almanya’dan Türkiye’ye Kaç Euro Getirilebilir?

Eğer Almanya’dan Türkiye’ye nakit para getirmek istiyorsanız bunun için belirlenen bir limit yok. Fakat daha önce de belirttiğimiz gibi belli bir miktarın üzerinde nakit taşımak için beyan gerekir.

Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye güzergahındaki ülkelerde belirlenen kurala göre yolculuk eden her bir kişi 10.000 Euro’nun altına nakit parayı beyana gerek kalmadan taşıyabilir. Bu miktarın üzerindeki nakit paranın her ülke girişinde beyan edilmesi gerekir. Almanya’dan Türkiye’ye aktarmalı uçuşla ya da karayoluyla gelecekseniz geçtiğiniz tüm ülkelerde ayrı beyan formu doldurmanız gerekir.

Yurtdışına Ne Kadar Para Çıkarılabilir?

Eğer tam tersi Türkiye’den başka bir ülkeye nakit para taşımak isterseniz de belli bir miktara kadar beyan etmeden taşıyabilirsiniz. Türkiye’den yurt dışına çıkarılacak nakit para eğer döviz cinsindeyse 10.000 Euro veya eşdeğerinin altında beyan etmeden taşınabilir. Eğer Türk Lirası ya da Türk Lirası ile ödeme sağlayan çek, senet gibi belge taşıyacaksanız da beyansız taşıma limiti 25.000 TL olarak belirlenmiş.

10.000 Euro ve üzerindeki değerde dövizi ya da 25.000 TL ve üzeri nakit para götürmek isterseniz geçtiğiniz her ülke gümrüğünde ayrı beyan formu doldurmanız gerekir. Beyan edilen nakit paralar için herhangi bir vergi ya da harç alınmaz.

Yurtdışından Altın Getirmek

Yolcular, Türkiye’ye gelirken yanlarında taşıdıkları ve kendine ait toplam değeri 15.000 USD’yi aşmayan ve herhangi bir ticari amaç taşımayan altın da dahil ziynet eşyalarını beyan etmeden taşıyabilir.

Değeri 15.000 USD’yi aşan altını yurt dışından Türkiye’ye yolculuğunuzda beraberinizde getirmek isterseniz nakit parada olduğu gibi ziynet eşyalarınız için de her geçilen gümrükte ayrı ayrı beyan formu doldurmanız gerekir.

Özet: Yurtdışından Para Getirme

Yurt dışındaki çalışmalarınız sonucu elde ettiğiniz parayı farklı yöntemler ile Türkiye’ye getirebilirsiniz. Banka transferi akla gelen ilk yöntem olabilir. Bu yöntemde dikkat edilecek nokta kesilecek komisyonlar ve transfer ücretleri. Bankalar aracılığı ile yapılan transferlerde, alıcı bankanın ne kadar ücret keseceği belli olmadığından parayı aktaracağınız hesaba geçecek net miktar belli olmayabilir.

Diğer bir seçenek ise havayolu veya karayolu ile Türkiye’ye gelirken paranızı nakit olarak getirmek. Ancak 10.000 Euro ve üzerindeki parayı gümrüklerde beyan etmez iseniz tüm paranıza el konulma riski bulunur. Neticede ucuz ancak riskli bir yöntem olabilir.

Elektronik para kuruluşları ise yurt dışından para getirmek için diğer bir alternatif yöntem olabilir. Wise ile yurt dışından Türkiye’ye para transferi yaparken gizli komisyonlar ödemezsiniz. Transfer ücretini ve süresini önceden görüp güvenle işlem yapabilirsiniz. Üstelik transfer edilecek para miktarı arttıkça transfer ücretinde otomatik indirim uygulanır.

Sıkça Sorulan Sorular: Yurtdışından Ne Kadar Para Getirebilirim?

Yurt dışından para transferi limiti ne kadar?

Yurt dışından Türkiye’ye para transfer limiti seçtiğiniz yönteme göre değişir. Eğer geleneksel bankalar ile gönderecekseniz ilgili bankanın politikalarına göre sınırlandırmaya tabi olursunuz. Parayı nakit olarak getirecekseniz ise 10.000 Euro’ya kadar beyansız taşıma limitiniz bulunur. Üzerinde beyan formu doldurmanız gerekir.

Eğer Wise ile yurt dışından Türkiye’ye para gönderme işlemi yapacaksanız üst limit göndereceğiniz para birimine göre değişir. Örneğin USD transferleri için bir günde ve tek seferde en fazla 1.000.000 USD transfer edebilirsiniz. Diğer para birimlerinde limitler de yaklaşık olarak 1 milyon USD’ye eşdeğerdir.

Almanya’dan Türkiye’ye kaç euro getirilebilir?

Almanya’dan ve diğer Avrupa Birliği ülkelerinden Türkiye’ye 10.000 Euro’ya kadar olan nakit parayı beyansız getirebilirsiniz. Bu miktarın üzerinde nakit para getirecekseniz gümrükte “nakit beyan formu”nu doldurmanız zorunludur.

İngiltere’den Türkiye’ye kaç para getirilebilir?

İngiltere’den Türkiye’ye 10.000 Euro’ya kadar olan nakit parayı form doldurmadan getirebilirsiniz. Bu rakamın üzerinde nakit para getirecekseniz gümrükte “nakit beyan formu” doldurmanız gerekmektedir.

Yurt dışından gelen paranın vergisi var mı?

Yurt dışından gelen 10.000 Euro üzerindeki nakit para, “nakit beyan formu” doldurulması şartıyla herhangi bir ceza, harç veya vergiye tabi tutulmaz. Dolayısıyla yurt dışından gelen paranın vergisi yoktur. Bu konuyla ilgili yazımızı okuyabilirsiniz: Yurtdışından Para Transferlerinde Vergilendirme

YTB’nin bu konuda hazırladığı bilgilendirici görsele de aşağıdan ulaşabilirsiniz.

gumrukte-nakit-para-beyani