Yurtdışında Yüksek Lisans Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler

Pek çok insan yurtdışında yaşamak veya hayal ettiği eğitimi alabilmek için yurtdışında yüksek lisans yapmayı tercih ediyor. Bu tercih ile birlikte hangi ülkede yüksek lisans yapılmalı sorusu ile birlikte eğitim masrafları ve başvuru sürecindeki şartların neler olduğu gibi farklı sorular ortaya çıkıyor. 

Hangi Ülkede Yüksek Lisans Yapabilirsiniz?

Yurtdışında yüksek lisans yapmak isteyenler için bütçe, bölüm, mevcut başarı durumu ve istenilen bölüm dikkate alındığı zaman oldukça fazla ülke seçeneği olduğunu rahatlıkla söylemek mümkün. Amerika, Avustralya, Kanada, Polonya, İsveç, İngiltere, Almanya, Hollanda gibi ülkeler ve daha pek çok ülke farklı sebeplerle yüksek lisans öğrencileri tarafından tercih ediliyor. Ülkelerin, üniversitelerin ve hatta tercih edilen bölümlerin bile yurtdışında yüksek lisans şartlarında değişikliklere neden olduğunu unutmamak gerek.

Yurtdışında Yüksek Lisans Genel Başvuru Şartları Nelerdir? 

Yüksek lisans yapmak isteyenler her bölümün şartlarının ve beklentilerinin farklı olduğunu bilirler. Söz konusu yurtdışında yüksek lisans yapmak olduğunda da benzer bir durumla karşılaşıyoruz. Ancak yurtdışında hangi ülkede hangi üniversiteye başvuracak olursanız olun yerine getirmeniz gereken bazı şartlar bulunuyor. Eğer bu şartları sağlıyorsanız sonrasında ilgilendiğiniz ülkelerdeki üniversitelerin yüksek lisans şartlarını ayrıca araştırmanız çok daha iyi olacaktır. 

Genel Başvuru Şartları

  • Yaşadığınız ülkede 4 yıllık bir üniversiteden mezun olmak ya da bir üniversitenin son sınıfında öğrenci olmak.
  • Öğrenciler için mezun olma şartı olan not ortalamasının üzerinde ortalama sahip olmak. 
  • Başvuru yapılan bölümün eğitim dilini bildiğini kanıtlayan ve kurum tarafından geçerli kabul edilen belge. TOEFL, IELTS vb. 
  • Akademik referans
  • Niyet mektubu gibi belgelerin başvuru esnasında sunulması gerekir. 

Yukarıdaki belgelere ek olarak ülkede yaşayabileceğinize, eğitim masraflarınızı karşılayabileceğinize dair belgeler de istenmektedir. Genel başvuru şartlarını yerine getirseniz bile tercih ettiğiniz üniversite ve bölüm özelinde de şartlar yerine getirebilmeniz gerekebilir. Bu nedenle sadece yukarıda belirtilen şartları sağlamak tek başına yeterli değildir. 

Yurtdışında Yüksek Lisans Masrafları 

Hayallerinizdeki eğitimi alabilmek için belirli şartlarda ödemeler yapmanız gerekiyor olsa da bu ödemeler size parası olmayan yüksek lisans yapmasın gibi bir sonuç vermemeli. Pek çok üniversite yüksek lisans için ödeme alırken ve bu ödemelerin de dolar ve Euro üzerinden olduğu düşünüldüğünde ortaya çıkan mali tablo sizi mutlu etmeyebilir.

Ancak unutulmamalıdır ki yurtdışında yüksek lisans masraflarının hepsini biriktirdikten sonra sürece başlamanıza gerek yoktur. Bu süreçte hem okullar hem de sistem size çeşitli fırsatlar sunacağı için masraflar konusunda daha rahat olabilirsiniz. 

1. Burs Almak 

Yüksek lisans masraflarının bütçenizi aşması durumunda burs alma ihtimalini gözden geçirebilirsiniz. Dünya genelinde çok farklı burs çeşidi olduğunu ve mutlaka size uygun birkaç seçenek bulabileceğinizi unutmayın. Ayrıca yüksek lisans başvurusu yaparken başvurduğunuz okulların burs imkanlarını da göz önünde bulundurabilirsiniz. Yurtdışında burslu okumak yazımıza da bu konuda göz atabilirsiniz.

2. Çalışmak 

Yurtdışında yüksek lisans programlarına katıldığınız zaman ülkede yarı zamanlı ya da tam zamanlı çalışma izni alabilme şansınız olur. Bu sayede bir yandan çalışıp yaşam ve okul masraflarınızı kazanabilir diğer yandan yüksek lisans eğitiminizi tamamlayabilirsiniz. Yüksek lisans başvurusu yaparken ilgilendiğiniz ülkenin bu süreçteki çalışma şartlarını mutlaka değerlendirin. Ne tür bir çalışma vizesi alabileceğinizi, okulun sunduğu iş imkanlarını ve benzer deneyimler yaşayan kişilerin ortalama kazançlarını öğrenirseniz planlarınızı çok daha rahat yapabilirsiniz. 

Kanada, Amerika, İngiltere ve Avustralya yüksek lisans masrafları açısından oldukça yüksek meblağların konuşulduğu ülkeler olsa da pek çok insan bu ülkelere gitmeyi tercih ediyor. Bunun en temel nedenleri arasında yüksek lisans yaparken sunulan çalışma şartlarının iyi olması, iş bulma ihtimalinin yüksekliği ve yüksek lisans sonrasında da bu ülkelerde kalmanın insanlar için önemli olması gibi unsurlar yer alıyor. 

Çalışma Şartları Açısından En Cazip Ülkeler 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yurtdışında yüksek lisans yaparken çalışma şartları açısından en iyi ülkelere ilgi daha yüksek oluyor. Örnek vermek gerekirse Avustralya’da yüksek lisans yapan öğrencilerin haftalık 20 saat çalışma izni bulunuyor.

Bu da saatlik ortalama kazanç göz önünde bulundurulduğu zaman haftalık 400 Avustralya Doları ve aylık 1600 AUD bir gelir anlamına geliyor. Elbette bu rakamlar kazanabileceğiniz en kötü rakamlar. Bir öğrencinin yaşam masraflarının 1000 AUD civarında olduğu düşünüldüğünde geriye kalan birikimler yüksek lisans masraflarının bir kısmını ödeyebilme imkanı sunar. 

Avustralya’nın yanı sıra Kanada, Amerika ve İngiltere’de çalışma şartları açısından öğrenciler için oldukça cazip fırsatlar sunuyorlar. Özellikle Kanada, göç etmek isteyenler için bu alanda önemli bir rahatlık sağlıyor. Eğer üniversite mezunuysanız ve Kanada’ya göç etmek istiyorsanız en kolay ve konforlu yöntemlerden birisi yurtdışında yüksek lisans yapmak olacak.

Bütçenize uygun bir Kanada üniversitesine yüksek lisans içim başvurduğunuz zaman Kanada’ya göçmenlik için ilk ve en önemli adımı atmış olursunuz. Bu nedenle pek çok evli çift de dahil olmak üzere Kanada son yılların en popüler ülkelerinden birisi. Planları arasında yurtdışında çalışmak olan kişiler mutlaka bunu hesaplayarak yüksek lisans program tercihlerini yapmalıdır.

Yurtdışında Yüksek Lisans Süreleri 

Her ülkenin, her üniversitenin hatta her programın farklı süreler ile tamamlandığı unutulmamalıdır. İngiltere genellikle 1 yıl yüksek lisans süresi ile dünyada yüksek lisans için en çok tercih edilen ülkeler arasına girmeyi başarıyor.

Kanada ve Avustralya gibi ülkelere baktığımız zaman ise yüksek lisans sürelerinin 1,5 ila 2 yıl arasında değiştiğini söylemek mümkün.  Bu nedenle tercih edeceğiniz programın süresini de araştırarak ülke tercihi yapmak daha doğru olacaktır.


Yüksek lisans eğitimini bir an önce tamamlayıp, ülkenize geri dönmek istiyorsanız 1 yıllık programlarıyla İngiltere sizin için iyi bir tercih olurken yurtdışında yaşama planınız varsa yüksek lisans sonrasında da çalışma ve oturma izni verebilen Avustralya ve Kanada gibi ülkeleri seçebilirsiniz. 

Seçiminiz konusunda emin olamıyorsanız size yardımcı olabilecek yurtdışı eğitim danışmanlık şirketleri bulunduğunu da unutmayın